matcha

7 Bijzondere Matcha feiten die u moet weten678 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
678 keer gelezen sinds

0
(0)

Matcha. Deze vorm van groene thee krijgt veel hype. Ik krijg de laatste tijd heel vaak vragen over matcha deze trendy groene thee is mainstream aan het worden en wint zelfs toegewijde liefhebbers voor zich. Als u nieuwsgierig bent, dan volgt hier meer informatie en de gezondheidsvoordelen.

Wat is matcha?

Matcha is een speciale vorm van groene thee. Het betekent letterlijk “thee in poedervorm”. Wanneer u traditionele groene thee bestelt, worden de bestanddelen van de bladeren in het hete water gegoten, waarna de bladeren worden weggegooid.

Bij deze thee drinkt u de eigenlijke blaadjes, (fijn zijn gepoederd en tot een oplossing zijn gemaakt) traditioneel door ongeveer een theelepel matcha poeder te mengen met 1/3 kopje heet water (verwarmd tot minder dan de kook) dat dan met een bamboe borsteltje wordt geklopt tot het schuimt.

In tegenstelling tot de traditionele groene thee, worden bij de bereiding de theeplanten met schaduwdoeken bedekt voordat ze geoogst worden. Dit brengt de groei op gang van blaadjes met een betere smaak en textuur.

De blaadjes worden met de hand geselecteerd vervolgens kort gestoomd om de gisting te stoppen en dan gedroogd en in een koelcel gerijpt wat de smaak nog verder verdiept.

De gedroogde bladeren worden dan met stenen tot een fijn poeder gemalen. Omdat deze drank gemaakt is van thee van hoge kwaliteit en de hele bladeren worden gebruikt, is het een krachtiger bron van voedingsstoffen dan gestampte groene thee.

Naast kleine hoeveelheden vitaminen en mineralen is matcha rijk aan antioxidanten, polyfenolen genaamd, die in verband gebracht zijn met bescherming tegen:

 • hartziekten
 • betere bloedsuikerregulering
 • bloeddrukverlagend
 • anti-aging

Van een ander polyfenol EGCG genaamd is in onderzoek aangetoond dat het de stofwisseling stimuleert en de groei van kankercellen vertraagt of stopt.

Het bevat cafeïne: heel veel cafeïne

Omdat u hele bladeren consumeert, krijgt u wel drie keer zoveel cafeïne binnen als in een kopje geweekte thee, ongeveer de hoeveelheid in een kopje gezette koffie.

Liefhebbers zeggen dat vergeleken met de cafeïne-buzz van koffie, matcha een “alerte kalmte” teweegbrengt door een natuurlijke stof die het bevat, l-theanine genaamd.

Deze stof wekt ontspanning op zonder slaperig te worden. Toch geloof ik dat het beste is om alle vormen van cafeïne (ook matcha) minstens zes uur voor het slapengaan te laten staan, om een goede nachtrust te garanderen.

De bereiding staat centraal bij Japanse theeceremonies en het wordt al heel lang in verband gebracht met Zen.

Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom het zo populair wordt, nu meditatie steeds meer mainstream wordt. Omdat ik zo onder de indruk ben van het onderzoek naar de voordelen van mindfulness meditatie voor de gezondheid en het gewichtsverlies ga ik hier binnenkort ook een artikel over schrijven.

Ik geloof dat als het bereiden en drinken van matcha voor u een manier wordt om te chillen en in het moment te zijn, de voordelen veel verder zullen reiken dan alleen de anti-oxidanten zullen opleveren.

 • cortisol vermindert (een stresshormoon dat eetlust opwekt en buikvet doet toenemen)
 • ontstekingen vermindert (een bekende oorzaak van vroegtijdige veroudering en ziekte)
 • impulsief eten afremt
 • de bloeddruk verlaagt
 • het gevoel van eigenwaarde en medeleven vergroot.
 • De poeders kunnen gezoet zijn en de kwaliteit daardoor varieert.

matcha

De smaak is van matcha is sterk

Sommige mensen beschrijven het als gras of spinazie-achtig. Daarom kan het gezoet worden om het smakelijker te maken. Een klant vertelde me met plezier dat hij deze drank dronk, maar in plaats van traditioneel matcha poeder, dronk hij een poedermix.

Het eerste ingrediënt was suiker en er zat ook melkpoeder in, zodat het in feite op warme chocolademelk leek – maar dan met cacao in plaats van matcha – iets wat ik niet zou aanraden.

Loodverontreiniging is een punt van zorg

Zelfs biologisch geteelde groene thee blijkt lood te bevatten dat door de plant uit de omgeving wordt geabsorbeerd, vooral thee die in China wordt geteeld.

Wanneer traditionele groene thee wordt geweekt, blijft ongeveer 90% van het lood in het blad dat wordt weggegooid. Bij de thee, waar het hele blad wordt geconsumeerd, krijgt u meer lood binnen.

Een onafhankelijke groep, ConsumerLab.com, die theeën heeft getest, schat dat een kopje wel 30 keer meer lood kan bevatten dan een kopje groene thee. Daarom raden zij aan niet meer dan één kopje per dag te drinken en het niet aan kinderen te serveren.

Het kan werkelijk overal bij!

Matcha is hot bij koks, niet alleen als drank, maar als ingrediënt in zowel zoete als hartige gerechten. Als u deze recepten googelt, vindt u van alles

 • muffins
 • brownies
 • pudding
 • soep
 • roerbakgerechten
 • guacamole

Wegens bezorgdheid over lood is het een goede gedachte niet overboard te gaan met Matcha. Zelfs met superfoods kunt u te veel van het goede binnen krijgen. Zoek dus naar zuivere, biologische, kwaliteit matcha en geniet er gewoon met mate van.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken