Alles over Ozempic en de Nieuwe Generatie Anti Obesitas Medicijnen

Alles over Ozempic en de Nieuwe Generatie Anti-Obesitas Medicijnen


112 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
112 keer gelezen sinds

0
(0)

Het nieuws rondom medicijnen zoals Ozempic ontwikkelt zich snel: Er zijn voortdurend nieuwe studies, goedkeuringen door regelgevende instanties, tekorten en obstakels bij verzekeringen. Hier is een overzicht van Ozempic en andere populaire medicijnen die veel worden gebruikt voor diabetes en gewichtsverlies.

Hoe werken medicijnen zoals Ozempic?

Ozempic behoort tot een klasse van medicijnen genaamd GLP-1 receptoragonisten, genoemd naar een hormoon in het menselijk lichaam dat ze nabootsen.
In 2017 keurde de Food and Drug Administration Ozempic goed voor de behandeling van Type 2 diabetes, maar mensen hebben het medicijn ook off-label gebruikt om af te vallen.

In de afgelopen jaren zijn er andere vergelijkbare medicijnen op de markt gekomen: Wegovy, een medicijn dat is goedgekeurd voor gewichtsverlies en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten bij sommige volwassenen; Mounjaro, goedgekeurd voor Type 2 diabetes; en Zepbound, goedgekeurd voor gewichtsverlies. Deze medicijnen zijn allemaal wekelijkse injecties.

Wat zijn de bijwerkingen?

Patiënten ervaren meestal de meeste bijwerkingen wanneer ze beginnen met de medicatie en terwijl ze hun doses geleidelijk verhogen gedurende de eerste paar maanden, zei Dr. Jay. De meest voorkomende problemen zijn gastro-intestinaal: misselijkheid, braken, diarree, obstipatie, brandend maagzuur, buikpijn en ongemak. Mensen kunnen ook vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn ervaren.

Patiënten met Type 2 diabetes lopen ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van hypoglykemie, of gevaarlijk lage bloedsuiker. In zeldzame gevallen kunnen patiënten die deze medicijnen gebruiken pancreatitis en galblaas- of nierproblemen krijgen.

Waar worden deze medicijnen nog meer voor onderzocht?

Er lopen tientallen klinische onderzoeken om te testen of ze een reeks aandoeningen kunnen behandelen, waaronder chronische nierziekte, Alzheimer, leverziekte, slaapapneu en het polycysteus-ovariumsyndroom. Het vermogen van de medicijnen om gewichtsverlies te veroorzaken, kan helpen bij veel van deze aandoeningen, maar wetenschappers speculeren dat de medicijnen unieke effecten hebben die onafhankelijk zijn van gewichtsverlies – mogelijk door het verlichten van ontstekingen. Ze onderzoeken ook hoe de medicijnen de hersenen beïnvloeden en of het onderdrukken van verlangens ook kan helpen bij alcoholgebruikstoornissen.

In maart keurde de F.D.A. Wegovy goed om het risico op hartaanval, beroerte en door hart- en vaatziekten gerelateerde sterfte te verminderen bij volwassenen met hartziekten en overgewicht of obesitas.

Hoeveel kosten deze medicijnen?

De lijstprijs van Ozempic is momenteel rond de € 890 voor een maandvoorraad. Wegovy kost ongeveer € 1.240, Mounjaro ongeveer € 985 en Zepbound ongeveer € 975. Patiënten betalen meestal niet de lijstprijs; veel verzekeraars dekken de medicijnen, hoewel de mate van die dekking varieert en sommige hebben nieuwe beperkingen ingevoerd. Bovendien kunnen sommige patiënten in aanmerking komen voor kortingskaarten van de fabrikanten.

Omdat de medicijnen duur kunnen zijn, hebben sommige mensen gezocht naar samengestelde semaglutide en tirzepatide – ongeautoriseerde medicijnen die door de F.D.A. zijn gekoppeld aan bijwerkingen. Er is geen generieke versie van semaglutide of tirzepatide.

Hoe lang gebruik je deze medicijnen?

Medicijnen zoals Ozempic worden beschouwd als voorschriften voor onbepaalde tijd, zei Dr. Hagan, net als bloeddrukmedicatie of statines. Wanneer je stopt met het innemen ervan, stoppen ze met werken. Mensen die de medicijnen gebruiken, zullen onvermijdelijk een gewichtsverliesplateau bereiken, maar als ze stoppen met de medicijnen, zullen ze meestal wat gewicht terugkrijgen.

Sommige patiënten huiveren bij het idee om zo lang aan de medicatie te blijven, zei Dr. Jay: “Zelfs als ze ja tegen je zeggen, denken ze na zes maanden soms: ‘Ik wilde hier niet voor altijd aan vastzitten.’”

Omdat deze medicijnen zo nieuw zijn, weten we nog niet wat de levenslange effecten zijn, zeiden experts. Die onbekenden zijn een van de redenen waarom artsen deze medicijnen beschouwen als “medicatie voor ernstige aandoeningen”, zei Dr. Jay. “Dit zijn geen medicijnen om 5 kilo af te vallen of in een jurk te passen.”

Geraadpleegde bronnen:

 1. Ozempic goedgekeurd door FDA
 2. Wegovy, goedgekeurd voor gewichtsverlies en cardiovasculaire risicovermindering
 3. Mounjaro, goedgekeurd voor Type 2 diabetes
 4. Zepbound, goedgekeurd voor gewichtsverlies
 5. Langdurige studie over semaglutide
 6. Tirzepatide en gewichtsverlies
 7. Bijwerkingen van Ozempic
 8. Spierverlies door snel gewichtsverlies
 9. Onderzoek naar andere aandoeningen
 10. Wegovy goedgekeurd voor hart- en vaatziekten
 11. Kosten van Ozempic en andere medicijnen
 12. Ongeautoriseerde semaglutide en tirzepatide
 13. Stoppen met Ozempic
 14. Gewichtsverliesplateau
 15. Gewichtstoename na stoppen

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

De Stress test
Libido Test Voor Mannen
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest