Gezondheidsvoordelen van Kaneel

7 Gezondheidsvoordelen van Kaneel + 3 Recepten536 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
536 keer gelezen sinds

0
(0)

Kaneel is een heerlijk kruid dat niet alleen voor smaak zorgt, de gezondheidsvoordelen van kaneel zijn behoorlijk uitlopend en veelzijdig.

Of het nu gaat om het verlagen van je bloedsuikerspiegel of het verhogen van je antioxidanten inname, kaneel is een kruid dat je zeker in je keukenkastje moet hebben. In dit artikel zullen we zeven gezondheidsvoordelen van kaneel bespreken, evenals drie heerlijke recepten waarin dit kruid goed tot zijn recht komt.

Kaneel

Korte geschiedenis van kaneel

Kaneel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte. Het was een van de belangrijkste handelsproducten van de Oost-Indische Compagnie en was zo waardevol dat het in de middeleeuwen als betaalmiddel werd gebruikt. Tegenwoordig wordt kaneel voornamelijk geteeld in Sri Lanka, China en Indonesië.

Kaneel als kruid in de Nederlandse keuken

Kaneel is een kruid dat vaak wordt gebruikt in de Nederlandse keuken. Het wordt veelal toegevoegd aan zoete gerechten, zoals appeltaart en speculaas. Maar ook hartige gerechten kunnen profiteren van de smaak van kaneel. Zo kun je het bijvoorbeeld toevoegen aan stoofvlees of curry’s voor extra diepte.

Waar bestaat kaneel uit

Kaneel wordt gewonnen uit de schors van bomen uit het geslacht Cinnamomum. De schors wordt gedroogd en dan gemalen tot kaneelpoeder. Het belangrijkste bestanddeel van kaneel is cinnamaldehyde, wat verantwoordelijk is voor de karakteristieke smaak en geur van kaneel.

Twee soorten kaneel

Er zijn twee hoofdsoorten kaneel: Ceylon kaneel en Cassia kaneel.

Ceylon kaneel

Ceylon kaneel, ook wel ‘echte’ kaneel genoemd, wordt beschouwd als de meest hoogwaardige vorm van kaneel. Het heeft een subtiele, zoete smaak en een lichtere kleur dan Cassia kaneel. Ceylon kaneel is duurder dan Cassia kaneel, omdat het in kleinere hoeveelheden wordt geproduceerd en het oogsten ervan arbeidsintensiever is.

Cassia kaneel

Cassia kaneel is de meest voorkomende vorm van kaneel en wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie. Het heeft een sterkere, meer pittige smaak en een donkerdere kleur dan Ceylon kaneel. Cassia kaneel bevat ook hogere niveaus van coumarine, wat bij hoge inname schadelijk kan zijn voor de lever.

Gezondheidsvoordelen van Kaneel

Voordeel #1: Bevat veel antioxidanten

Kaneel bevat een hoog gehalte aan antioxidanten, die helpen om vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Vrije radicalen zijn schadelijke moleculen die kunnen leiden tot oxidatieve stress en celbeschadiging. Antioxidanten zijn belangrijk om het lichaam te beschermen tegen deze schadelijke effecten en kunnen helpen om het verouderingsproces te vertragen.

Uit onderzoek blijkt dat kaneel zelfs meer antioxidanten bevat dan andere veelgebruikte specerijen zoals oregano, tijm en rozemarijn.

Voordeel #2: Kaneel werkt ontstekingsremmend

Ontstekingen in het lichaam zijn vaak de oorzaak van verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs kanker. Uit onderzoek blijkt dat kaneel kan helpen om deze ontstekingen te verminderen.

Kaneel bevat namelijk stoffen die ontstekingsremmend werken, zoals cinnamaldehyde en catechine. Deze stoffen kunnen helpen om de productie van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam te verminderen en zo ontstekingen te remmen.

Het is belangrijk om te vermelden dat kaneel geen vervanging is voor medicatie bij ontstekingsziekten, maar het kan wel een positieve bijdrage leveren aan de algehele gezondheid.

Voordeel #3: Heeft een positief effect op je bloedsuikerspiegel

Een ander interessant gezondheidsvoordeel van kaneel is dat het een positief effect kan hebben op je bloedsuikerspiegel. Kaneel kan helpen om de insulinegevoeligheid te verbeteren, wat belangrijk is voor mensen met diabetes type 2.

Insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Mensen met diabetes type 2 hebben vaak moeite met het reguleren van hun bloedsuikerspiegel omdat hun lichaam minder gevoelig is voor insuline. Kaneel kan helpen om deze gevoeligheid te verbeteren, waardoor het lichaam beter in staat is om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Uit verschillende studies blijkt dat kaneel inderdaad kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Zo bleek uit een studie dat het dagelijks innemen van 1-6 gram kaneel gedurende 40 dagen leidde tot een significant lagere bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2.

Voordeel #4: Het verhoogt de insulinegevoeligheid

We hebben het hierboven al kort gehad over het positieve effect van kaneel op de bloedsuikerspiegel, maar het is ook de moeite waard om te benadrukken dat kaneel de insulinegevoeligheid kan verhogen. Insulinegevoeligheid is belangrijk omdat het bepaalt hoe goed het lichaam glucose kan opnemen en gebruiken als energie. Mensen met een lage insulinegevoeligheid hebben een verhoogd risico op insulineresistentie en diabetes type 2.

Uit onderzoek blijkt dat kaneel kan helpen om de insulinegevoeligheid te verhogen. Zo werd in een studie onderzocht hoe kaneel invloed heeft op de insulinegevoeligheid bij vrouwen met polscystes ovariumsyndroom (PCOS). Dit is een aandoening waarbij de eierstokken vergroot zijn en waarbij insulineresistentie vaak voorkomt. De studie wees uit dat de deelnemers die dagelijks kaneel innamen, een significante verbetering van de insulinegevoeligheid lieten zien.

Voordeel #5: Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel van kaneel is dat het de kans op hart- en vaatziekten kan verlagen. Hart- en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd, dus het is belangrijk om te weten hoe je jezelf kunt beschermen.

Kaneel kan helpen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen, wat belangrijke risicofactoren zijn voor hart- en vaatziekten. In een onderzoek onder mensen met type 2 diabetes bleek dat het dagelijks innemen van 1,5-6 gram kaneel gedurende 12 weken leidde tot een significante verlaging van het LDL-cholesterolgehalte en de bloeddruk.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het eten van kaneel niet de enige manier is om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Een gezonde levensstijl, waaronder een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging, is essentieel voor het behoud van een gezond hart en vaatstelsel.

Voordeel #6: Het verlaagt de kans op neurodegeneratieve ziekten

Neurodegeneratieve ziekten zijn aandoeningen waarbij de hersencellen afsterven, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Er is nog geen remedie voor deze ziekten, dus het is belangrijk om te zoeken naar manieren om het risico op deze aandoeningen te verlagen.

Kaneel kan hierbij helpen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kaneel een beschermend effect kan hebben tegen neurodegeneratieve ziekten. Zo bleek uit een dierstudie dat kaneelextract de opbouw van amyloïde plaques, die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer.

Voordeel #7: Kaneel kan beschermend werken tegen kanker

Het 7de van kaneel is dat het mogelijk een beschermend effect heeft tegen kanker. Er zijn studies die suggereren dat kaneel een anti-tumor effect kan hebben en de groei van kankercellen kan remmen. Dit komt omdat kaneel bepaalde verbindingen bevat die ontstekingsremmend werken en de groei van tumorcellen kunnen remmen. Bovendien kan kaneel helpen bij het voorkomen van DNA-schade, wat een belangrijke factor is bij het ontstaan van kanker.

Nu we de voordelen van kaneel hebben besproken, laten we het hebben over hoe je dit kruid aan je maaltijden kunt toevoegen. Kaneel is namelijk heel veelzijdig en kan aan verschillende gerechten worden toegevoegd voor een extra smaak boost. Hieronder delen we drie eenvoudige recepten waarin kaneel goed tot zijn recht komt.

Recept #1: Havermout

Havermout is een perfect ontbijt om de dag mee te beginnen. Voeg een snufje kaneel toe aan je havermoutpap voor een zoete en kruidige smaak. Je kunt ook wat gehakte noten, rozijnen of vers fruit toevoegen om het nog lekkerder te maken. Dit ontbijt is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens super gezond door de vezels en voedingsstoffen in havermout.

Magere kwark met kaneel

Recept #2: Magere kwark met kaneel

Magere kwark is een eiwitrijke en licht verteerbare snack. Voeg een snufje kaneel toe aan een schaaltje kwark voor een heerlijke smaak. Je kunt ook wat honing of vers fruit toevoegen als je van iets zoeters houdt. Dit tussendoortje is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond en voedzaam.

Recept #3: Mootjes appel met kaneel

Dit is een klassiek en eenvoudig recept dat bijna iedereen kent. Snijd een appel in partjes en strooi er wat kaneel overheen. Bak de appelpartjes in een koekenpan met wat boter of olie totdat ze zacht en lichtbruin zijn. Dit is een heerlijk en gezond dessert dat je snel en gemakkelijk kunt maken.

Conclusie

Kaneel is niet alleen een heerlijk kruid, maar heeft ook vele gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan antioxidanten, werkt ontstekingsremmend, heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel, verhoogt de insulinegevoeligheid en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve ziekten en kanker. Je kunt kaneel op verschillende manieren toevoegen aan je maaltijden en snacks om te genieten van de smaak en de voordelen voor je gezondheid. Probeer onze eenvoudige kaneel recepten eens uit en ontdek hoe lekker en gezond kaneel kan zijn!

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views