Aarding - Een Techniek om je Lichaam te Gronden

Aarding – Een Techniek om je Lichaam te Gronden294 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
294 keer gelezen sinds

0
(0)

Aarding, ook bekend als gronding, stelt mensen in staat om direct contact te maken met de aarde en gebruik te maken van haar natuurlijke elektrische ladingen om zichzelf te stabiliseren. Deze praktijk kan inhouden dat men blootsvoets buiten loopt, of binnenshuis aardingsystemen gebruikt tijdens het slapen of zitten.

Hoewel aarding een positieve invloed kan hebben op de geest, verschilt deze vorm van gronding van de praktijk die wordt gebruikt in de geestelijke gezondheidszorg. Onderzoek naar aarding suggereert een vermindering van pijn, stress en ontsteking, en een verbetering van het algehele mentale welzijn. Deze techniek herstelt de verbinding tussen het lichaam en de elektrische stromen van de aarde.

Geschiedenis van Aarding

Door de geschiedenis heen hebben inheemse samenlevingen de helende kracht van de aarde erkend en op verschillende manieren beschreven. Bijvoorbeeld, in de Chinese geneeskunde wordt de term “Qi” uitgesproken als “chee” en gedefinieerd als de vitale energie die het universum vult.

De oude filosoof Ge Hong zei: “Mensen leven in Qi, en Qi leeft in mensen. Van hemel en aarde tot de tienduizend dingen, alles heeft Qi nodig om te leven.”

Deze overtuiging en studie van de natuurlijke energieën van de aarde waren ook te vinden in Europa in de 19e eeuw. In 1891 publiceerde Louis Kuhne “De Nieuwe Wetenschap van Genezing”. Daarna schreef Adolf Just in 1896 “Terugkeer naar de Natuur”, waarin hij mensen aanmoedigde om blootsvoets buiten te gaan lopen.

Een paar decennia later begon George Starr White, een Amerikaanse arts, het gebruik van aarden tijdens het slapen te onderzoeken – verbonden met koperdraden die aan de waterleidingen van het huis waren bevestigd – om de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Moderne wetenschappers pleiten nog steeds voor het vermogen van de elektronen van de aarde om het elektrische stroompatroon van ons lichaam in evenwicht te brengen. Deze grondingstechniek blijft groeien en krijgt steeds meer aandacht doordat mensen op zoek zijn naar eenvoudige en goedkope manieren om zichzelf te genezen.

Moet ik Aarding beoefenen?

Er zijn aanwijzingen dat aarding een positieve invloed kan hebben op je leven. Je zou aarding kunnen proberen als

 • Je last hebt van angst of depressie
 • Je last hebt van chronische vermoeidheid
 • Je te maken hebt met hart- en vaatziekten
 • Je last hebt van posttraumatische stressstoornis of traumatische herinneringen
 • Je worstelt met pijn en ontsteking

Soorten Aarding

Aardingstechnieken richten zich op het herstellen van de verbinding tussen jouw energie en de aarde door middel van direct of indirect contact. Deze methoden omvatten:

 • Blootsvoets buiten lopen
 • Op de grond liggen
 • Zwemmen of een bad nemen
 • Tuinieren
 • Gebruik van aardingsmatten, -dekens, -patches en -sokken

Hoe Aarding te Beoefenen

Er zijn veel manieren om in je dagelijks leven weer contact te maken met de aarde en hopelijk je lichaamseigen afweersysteem te herstellen.

Hier zijn manieren waarop je aarding kunt beoefenen:

 • Maak een wandeling op blote voeten: Zoek manieren om met je blote voeten contact te maken met de grond door op gras, over het zand of de modder te lopen. Let op het gevoel van de grond onder je voeten en wees voorzichtig met scherpe voorwerpen.
 • Wroet in de aarde: Graaf in de aarde en voel de grond tussen je vingers. Je kunt een tuin aanleggen in je tuin of op de vensterbank – als je in een appartement woont – en direct verbinding maken met de energie in de aarde.
 • Grond jezelf binnenshuis: Als naar buiten gaan geen optie is, zijn aardingsmatten handig om de directe verbinding die je buiten zou krijgen als je blootsvoets bent, te vervangen. Aardingsmatten brengen de elektrische stromen van de aarde in huis of op kantoor door de fysieke verbondenheid van een wandeling in de natuur na te bootsen.

Aarding kan een gratis en relatief snelle manier zijn om een positieve invloed te hebben op je fysieke en mentale gezondheid. Deskundigen stellen voor dat 30 minuten voldoende tijd is om de voordelen te gaan ervaren. Of je jezelf nu verbindt met een metalen staaf buiten of aardingsokken aanschaft, je kunt gemakkelijk aardingstherapie in je wellness-routine opnemen.

Voordelen van Aarding

Nieuwe behandelingen zullen naar voren komen naarmate moderne wetenschappers steeds meer oude holistische praktijken toepassen. Onderzoek toont een veelbelovend verband aan tussen aarding en meetbare verbeteringen van deze gezondheidsproblemen.

Kan Chronische Vermoeidheid en Slaapstoornissen Verbeteren

Een recente studie toonde aan dat mensen die vier weken lang aardingsmatten gebruikten, vermoeidheid verminderden, slaapverstoringen verminderden en de slaapdu ur verbeterden. Ze meldden ook een verbetering van depressie, stress en pijn.

Kan de Immuniteit Versterken

Sommige onderzoekers geloven dat de aarde alle levende cellen met elkaar verbindt via een levende matrix die wordt samengehouden door elektrische geleidbaarheid. Dit werkt op vergelijkbare wijze als antioxidanten als immuunafweersysteem dat het natuurlijke afweersysteem van het lichaam herstelt door verbinding te maken met de matrix.

Kan de Hartgezondheid Verbeteren

Uit een onderzoek blijkt dat langdurig gebruik van aardingstechnieken de bloeddruk verlaagde bij mensen met hypertensie. In een kleinschalig onderzoek werden aardingspleisters gebruikt om bloedklontering te verminderen.

Tips voor Aarding

Aarding, net als andere vormen van behandeling, is geen snelle oplossing. Het vereist geduld en doorzettingsvermogen, maar de voordelen zijn bemoedigend. Hier zijn enkele tips zodra je besluit aarding als onderdeel van je genezingsproces toe te voegen:

 • Spreek met een professional. Als je nieuw bent in het idee van aarding, moet je een gids vinden die je kan begeleiden. Een groeiende gemeenschap van aardings-enthousiastelingen kan je middelen, connecties en best practices bieden.
 • Houd je aan een routine. Zodra je op gang bent, ga er dan vol voor. Hoe meer je werkt aan je aarding, hoe sneller je verbeteringen zult zien. Probeer je dag te beginnen met een aardingsroutine om in de gewoonte te komen.
 • Wees alert. Hoe je er ook voor kiest om aarding toe te passen, wees aandachtig voor jezelf en je omgeving. Blijf in het moment.

Er Moeten Meer Onderzoeken naar Aarding Worden Gedaan

Net zoals bij alle therapieën hebben chronische ziekten onderliggende medische problemen die door een arts moeten worden behandeld.

Modern onderzoek toont veelbelovende voordelen van aarding aan, maar het zal tijd kosten om te bepalen of deze van de aarde afkomstige elektronen net zo effectief werken als wetenschappers hopen.

Onderzoeken naar aarding krijgen vaak weinig aandacht en hebben meestal een klein aantal deelnemers, soms 50 of minder.

Bovendien hebben wetenschappers zoals Gaétan Chevalier, directeur van het Earthing Institute, studies uitgevoerd die niet consequent zijn gerepliceerd. Het gebrek aan algemene steun en financiering kan de vooruitgang vertragen.

Geraadpleegde bronnen:

 1. Sinatra ST, Oschman JL, Chevalier G, Sinatra D. Electric nutrition: the surprising health and healing benefits of biological grounding(Earthing)Altern Ther Health Med. 2017;23(5):8-16.

 2. Chevalier G, Patel S, Weiss L, Chopra D, Mills PJ. The effects of grounding (Earthing) on bodyworkers’ pain and overall quality of life: a randomized controlled trial. Explore (NY). 2019;15(3):181-190.

 3. Kuhne L. The New Science of Healing. Mokelumne Hill Pr; 1993.

 4. Just A [from old catalog, Lust B. Return to Nature! The True Natural Method of Healing and Living and the True Salvation of the Soul. New York, B. Lust; 1903.

 5. Chevalier G, Sinatra ST, Oschman JL, Sokal K, Sokal P. Earthing: health implications of reconnecting the human body to the earth’s surface electronsJournal of Environmental and Public Health. 2012;2012:1-8.

 6. Oschman JL, Chevalier G, Brown R. The effects of grounding (Earthing) on inflammation, the immune response, wound healing, and prevention and treatment of chronic inflammatory and autoimmune diseases. J Inflamm Res. 2015;8:83-96.

 7. Chevalier G, Sinatra ST, Oschman JL, Delany RM. Earthing (Grounding) the human body reduces blood viscosity—a major factor in cardiovascular disease. J Altern Complement Med. 2013;19(2):102-110.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views