Collageensupplementen en huidveroudering: wetenschappelijke feiten

Collageensupplementen en huidveroudering: wetenschappelijke feiten365 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
365 keer gelezen sinds

0
(0)

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat collageensupplementen significant rimpels rond de ogen verminderden na slechts 12 weken behandeling. Laten we eens kijken naar de details van het onderzoek om te zien of we op deze resultaten kunnen vertrouwen. 

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Collageensupplementen kunnen rimpels verminderen: Uit de studie blijkt dat collageensupplementen, met name die met een laag-molecuulgewicht, rimpels rond de ogen aanzienlijk kunnen verminderen na slechts 12 weken behandeling.

  2. Onderzoek toont aan dat collageensupplementen de huidgezondheid verbeteren: Eerdere studies hebben aangetoond dat orale collageensupplementen de huidgezondheid aanzienlijk verbeteren, hoewel de onderliggende mechanismen nog verder moeten worden onderzocht.

  3. Collageen-peptiden met een laag-molecuulgewicht kunnen effectiever zijn: In de studie werd aangetoond dat collageen-peptiden met een laag-molecuulgewicht de huidveroudering kunnen verbeteren door een raamwerk te bieden voor het herstel en de regeneratie van collageen.

  4. Overleg met een professional voordat je collageensupplementen gebruikt: Hoewel collageensupplementen voordelen lijken te hebben voor de huid, is het belangrijk om met een arts of voedingsdeskundige te overleggen voordat je ze toevoegt aan je routine, om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

  5. De optimale dosis collageen is nog onbekend: In de studie werd een lage dosis van 1 gram tweemaal daags gebruikt, terwijl sommige mensen 10 tot 15 gram per dag innemen. Toekomstig onderzoek moet nog bepalen wat de meest effectieve dosis is voor huidverbetering en of er mogelijk een dosisresponsrelatie bestaat.

De Invloed Van Zon Op De Huid

Het artikel begint met te stellen dat ultraviolette straling (Uv-straling) afkomstig van de zon ontstekingsreacties en oxidatieve stress stimuleert in onze huid, waardoor collageen afbreekt. Dit kan leiden tot fijne tot diepe rimpels, oftewel huidveroudering.

Er zijn al verschillende experimentele studies en gerandomiseerde klinische onderzoeken uitgevoerd gedurende twee decennia om te bepalen hoe collageensupplementatie invloed heeft op de gezondheid van onze huid.

Collageensupplementen en huidveroudering: wetenschappelijke feiten

Vorige Klinische Onderzoeken Naar Collageensupplementatie

Eén meta-analyse combineerde bijvoorbeeld tien aparte klinische studies waaruit bleek dat orale supplementatie met collageeneiwit aanzienlijke verbeteringen opleverde voor de gezondheid van de huid.

Veel klinische onderzoeken hebben echter niet grondig genoeg onderzocht wat precies de werkingsmechanismen zijn die deze verbeteringen veroorzaken.

Er is daarom een reeks studies nodig om samenhangend te kunnen vaststellen welke werkingsmechanismen bijdragen aan zowel de effectiviteit als veiligheid van collageensupplementatie bij mensen.

De Hypothese Achter Lage Moleculaire Gewicht Collageen Peptiden

De auteurs stellen dat supplementatie met lage moleculaire gewicht collageen peptiden mogelijk leidt tot een verbetering in het verouderingsproces van onze huid door een structuur te bieden waarop collageen zich kan repareren en opnieuw groeien.

Het is belangrijk om te weten dat collageen uit lange strengen bestaat, waardoor ons lichaam het moeilijk vindt om dit als supplement op te nemen.

Door middel van afbreken ontstaan collageeneiwit-peptiden; kleine stukjes collageen die wel gemakkelijker opgenomen kunnen worden.

Collageensupplementen en huidveroudering: wetenschappelijke feiten

Een Klinisch Onderzoek Naar De Effectiviteit Van Collageensupplementen

Dit gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde klinische onderzoek richtte zich specifiek op Aziatische huid en ging na of suppletie met lage moleculaire gewicht collageeneiwit-peptiden gedurende 12 weken rimpels rondom de ogen effectief verminderde.

Alle proefpersonen werden willekeurig toegewezen aan het slikken van collageen-peptiden of een placebo in een 1-op-1-verhouding. Eén tablet bevatte 500 milligram collageen-peptiden en de proefpersonen namen twee tabletten twee keer per dag.

Objectieve Metingen Voor Huidveroudering

Als we onderzoek doen naar huidveroudering is het belangrijk om objectieve uitkomsten te hebben. Dit betekent dat we niet alleen met onze ogen kunnen beoordelen of collageensupplementatie effectief is, maar ook gebruik moeten maken van foto’s die door computersystemen objectief gemeten worden.

In dit onderzoek werden rimpels rondom de ogen gemeten met behulp van driedimensionale meetmethodes. Daarnaast werden deze foto’s onafhankelijk geëvalueerd door dermatologen die niet wisten welke groep deelnemers collageen-peptiden slikten en welke placebo’s kregen.

Collageensupplementen en huidveroudering: wetenschappelijke feiten

Opmerkelijke Resultaten

In totaal hebben 84 personen het onderzoek afgerond en voorafgaand aan de studie waren er geen significante verschillen tussen de twee groepen.

De resultaten toonden aan dat de groep die collageensupplementen had genomen significant verminderde rimpels rondom hun ogen hadden, wat statistisch significant was.

Dit is ontzettend bijzonder omdat we nu kunnen zien dat collageensupplementatie daadwerkelijk kan leiden tot een vermindering van rimpels rondom onze ogen. Bovendien werden de collageensupplementen goed verdragen en werd er geen melding gemaakt van ernstige bijwerkingen.

Conclusie

Het artikel concludeert dat dit gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde klinische onderzoek suggereert dat lage moleculaire gewicht collageeneiwit-peptiden effectief zorgen voor verbetering in verouderde en droge huid, terwijl ze ook een gunstig veiligheidsprofiel laten zien.

Het is belangrijk om te weten welke soort collageensupplement je gebruikt; in dit geval ging het om lage moleculair gewicht collageen peptiden omdat hoog moleculair gewicht collageen snel afbreekt in onze maag waardoor het niet ons huid kan bereiken. 

Tot slot wil ik nog benadrukken dat deze studie een lage dosis heeft gebruikt, dus slechts één gram tweemaal per dag. Ik zal persoonlijk nog steeds de hogere dosis blijven gebruiken (tussen 10 en 15 gram per dag) maar het zal interessant zijn om in verdere studies te onderzoeken of er sprake is van een dosis-respons en of we nog meer voordelen kunnen zien voor onze huid door het innemen van hogere doses. We zullen moeten afwachten wat toekomstige studies hierover zullen aantonen.

Bron: YouTube video

Geraadpleegde bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36516059/

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231208 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023914 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023642 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211743 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211017 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211132 views