Image

Chronisch Slaaptekort Bestrijden Met Een Sterk 7 Stappenplan791 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
791 keer gelezen sinds

0
(0)

Slaaptekort bestrijden is een must, slaap minstens zo belangrijk als voedsel

Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking van 25 jaar en ouder had in 2021 slaapproblemen, zo blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En dat terwijl slaap zo belangrijk is voor je dagelijks functioneren en gezondheid. Langdurig slaaptekort verhoogt het risico op zwaarlijvigheid, de ziekte van Alzheimer, depressie en hart- en vaatziekten.

Na een nacht met weinig slaap is het moeilijker om u goed te concentreren, maakt u meer fouten op het werk en bent u onrustiger dan gewoonlijk. Wat veel mensen echter niet weten, is dat slaap minstens even belangrijk is als voeding. Daarom maken kinderarts Jeroen Dudink van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en onderzoeker Olaf Verschuren zich zorgen over een CBS-onderzoek waaruit blijkt dat steeds meer Nederlanders kampen met slaapproblemen.

Gezondheidsrisico’s

Als u steevast minder slaapt dan het aanbevolen aantal uren, kan dit zelfs leiden tot aanzienlijke gezondheidsrisico’s en chronisch slaaptekort symptomen. Volwassenen hebben gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Als je te weinig slaapt, tast dat bijvoorbeeld je organen aan. En dat niet alleen: langdurig slaaptekort verhoogt ook het risico op zwaarlijvigheid, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressie, concentratieproblemen en nog veel meer chronisch slaaptekort gevolgen.

Baby’s en koffie

Gemiddeld slapen we een derde van ons leven. Dit begint met de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder. Baby’s slapen het grootste deel van de dag, met veel meer REM-slaap (droomslaap) dan oudere kinderen en volwassenen. Zwangere vrouwen moeten dus voorzichtig zijn met bijvoorbeeld koffie. Koffieconsumptie tijdens de zwangerschap beïnvloedt de duur van de slaap van de foetus. Dit kan op zijn beurt zijn ontwikkeling beïnvloeden.

Voor jong en oud

Maar slaap is nog steeds belangrijk, of je nu oud of jong bent. Goed slapen is bijvoorbeeld ook belangrijk voor leerlingen en studenten. Na een lange dag studeren kunt u de stof beter in uw langetermijngeheugen vasthouden als u voldoende hebt geslapen. Maar voldoende slapen voor een schooldag is ook belangrijk om de leerstof goed te kunnen verwerken. En dat kan het verschil maken tussen een heel goed cijfer halen of zakken.

Wanneer heb je slaaptekort?

Gelukkig kun je tegenwoordig steeds meer aan slaapproblemen doen. Zo moet u een paar uur voor het slapengaan koffie, cola, chocolade, thee of ijsthee vermijden. De cafeïne in deze producten heeft vaak meer dan zeven uur nodig om uit het lichaam te verdwijnen. Aanbevolen wordt om overdag voldoende te bewegen, een warm bad te nemen voordat u naar bed gaat en computers, tablets en telefoons op tijd uit te zetten. Dit kan bijdragen tot een goede nachtrust.


W. VAN DER KLAAUW Slaapdeskundige en auteur
W. VAN DER KLAAUW Slaapdeskundige en auteur

Wat Nederlands grootste expert hier over te zeggen heeft:

‘Magische trucs’ bestaan niet. Smeer dit op je kussen, drink dit kruiden-theetje, luister naar deze ontspanningsmuziek (etc. etc.) en je slaapt weer goed bestaat simpelweg niet. Het is regelrechte onzin. Slaapproblemen oplossen is altijd een kwestie van meerdere kleine verbeteringen die elkaar versterken. Samen zorgen ze voor 100% verbetering.

Niet alleen gericht op de avond, maar op de hele dag

Een oplossing tegen slaapproblemen kan alleen effectief zijn als het zich richt op de hele dag. Wat je overdag (en zelfs in de ochtend) doet, bepaalt namelijk hoe je de avond erop slaapt. Dit heeft te maken met de juiste aanmaak van hormonen en de ‘instelling’ van je biologische klok. Je kunt ’s avonds liters warme melk drinken, uren naar rustgevende muziek luisteren en alle hulpmiddelen uit de kast halen, maar als je overdag geen goede basis heb gelegd blijft het zwemmen tegen de stroming in.

De oplossing ligt altijd bij jezelfboek-7-stappen-perfect-slapen

Om slaapproblemen echt op te lossen moet je de echte oorzaken bij de wortel aanpakken. Hierbij gaat het om:

  1. het afrekenen met ‘slaapangst’
  2. het aanmaken van de juiste hormonen op het juiste moment
  3. het herstellen (en versterken) van de natuurlijke schommeling van je lichaamstemperatuur.
  4. het juist ‘instellen’ van je biologische klok om een ‘slaapgolf’ te ontwikkelen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Persoonlijkheidstesten

Doe de ADHD test
De Stress test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl