collageen

De belangrijkste voedingsstof om je collageen opname te verhogen577 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
577 keer gelezen sinds

0
(0)

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Koper is de nummer één voedingsstof om de collageenproductie in ons lichaam te stimuleren.
  2. Ongeveer 35% van alle eiwitten in ons lichaam is collageen, wat een bindweefsel is dat onze spieren, gewrichten, pezen, botten en huid op hun plek houdt.
  3. Een tekort aan koper kan leiden tot problemen zoals swayback of lordose, waarbij er sprake is van een teveel aan kromming in de onderrug, en een verminderde structuur en elasticiteit van de huid.
  4. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koper zijn onder andere lever, nieren, oesters, schaaldieren, shiitake-paddenstoelen en sesamzaadjes.
  5. Oorzaken van een koper-deficiëntie zijn onder andere een tekort aan koper in de bodem en het consumeren van te veel suiker of vezels.

Hoe boost je collageen?

Laten we het hebben over het belangrijkste voedingsmiddel dat helpt bij het versterken van jouw collageen. En nee, het is niet vitamine C – hoewel vitamine C ook zeker bijdraagt aan een gezonde collageenaanmaak – maar iets anders.

collageen
Collageen

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat alles met elkaar verbindt in ons lichaam. Ongeveer 35% van alle eiwitten in ons lichaam bestaat uit collageen. Het komt voor als bindweefsel en maakt onder andere kraakbeen, spieren, pezen, ligamenten, ogen en fascia (het weefsel dat al onze spieren samen houdt) aan.

Veel mensen denken dat ze hun collageengehalte kunnen stimuleren door extra supplementen te nemen zoals poeders of pillen die collageen bevatten. Echter zijn er nog meer manieren om ervoor te zorgen dat je collageengehalte op peil blijft.

Koper

Het nummer één voedingsmiddel om jouw collageen te stimuleren is koper. Koper heeft direct effect op de productie van collagene vezels en elastische vezels die weer bijdragen aan structuurbehoud binnen je lichaam. Dit spoorelement heb je slechts nodig in kleine hoeveelheden, maar speelt een cruciale rol in de enzymen die nodig zijn voor de vorming van proteïnen. Het geeft stevigheid en structuur aan ons lichaam.

Bron: YouTube video

Wat zijn symptomen van koper tekort?

Als je te weinig koper hebt, kan dat leiden tot verschillende problemen met het bindweefsel in jouw lichaam. Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld swayback of lordosis – dit komt niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren voor zoals paarden – waarbij er een te grote kromming ontstaat in de onderrug omdat er onvoldoende stabiliteit is om alles op z’n plek te houden. Ook kun je last krijgen van losse huid en zelfs hernia’s kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan koper.

Naast collageen aanmaak heeft het mineraal nog talloze andere voordelen, zoals het beter kunnen verdragen van zonlicht, hogere hydratatie tijdens intensieve work-outs en minder kans op spataderen.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel koper?

Voeding hoog in koper zijn o.a.: lever, nieren, oesters, schelpdieren, shiitake paddenstoelen en sesamzaadjes.

Er zijn verschillende redenen waardoor iemand een tekort kan hebben aan koper: ten eerste doordat er simpelweg niet genoeg van dit mineraal meer zit in onze bodems en dus ook niet meer terugkomt in onze voedselketen.

Daarnaast kan na operaties zoals gastric bypass (maagverkleining) of door langdurige consumptie van bepaalde vezels (niet natuurlijke vezels uit voedingsmiddelen) een tekort aan koper ontstaan. Ook kan het gebruik van bepaalde supplementen zoals teveel zink of ascorbinezuur (een onderdeel van vitamine C) leiden tot koper deficiëntie.

Als je genoeg koper binnenkrijgt, heeft dat nog meer voordelen voor het lichaam dan alleen collageenaanmaak. Zo is het nodig om ijzer in hemoglobine te transporteren, helpt het de hersenen en houdt het onze pigmentatie op peil waardoor we minder snel grijs worden.

Longevity

Als je op zoek bent naar een manier om anti-aging te bevorderen, kan het verhogen van jouw koperinname ook bijdragen aan het behoud van een gezond en jeugdig lichaam. Daarbij is het altijd belangrijk om in gedachten te houden dat de juiste balans tussen verschillende spoorelementen, zoals zink en koper, cruciaal is voor een gezond lichaam.

Conclusie

Dus als je jouw collageen-gehalte wilt stimuleren en ervoor wilt zorgen dat jouw bindweefsel stevig blijft, dan is het eten van voedsel rijk aan koper een goede eerste stap.

Combineer dit met andere gezonde gewoontes zoals regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap voor optimale resultaten. Onthoud dat ons lichaam één geheel is en we moeten daarom goed voor alle aspecten ervan zorgen – inclusief onze inname van essentiële mineralen zoals koper!

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231191 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023895 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023624 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211722 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021796 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021531 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views