Vitamine D Rijke Voeding

10x Essentiële Vitamine D-Rijke Voeding Voor Vegetariërs


641 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
641 keer gelezen sinds

0
(0)

Laten we eerst begrijpen waarom vitamine D rijke Voeding essentieel is voor ons lichaam en daarna zullen we je helpen bij het identificeren van de beste Vitamine-D bronnen voor vegetariërs.

Wat is Vitamine D?

Vitamine D, ook bekend als de zonneschijn-vitamine, wordt natuurlijk door het lichaam geproduceerd wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Maar om verschillende redenen en vanwege een drukke levensstijl, zitten we nauwelijks in de zon om ons lichaam te helpen deze essentiële vitamine zelf te produceren. Het is dus noodzakelijk om de dagelijkse waarde aan te vullen met voedsel dat rijk is aan vitamine D.

Gezondheidsvoordelen van Vitamine D

Vitamine D is verantwoordelijk voor de juiste opname van calcium in ons lichaam om onze botten gezond te houden. Naast dit zijn er verschillende andere gezondheidsvoordelen van deze zonneschijn-vitamine. Laten we eens kijken naar deze voordelen:

 1. Bevordert gezonde tanden en botten
 2. Goed voor de algehele immuniteit van het lichaam en het zenuwstelsel
 3. Ondersteunt de long- en cardiovasculaire gezondheid
 4. Reguleert de insulineniveaus in het lichaam en controleert diabetes
 5. Voorkomt de ontwikkeling van kankercellen

Symptomen van Vitamine D-tekort

Wat gebeurt er als je je lichaam niet van voldoende vitamine D voorziet? Het zal resulteren in een tekortziekte. Aangezien vitamine D essentieel is voor onze botgezondheid, is de ontoereikende hoeveelheid van deze voedingsstof in ons lichaam slecht voor de botgezondheid. Enkele andere symptomen van een vitamine D-tekort zijn:

 • Rachitis
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Obesitas
 • Depressie en angst
 • Spierzwakte
 • Ontsteking en gewrichtspijn
 • Overmatig zweten
 • Lage botdichtheid
 • Deformatie van botten
 • Slapeloosheid
 • Lage immuniteit
 • Urineweginfectie
 • Haarverlies
 • Digestieve problemen
 • PMS-problemen bij vrouwen
 • Erectiestoornissen bij mannen

Lijst van Vitamine D Rijke Voedingsmiddelen voor Vegetariërs

1. Zonneschijn

De eerste gratis bron van vitamine D die zowel door vegetariërs als niet-vegetariërs kan worden verkregen, is zonneschijn. Ja, terecht de zonneschijnvitamine genoemd, vitamine D kan gemakkelijk worden aangevuld in uw lichaam door slechts ongeveer 10 tot 20 minuten in de zon te zitten, vooral in de vroege ochtenduren wanneer de zonnestralen die je opneemt bijna vrij zijn van ultraviolette stralen.

2. Zuivelproducten

Na zonneschijn kunnen vegetariërs alle soorten zuivelproducten gebruiken om een ​​adequate hoeveelheid vitamine D in hun lichaam te krijgen. Melk, yoghurt, boter en wat dan ook uit melk wordt gehaald, wordt beschouwd als een zuivelproduct en staat bekend als een rijke bron van vitamine D.

3. Sojaproducten

Tel ook op sojaproducten bij het zoeken naar de beste vitamine D-voeding voor vegetariërs. Of het nu gaat om tofu of soja-stukjes, deze zijn de ultieme bronnen van vitamine D en zijn zeer gemakkelijk verkrijgbaar op de markt. Tofu is een nieuw product op de Indiase markt, maar het heeft een prominente plaats in westerse landen vanwege de rijkdom aan calcium, eiwitten en vitamine D.

4. Kaas

Als je verschillende vitamine D-rijke voedingsmiddelen in vegetarische voeding telt, kies dan gerust kaas. Kaas, vooral cottage cheese, is rijk aan zonneschijnvitamine. Cheddar, Fontina en Monterey-kaas zijn ook vol van deze vitamine. U kunt gemakkelijk ongeveer 0,6 microgram vitamine D krijgen met slechts 50 gram van elk type kaas.

5. Verrijkte granen

Een andere goede optie voor degenen die op zoek zijn naar vitamine D-bronnen in vegetarische voeding zijn verrijkte granen. U kunt gemakkelijk havermout en andere verrijkte granen toevoegen aan uw ontbijt om het rijk aan vitamine D te maken. Het internet staat vol met recepten die u leren om dergelijke verrijkte granen op een gezonde manier te gebruiken om ontbijt en andere maaltijden voor te bereiden.

6. Champignons

Niet veel mensen weten dat bepaalde soorten champignons vitamine D-gehalte vasthouden wanneer ze worden gekweekt in zonlicht. Om deze reden vormen ze een uitstekende bron van vitamine D voor vegetariërs. U kunt gemakkelijk uw lichaam voeden met ongeveer 28 microgram vitamine D met ongeveer 100 gram champignons gekweekt onder ultraviolette stralen.

7. Fruit

U kunt ook fruit zoals sinaasappels en bananen toevoegen om dagelijks een hoeveelheid vitamine D op vegetarische wijze binnen te krijgen. U zult verrast zijn te weten dat een glas sinaasappelsap is verpakt met vitamine C, D en calcium.

8. Groenten

Bepaalde groenten zoals spinazie zijn ideaal om uw dagelijkse vitamine D-quota of dagelijkse waarde te vervullen. Naast het rijk zijn aan vitamine D, is spinazie ook rijk aan vitamine A, ijzer en vezels.

9. Margarine

Boter is niet zo rijk aan vitamine D als margarine. Tegenwoordig bevatten veel margarine-merken vitamine D. Slechts een lepel margarine kan uw lichaam gemakkelijk voeden met ongeveer 0,5 microgram vitamine D.

10. Alternatieve melk

Mensen met een allergie voor lactose in zuivelproducten kunnen alternatieve melk kiezen om dagelijks een hoeveelheid zonne-vitaminen binnen te krijgen. Er zijn talloze opties als het gaat om het kiezen van alternatieve melk, zoals kokosmelk, amandelmelk, rijst en sojamelk. Al deze zijn rijke bronnen van vitamine D.

Conclusie

Vitamine D is een van de meest essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor de juiste opname van calcium en om de juiste niveaus van fosfor te behouden. Mensen, vooral opgroeiende kinderen, moeten een adequate hoeveelheid vitamine D krijgen via voedsel en via zonlicht om de kans op rachitis en vervorming van botten te voorkomen.

Volwassenen kunnen daarentegen osteoporose en andere gezondheidsproblemen hebben als gevolg van een tekort aan vitamine D. Het verkrijgen van vitamine D is inderdaad gemakkelijker in een niet-vegetarisch dieet, maar Moeder Aarde heeft ons gezegend met tal van vitamine-D voedingsmiddelen voor vegetariërs.

Veelgestelde Vragen

Wat is vitamine D en waarom is het belangrijk?

Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium en het behoud van gezonde botten, tanden en immuunsysteem.

Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?

Symptomen van een tekort zijn onder andere vermoeidheid, spierzwakte, depressie, en botpijn.

Wat zijn goede vitamine D bronnen voor vegetariërs?

Goede bronnen zijn zonneschijn, zuivelproducten, sojaproducten, champignons, verrijkte granen en bepaalde groenten.

Hoeveel zonlicht heb ik nodig om voldoende vitamine D aan te maken?

Ongeveer 10-20 minuten per dag in de zon, vooral in de ochtend, is meestal voldoende.

Kunnen supplementen helpen bij het aanvullen van vitamine D?

Ja, supplementen kunnen helpen, vooral voor mensen die weinig zonlicht krijgen of een tekort hebben.


Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Libido Test Voor Mannen
Doe de ADHD test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl