Emotionele Intelligentie

De 6 Sterkste signalen van emotionele intelligentie627 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
627 keer gelezen sinds

0
(0)

Zelden is emotionele intelligentie het eerste uitgangspunt als wij denken aan een nieuwe relatie. Wanneer u met iemand nieuw begint te daten, is het logisch dat u een soort vlinders-in-uw-buik-vonk wilt voelen.

En vaak gaat men ervan uit dat die vonk komt van wat u letterlijk in een persoon ziet. Maar relatie compatibiliteit heeft met veel meer te maken dan alleen maar fysieke aantrekkingskracht, en dat is een realiteit waar daters steeds wijzer van worden. Volgens nieuw onderzoek zijn mensen steeds meer op zoek naar tekenen van emotionele intelligentie – zelfs meer dan naar fysieke aantrekkingskracht.

Emotionele Intelligentie

Uit de recente 11e jaarlijkse enquête van Match onder 5.000 singles in Amerika bleek dat 83 procent van de ondervraagden zei dat zij bij iemand zijn die emotioneel volwassen is, belangrijker vinden dan fysieke aantrekkingskracht.

Bovendien gaf slechts 78 procent van de ondervraagden aan fysieke aantrekkingskracht belangrijk voor hen te vinden, tegen 90 procent in 2020. En volgens deskundigen zou het feit dat daters emotionele intelligentie zo aantrekkelijk vinden, een geweldige ontwikkeling kunnen zijn voor de kwaliteit van toekomstige relaties.

“Emotionele intelligentie is het vermogen om uw emoties te voelen, te reguleren en te verwerken, en emoties effectief te communiceren met een open geest voor verschillende perspectieven.” –Chautè Thompson, relatiedeskundige

Twee belangrijke componenten van emotionele intelligentie

Met dat in gedachten, weet dat er twee belangrijke componenten van emotionele intelligentie zijn. De eerste is begrijpen hoe u zich echt voelt en waardoor u zich zo voelt. Het tweede is dat u met uw partner kunt praten over wat u voelt, zonder hem ergens de schuld van te geven of een oordeel te vellen.

In de kern komt emotionele intelligentie dus neer op het vermogen om doordacht de blik naar binnen te richten en met een partner te communiceren. En die elementen zijn de sleutel tot een succesvolle relatie.

Toch is het belangrijk dat beide partners tekenen van emotionele intelligentie vertonen, “want in relaties, en vooral in romantische relaties, zullen wij het grootste deel van onze genezing, aarding en groei doen,” zegt gediplomeerd seksuoloog Jacqueline Mendez, LMFT. Met dat in gedachten, bekijk hieronder de tekenen van emotionele intelligentie waar u op moet letten (en bedenk of u, zelf, ook de trekken vertoont).

Signalen van emotionele intelligentie om op te letten

Haalt diep adem voordat u reageert op een gevoelig onderwerp

Niet alles zult u altijd in de hand hebben, maar de manier waarop u reageert op situaties waarmee u te maken krijgt zeker wel. Wat tekenen van emotionele intelligentie betreft, is diep ademhalen voordat u op een gespannen situatie reageert, een belangrijke indicator.

“Als zij diep ademhalen, betekent dat dat zij bij zichzelf te rade gaan,” zegt Mendez, en hij voegt eraan toe dat diep ademhalen vaak betekent dat de betrokkene nadenkt over zijn reactie en over de beste manier om die eerlijk en diplomatiek over te brengen. Thompson voegt eraan toe dat het “vermogen om moeilijke gesprekken te voeren met een zekere kalmte, verantwoordelijkheidsgevoel en respect” ook een van de tekenen van emotionele intelligentie is.

Eerlijk zijn kan moeilijk zijn, maar oefen eerlijkheid

Eerlijk zijn kan moeilijk zijn als u bang bent de gevoelens van iemand anders te kwetsen. Maar eerlijkheid is de sleutel – zelfs als de waarheid in feite pijn kan doen. In plaats van te liegen uit angst om de waarheid te zeggen, zal een emotioneel volwassen persoon met mededogen uitdrukken wat hij zoekt en wat hij bereid is te geven (of niet te geven).

Als u een harde waarheid te horen krijgt, zou een emotioneel volwassen reactie zijn om dankbaarheid te uiten voor de eerlijkheid van de persoon in plaats van hem te verwijten dat hij zich zo voelt. Vanuit een plaats van begrip komen zal overeenstemmen met de emotionele intelligentie die iemand aan de dag legt wanneer zijn eerlijkheid misschien niet strookt met wat u wilde horen.

Leeft zich in en beschouwt situaties door verschillende lenzen

Emotioneel onvolwassen mensen hebben de neiging de dingen, maar op één manier te zien: de hunne. Thompson zegt dat iemand die veel emotionele intelligentie heeft, daarentegen in staat zal zijn de dingen vanuit andere perspectieven te zien en die verruimde perceptie zal gebruiken als een kans tot zelfverbetering.

Als u bijvoorbeeld een slechte dag hebt en u hebt behoefte aan wat tijd voor uzelf, dan zal een emotioneel rijpe partner volgens Thompson begrijpen dat u moet opladen en u niet het gevoel geven dat het slecht is dat u om ruimte vraagt.

Deelt empathisch hun perspectief en gevoelens

De sleutel tot empathisch delen is dat u dat doet zonder daarbij veroordelend te zijn, zegt Thompson. Dat komt omdat oordelen afbreuk doet aan het mededogen dat nodig is om uw emoties effectief met een partner te delen.

“Het doel is om u met de ander te verbinden en uw eigen ervaring te eren.”
-Jaqueline Mendez, LMFT

Volgens Mendez is een ander cruciaal onderdeel van effectief mededogend delen, dat de persoon “deelt om te delen, niet met een resultaat voor ogen.” Als iemand u bijvoorbeeld vertelt dat hij zich niet goed voelt over iets wat u gedaan hebt, en meteen vraagt of u iets kunt doen om dat onrecht te herstellen, dan komt hij waarschijnlijk niet uit een emotioneel volwassen stadium. “Het doel is om u met de ander te verbinden en uw eigen ervaring te eren,” voegt Mendez eraan toe, en niet om u de schuld te geven van hoe hij zich voelt.

Neemt verantwoordelijkheid voor zijn gevoelens

Zelfs in de gezondste romantische relatie kunnen meningsverschillen ontstaan – maar dat betekent niet dat u de ander moet verwijten dat hij bij zijn overtuigingen blijft. Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor hoe wij op bepaalde situaties reageren, en daarom zegt Mendez dat verantwoordelijkheid nemen voor uw emoties een goede indicator is van emotionele intelligentie.

Als u uitlegt hoe u zich voelt, en u laat dat ook merken, dan houdt een emotioneel volwassen persoon zich verre van beschuldigende uitspraken, zoals “Door jou voelde ik me…,” en concentreert hij zich op wat zijn reactie was, om de ander niet het gevoel te geven dat hij verantwoordelijk is voor zijn emoties. Het gaat erom verantwoordelijkheid te nemen voor uw gedachten en die dan te delen, zegt Mendez.

Thompson voegt eraan toe dat een emotioneel volwassen persoon zijn eigen emoties verwerkt zonder die op zijn partner af te reageren.

Weet wanneer je bepaalde gesprekken wel of niet moet voeren

Leren wanneer u kalm en open genoeg bent om echt een gesprek te voeren” valt zeker in de categorie tekenen van emotionele intelligentie, want het geeft aan dat u “leert uw reacties te reguleren” in plaats van alleen maar te reageren op een situatie, zegt Mendez.

Als u ooit geprobeerd hebt een gesprek te voeren met iemand die daar op het ogenblik niet toe in staat is, dan hebt u het probleem misschien niet kunnen oplossen. Weten wanneer u een bepaalde discussie op de “pauzeknop” moet zetten is een goede manier om emotionele intelligentie te tonen, want het laat zien dat u genoeg om de persoon geeft om uw gesprek zo soepel mogelijk te laten verlopen – wat waarschijnlijk niet het geval is als u boos het gesprek ingaat.

“Als u een meningsverschil hebt en u kunt een pauze inlassen wanneer het gesprek te gevoelig wordt en later op het onderwerp terugkomen [terwijl u] nog steeds liefdevolle gesprekken kunt voeren” is zeker een teken van emotionele intelligentie, voegt Thompson eraan toe.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231210 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023915 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023643 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211744 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211019 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211133 views