Breathwork

Doe Breathwork Om Je Angst En Depressie Aan Te Pakken1855 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
1855 keer gelezen sinds

0
(0)

Stress, angst en depressie zijn helaas veelvoorkomende problemen in onze moderne wereld. Gelukkig is er een oude praktijk die ons kan helpen deze problemen aan te pakken: breathwork.

Wat is breathwork precies?

Breathwork is de bewuste waarneming van je ademhaling. Het is een praktijk die al duizenden jaren bestaat, met verschillende stijlen en namen. Maar ongeacht de variatie, biedt elke vorm wel de kans op persoonlijke transformatie door verbetering van mentale, emotionele, fysieke en spirituele welzijn.

Waarom is ademhaling zo belangrijk?

Onze ademhaling, ook wel prana genoemd, houdt ons letterlijk in leven. Toch gaan we vaak door de dag met een chronisch oppervlakkige ademhaling, waardoor we onszelf ontzeggen van onze volle levenskracht. Dit houdt ons vaak in een staat van angst of ‘fight or flight’. Door middel van deep rhythmic breathing, brengt het ons echter uit ‘fight or flight’ en in het para-sympathische zenuwstelsel. Zoals men zegt: hoe we ademhalen is hoe we leven. 

Breathwork

Hoe kan breathwork ons helpen?

Breathwork verhoogt onze energie (frequentie) en daarom is het een van de belangrijkste therapeutische modaliteiten om emotioneel welzijn en emotionele veerkracht te creëren. Het verbindt oude wijsheid met moderne wetenschap om je te helpen je volle potentieel te ontgrendelen.

Maar waarom zou je juist voor breathwork kiezen?

Het biedt een veilige manier om stress, angst, rouw, depressie en woede aan te pakken, zodat deze emoties ons persoonlijke en professionele leven niet overnemen. We weten dat hoe we ademhalen vaak aangeeft hoe we ons voelen.

Oppervlakkige snelle ademhaling kan ons angstig en moe maken, terwijl langzame diepe ademhalingen die beginnen in de buik ons kalm, gecentreerd, gegrond en energiek maken. Dit komt doordat diepe ademhaling de para-sympathische zenuwstelsel activeert, waardoor we ons uit ‘fight or flight’ halen.

Studies tonen aan dat regelmatige breathwork kan bijdragen aan een afname van stress en angst met wel 30% (Bron: Journal of Alternative and Complementary Medicine).

Maar het stopt niet bij het zenuwstelsel, het verandert ook je hersengolven. Neurowetenschappers hebben een directe correlatie aangetoond tussen een toename van alpha golven en een afname van symptomen van depressie. Door je ademhaling te veranderen, verander je dus ook je hersengolven van beta naar alpha en zelfs theta, waardoor negatieve denkpatronen, stress en depressie afnemen.

Verhoog je energie niveaus en versterk je immuunsysteem

Breathwork verbetert de zuurstofcapaciteit in het bloed, wat leidt tot verhoogde energie niveaus en grotere uithoudingsvermogen. Studies tonen aan dat regelmatige breathwork kan bijdragen aan een verbetering van de longcapaciteit met wel 12% (Bron: Journal of Bodywork and Movement Therapies). Daarnaast kan het ook bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat kan leiden tot een versterkt immuunsysteem.

Verbeter je fysieke conditie

Breathwork kan ook bijdragen aan verbetering van je fysieke conditie. Door het activeren van je para-sympathische zenuwstelsel, kan het bijdragen aan vermindering van spierspanning en pijn. Studies tonen aan dat regelmatige breathwork kan bijdragen aan een afname van chronische pijn met wel 45%

De Wim Hof Methode als toegankelijke techniek

Met de Wim Hof Methode kun je de kracht van je eigen ademhaling ontdekken en gebruiken om je geest en lichaam in balans te brengen. De methode is ontwikkeld door de Nederlandse atleet Wim Hof, die bekendstaat om zijn vermogen om zijn lichaamstemperatuur te reguleren en zijn weerstand tegen koude en pijn.

De basis van de methode is een specifieke manier van ademhaling, die bestaat uit 30 snelle en diepe ademhalingen, gevolgd door een adem inhouding. Deze oefening wordt herhaald totdat er een geringe hyperventilatie ontstaat. Door deze oefening wordt er meer zuurstof in het bloed opgenomen, waardoor de hartslag stijgt en de bloeddruk afneemt. Dit kan leiden tot een verhoogde energie, een versterkt immuunsysteem en een vermindering van stress en angst.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik breathwork doen?

Het is aan te raden om minstens drie keer per week een sessie van 20-30 minuten te doen. Hoe vaker je het doet, hoe sneller je de resultaten zal zien.

Is breathwork geschikt voor iedereen?

Breathwork is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of conditie. Het is wel verstandig om een arts te raadplegen als je onder medische behandeling bent of specifieke gezondheidsproblemen hebt.

 

Is er een specifieke manier van ademhalen die ik moet volgen tijd ens breathwork?

Er zijn verschillende manieren van ademhalen die worden gebruikt tijdens breathwork, zoals diaphragmatische ademhaling, kapalabhati en holotonic ademhaling. Het belangrijkste is dat je de ademhaling diep en ritmisch maakt.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Libido Test Voor Mannen
De Stress test
Inclusiviteit Test