Doen collageen supplementen eigenlijk wat ze beloven

Ontdek De Waarheid Achter Collageen Supplementen: Zijn Ze Echt Het Geld Waard?598 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
598 keer gelezen sinds

0
(0)

Doen collageen supplementen eigenlijk wat ze beloven? Dit is een veelbesproken onderwerp onder dermatologen en er is nog steeds geen duidelijk antwoord op deze vraag. Ik heb echter een diepgaand onderzoek gedaan naar oraal collageen voor anti-aging en heb daarom een solide mening over deze kwestie ontwikkeld. In dit blog zal ik de echte studies samenvatten die zijn uitgevoerd om deze vraag te beantwoorden.

U zult mijn interpretatie van de wetenschap horen en ik zal u mijn deskundige mening geven over of u uw geld moet uitgeven aan een collageen supplement. Geloof me, er zijn er veel om uit te kiezen. 

Doen collageen supplementen eigenlijk wat ze beloven

Wat is collageen eigenlijk?

Collageen is een eiwit dat in ons lichaam voorkomt en het meest voorkomende eiwit is in ons hele lichaam. Dit eiwit is voornamelijk te vinden in onze huid, haar, nagels, botten, spieren, ligamenten, bloedvaten, pezen en zelfs onze ogen. Je kunt collageen beschouwen als de lijm die nodig is om ons lichaam bij elkaar te houden. Collageen is dus erg belangrijk voor ons lichaam om goed te functioneren.

Maar hier is wat je echt moet weten over collageen en dit is het belangrijke punt dat ik wil maken zodat u mijn mening en conclusies in dit blog begrijpt: een eiwit zoals collageen is een macromolecuul of een lange keten die is opgebouwd uit individuele bouwstenen die aminozuren worden genoemd en die aan elkaar zijn gebonden. Dus een paar aminozuren samen worden een peptide genoemd en veel aminozuren die aan elkaar zijn gebonden, worden een eiwit zoals collageen genoemd.

Waarom hebben we collageen supplementen nodig?

Naarmate we ouder worden, ontwikkelen onze lichamen een groot collageenprobleem. Specifiek beginnen onze lichamen collageen sneller af te breken dan we het kunnen herbouwen. Dit leidt tot het verslappen van onze huid, zwakke gewrichten, traag wondherstel en een hele reeks andere problemen. Collageenverlies in het lichaam begint tussen de 18 en 29 jaar. Dus tegen de tijd dat je volwassen bent, zou je kunnen overwegen om een collageensupplement te nemen.

En dat is nog niet het hele verhaal

Rond de leeftijd van 40 jaar kan je ongeveer één procent collageen per jaar verliezen. En als je postmenopauzaal bent, kan je tot wel twee procent per jaar verliezen. In feite kunnen collageentypes 1 en 3, die het belangrijkste type collageen in onze huid zijn, in de eerste vijf jaar na de menopauze met wel 30 procent afnemen.

Tegen de tijd dat je 80 bent, kan de collageenproductie in je lichaam met 75 procent zijn afgenomen in vergelijking met wat het was toen je een jonge volwassene was. En dat is nog niet het hele verhaal. Dingen zoals een slecht dieet, roken, vervuiling, stress en overmatige blootstelling aan de zon kunnen allemaal de collageengehaltes in ons lichaam nog sneller uitputten.

Doen collageen supplementen eigenlijk wat ze beloven

Wat betekent dit collageenverlies voor ons uiterlijk?

Het betekent dat onze huid gaat hangen, het verliest zijn elasticiteit, het ziet er rimpelig en dof uit, ons haar kan zijn glans verliezen en gemakkelijk afbreken, en onze nagels kunnen broos worden. Daarom zijn mensen geobsedeerd door het idee om een collageensupplement in te nemen om te proberen wat we verliezen terug te krijgen en zo het verouderingsproces te vertragen.

Deze obsessie heeft geleid tot een boom in de collageen supplementenmarkt. U kunt nu collageenpoeders vinden die u in drankjes kunt mengen, zoals water of koffie. U kunt collageenpillen en andere soorten collageendrankjes vinden. U kunt ook topisch collageen vinden, zoals collageencrèmes die u op uw gezicht aanbrengt. Maar in dit blog gaat het specifiek over pillen of capsules collageen die u inneemt.

Van de maag naar de huid

Het idee is dat als u collageen via een supplement inneemt, u de tekenen van veroudering kunt omkeren door meer collageen in uw huid op te bouwen om het verloren collageen te vervangen. Het collageen zal van uw maagdarmkanaal naar uw integumentaire systeem gaan, dus van de maag naar de huid.

Eenmaal in uw huid zal het collageen het opvullen en de fijne lijntjes en rimpels opvullen, uw huid strakker en gladder maken, het elastischer maken en uw haar en nagels sterker maken en sneller laten groeien. Bepaalde soorten collageen kunnen zelfs uw wondgenezing verbeteren en uw gewrichten en mobiliteit verbeteren, of zo wordt gezegd.

Sommige dermatologen zeggen dat dit onmogelijk is

Collageen sceptici en zelfs sommige dermatologen zullen echter zeggen dat dit onmogelijk is. Er is geen manier waarop collageen proteïne de zure omgeving van het maag-darmkanaal kan overleven zonder volledig afgebroken te worden en vervolgens helemaal naar de huid kan gaan om meetbare verbeteringen te creëren. Collageen supplementen zijn geldverspilling en slechts een marketingtruc. 

Gelukkig zijn er echte wetenschappelijke studies gedaan naar orale collageen suppletie en de anti-aging ervan. Heeft u een van deze studies gezien? Ik wel.

Hier is wat we weten.

Ten eerste moeten we terugkomen op wat ik u heb geleerd over een eiwit versus een peptide versus een aminozuur. Collageen supplementen bevatten geen gigantische triple helix lange eiwitten die u drinkt en die onaangetast rechtstreeks van uw maag naar uw huid gaan.

In plaats daarvan zijn collageen supplementen over het algemeen in de vorm van gehydrolyseerd collageen, wat betekent dat het supplement al in zijn bouwstenen is opgedeeld. U krijgt dus een supplement dat letterlijk een mix is van enkele aminozuren en kortere ketenpeptiden, die delen zijn van de grotere collageenmoleculen.

Hier is een fascinerende studie die dit concept onderzoekt

In deze studie ontdekten wetenschappers dat het toevoegen van een aminozuur genaamd histidine aan het dieet in supplementvorm een ​​eiwit genaamd filagrine in de huid verhoogde. Dit is belangrijk voor patiënten met eczeem die defecte filagrine-eiwitten hebben.

Als u een patiënt met eczeem of atopische dermatitis een histidine-supplement geeft, ontdekten ze dat ze meer filagrine-eiwit in hun huid produceerden en dit leidde tot een drastische verbetering van hun eczeem.

Wat kunnen we uit deze studie extrapoleren dat relevant is voor onze discussie over collageen vandaag? Nou, deze studie toont aan dat als u de ruwe bouwstenen inneemt, zelfs als het lijkt op onwaarschijnlijke magie, deze daadwerkelijk de productie van het gewenste eiwit kunnen verhogen.

De collageenproductie in onze huid verhogen

Door de rauwe bouwstenen van histidine te geven, werd het filagrine-eiwit verhoogd, dat bestaat uit deze kleine histidine-bouwstenen. Dus we kunnen beginnen te geloven dat als we de kleine bouwstenen van collageen innemen, dit de collageenproductie in onze huid zal verhogen en dat is precies wat we willen van gehydrolyseerde collageen supplementen.

De volgende twee studies zijn nog fascinerender en gaan precies over de vraag wat er gebeurt met de aminozuren of korte peptiden van collageen wanneer we ze innemen. Kunnen ze het overleven in de maag en worden ze intact opgenomen in de bloedbaan zodat ze hun weg kunnen vinden naar de huid om hun werk te doen?

Doen collageen supplementen eigenlijk wat ze beloven

De Wetenschap Achter Collageen Suppletie

Collageen is een eiwit dat van nature in het lichaam voorkomt en een belangrijk onderdeel is van de huid, botten, kraakbeen en bindweefsel. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen in ons lichaam af, wat kan leiden tot tekenen van veroudering zoals rimpels, een doffe huid en gewrichtspijn.

Om deze reden zijn veel mensen op zoek naar manieren om de collageenproductie in hun lichaam te stimuleren, en collageensupplementen zijn een veel voorkomende optie geworden.

In de eerste studie gebruikten wetenschappers een wetenschappelijke techniek waarbij ze een kleine radioactieve tag op de collageenmoleculen plaatsten, zodat ze konden worden gedetecteerd en gevolgd terwijl ze door het lichaam bewegen met behulp van technologie genaamd whole body autoradiography.

De collageen werd ingenomen en 30 minuten later werden deze moleculen gedetecteerd in de huid en gewrichten. Meer specifiek werden deze collageenmoleculen gevonden in dermale fibroblasten, die de huidcellen zijn die verantwoordelijk zijn voor het maken van collageen. Ze werden ook gevonden in synoviale cellen in de gewrichten, chondrocyten in het kraakbeen en osteoblasten en osteoclasten van de botten.

De tweede studie

Ze passeerden het maagdarmkanaal en kwamen terecht waar ze moesten zijn en veel van deze moleculen toonden aan dat hun peptidebindingen eigenlijk nog intact waren. De tweede studie toonde aan dat collageenpeptiden daadwerkelijk in staat zijn om de intestinale barrière van je maagdarmkanaal volledig intact over te steken zonder te worden vernietigd en je circulatie binnen te gaan, waar ze vervolgens naar verschillende organen kunnen reizen.

Zijn je gedachten al veranderd over collageen en de potentie ervan om je huid te verbeteren? Deze studies hebben echt mijn aandacht getrokken, maar er is meer. Laten we nu kijken naar echte mensen die collageensupplementen nemen en zien welke veranderingen er daadwerkelijk op hun huid plaatsvinden.

Realistische Resultaten bij Mensen

Het blijkt dat er talloze goed uitgevoerde onderzoeken zijn geweest naar mensen die collageensupplementen nemen. In plaats van je te vertellen over elke individuele studie, zal ik je vertellen over een enorme review die in 2021 is gepubliceerd en die 19 van deze hoogwaardige studies heeft bekeken. Ze hebben al die gegevens samengebracht en één belangrijk consensus gegeven.

Ze beoordeelden resultaten van meer dan 1.125 patiënten en concludeerden dat suppletie met gehydrolyseerd collageen gedurende 90 dagen geassocieerd was met verminderde gezichtsrimpels, evenals verbeterde huidhydratatie en elasticiteit, en belangrijk is dat er geen nadelige effecten werden gemeld.

Veiligheid en brede beschikbaarheid

Na het lezen van deze studies en mijn eigen uitgebreide onderzoek naar dit onderwerp, is mijn mening dat collageensuppletie absoluut de moeite waard is om te overwegen, vooral gezien hun veiligheid en brede beschikbaarheid. Maar hier is een grote disclaimer: het is onvoorspelbaar om te kwantificeren in welke mate uw unieke lichaam verbetering zal krijgen door het nemen van collageensupplementen.

Over het algemeen is het echter zeer redelijk om te geloven dat u verbetering zult krijgen in uw tekenen van veroudering en zoals ik altijd zeg hebben we meer studies nodig om ons begrip van dit onderwerp verder te vormen. 

Conclusie

Het is duidelijk dat collageen een belangrijke rol speelt in het behoud van de gezondheid van onze huid, botten, kraakbeen en bindweefsel. Collageensupplementen zijn een veelbelovende manier om de collageenproductie in ons lichaam te stimuleren en mogelijke tekenen van veroudering te verminderen.

Wetenschappelijke studies en onderzoek bij echte mensen suggereren dat collageensuppletie kan leiden tot verminderde gezichtsrimpels, verbeterde huidhydratatie en elasticiteit, en mogelijk andere voordelen voor de gezondheid van botten en gewrichten. gezicht

Bron: YouTube video

Veelgestelde Vragen

Wat is collageen en waarom is het belangrijk?

Collageen is een eiwit dat van nature in het lichaam voorkomt en essentieel is voor de structuur en gezondheid van de huid, botten, kraakbeen en bindweefsel. Het helpt bij het behouden van elasticiteit en stevigheid van de huid.

Waarom hebben we collageen supplementen nodig?

Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen in ons lichaam af, wat leidt tot tekenen van veroudering zoals rimpels en een doffe huid. Collageen supplementen kunnen helpen de productie te stimuleren en deze tekenen van veroudering te verminderen.

Werken collageen supplementen echt?

Wetenschappelijke studies suggereren dat collageen supplementen kunnen leiden tot verminderde rimpels, verbeterde huidhydratatie en elasticiteit. Echter, de mate van verbetering kan variëren per individu.

Wat is gehydrolyseerd collageen?

Gehydrolyseerd collageen is collageen dat in kleinere peptiden is afgebroken, wat de opname in het lichaam vergemakkelijkt. Het wordt vaak gebruikt in supplementen vanwege de betere verteerbaarheid en effectiviteit.

Zijn collageen supplementen veilig?

Ja, collageen supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd en er zijn geen significante nadelige effecten gerapporteerd in wetenschappelijke studies.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

De Stress test
Inclusiviteit Test
vorm voorkeurstest