Naar de sportschool

Waarom De Sportschool Bezoeken Boven de 55 De Beste Beslissing Voor Je Is1082 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
1082 keer gelezen sinds

0
(0)

Als je boven de 55 bent, is het belangrijk om regelmatig te bewegen om gezond te blijven. Maar is het verstandig om naar de sportschool te gaan? Of is het beter om een andere vorm van oefening te kiezen? In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van het gaan naar de sportschool als je boven de 55 bent, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen van het gaan naar de sportschool

  • Versterken van spieren en botten: Door regelmatig te trainen met gewichten, kun je spieren en botten versterken. Dit is belangrijk om osteoporose (botontkalking) te voorkomen, die vaker voorkomt bij oudere mensen.
  • Verbetering van de cardiovasculaire gezondheid: Cardio-oefeningen, zoals fietsen, lopen of zwemmen, kunnen helpen om de bloeddruk en cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
  • Vermindering van stress: Oefening kan helpen om stress te verminderen en een positief effect hebben op de mentale gezondheid.
  • Verbetering van het uithoudingsvermogen: Door regelmatig te oefenen, kun je het uithoudingsvermogen verbeteren. Dit kan helpen bij dagelijkse activiteiten, zoals traplopen of boodschappen doen.

Nadelen van het gaan naar de sportschool

  • Kans op blessures: Oudere mensen hebben vaak meer kans op blessures, vooral als zij zich niet goed voorbereiden op hun training. Het is daarom belangrijk om een trainer te raadplegen voordat je begint met oefenen, zodat je een veilig en geschikt trainingsprogramma kunt volgen.
  • Mogelijkheid van overtraining: Oudere mensen kunnen gemakkelijker over-trainen dan jongere mensen. Het is belangrijk om rustdagen in te plannen en te luisteren naar je lichaam om blessures te voorkomen.
  • Kosten: Sportscholen kunnen duur zijn, vooral als je lidmaatschapskosten, trainer kosten, en kosten voor de aankoop van fitnessapparatuur in rekening brengt.

older man gym

Alternatieven voor de sportschool

  • Wandelen: Wandelen is een low-impact oefening die gemakkelijk te doen is. Het is een goede manier om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en om stress te verminderen.
  • Yoga of tai-chi: Deze oefeningen zijn gericht op flexibiliteit en balans, wat belangrijk is om valpartijen te voorkomen. Ze kunnen ook helpen om stress te verminderen en de mentale gezondheid te verbeteren.
  • Zwemmen: Zwemmen is een low-impact oefening die de spieren en botten versterkt en de cardiovasculaire gezondheid verbetert. Het is ook een goede oefening voor mensen met gewrichtsproblemen.

Man, 100, traint elke dag in de sportschool: ‘Bewegen is beter dan medicijnen’

Voor iedereen die motivatie nodig heeft om te sporten, maak kennis met de 100-jarige Les Savino die zichzelf bijna elke dag van de week naar de sportschool rijdt voor een drie uur durende training.

“Ik heb weinig zin om te gaan nu ik 100 ben, maar ik ga toch. Ik weet dat het nodig is als ik van het leven wil genieten. De meeste mensen van 100 genieten niet meer van het leven. Mijn dagen zijn net zo normaal als toen ik 30 was,” vertelt Savino, die zelfstandig woont in Hanover, Pennsylvania.

“Oefening is veel beter dan medicijngebruik… Veel mensen leven alleen maar op pillen, maar ik niet. Ik neem alleen pillen voor hoge bloeddruk en daar blijft het bij.

Les Savino was born in August 1922. At 100, he spends five days a week working out at the gym.

Les Savino werd geboren in augustus 1922. Op zijn 100ste traint hij vijf dagen per week in de sportschool. Savino traint met plezier op maandag, woensdag en vrijdag. Hij gebruikt 15 fitnessapparaten en doet op elke machine 45 herhalingen, wat neerkomt op bijna 700 herhalingen per sessie.

Dinsdag en donderdag zijn voor cardio. Tijdens het interview was de overgrootvader net klaar met 13 kilometer fietsen op een stationaire fiets, 15 kilometer lopen op een loopband en wat bonusoefeningen voor benen, armen en schouders.

Hij doet die dagelijkse oefeningen al sinds 1983 bij de Hanover Area YMCA, waar hij altijd om 7.30 uur aanwezig is en om 10.30 uur klaar is.

“Het geeft me een goodfeeling,” zegt Savino. Als ik ‘s morgens na mijn drie uur trainen de sportschool verlaat voel ik me veel beter dan toen ik aankwam. Ik heb meer flexibiliteit en ik voel me gewoon sterker en meer gemotiveerd door het leven gaan.”

Savino lifts weights on Mondays, Wednesdays and Fridays. He does aerobic exercise on Tuesdays and Thursdays.

Savino is nooit ernstig ziek geweest, zoals kanker of hartkwalen. Maar hij heeft de laatste jaren evenwichtsproblemen door de ziekte van Ménière, een aandoening van het binnenoor, en gebruikt een rollator.

De honderdjarige heeft een scherpe geest en geheugen, en praatte met gemak en humor toen een verslaggever belde. Hij schrijft zijn ongelooflijke levensduur toe aan goede genen en een gezonde levensstijl.

Hier zijn enkele hoogtepunten uit het gesprek:

Wees dankbaar voor goede genen

Beide ouders van Savino werden in Italië geboren. “Ze kwamen heel arm naar dit land, zodat ze niet veel mogelijkheden hadden om naar artsen te gaan, maar ze overleefden buitengewoon goed,” zegt hij.

Zijn vader werd 84 en zijn moeder 89.

Eet met mate

Savino zegt dat hij niet zo’n vleeseter is en liever zeevruchten en groenten eet. Hij maakt ook graag eens per week een frittata, een Italiaans gerecht op basis van eieren.

“Veel mensen proppen zich gewoon vol met eten. Ik eet eenvoudigweg tot mijn eetlust is gestild en dan houd ik het voor gezien,” merkt hij op.

“Ik zoek geen speciaal voedsel. Ik bestel alles van het menu zoals iedereen. Maar om de een of andere reden heb ik niet veel belangstelling voor steaks en vlees.”

Genieten van het leven

Voor zijn 100ste verjaardag in augustus 2022 kocht Savino voor zichzelf een auto – een Lincoln sedan die hij eerder geleased had. Hij rijdt zichzelf naar de YMCA en naar de kruidenier voor zijn wekelijkse boodschappen.

De overgrootvader zegt dat hij “een uiterst gevaarlijke zoetekauw” heeft en verwent die bescheiden. Hij neemt een klein toetje bij de lunch en na het diner, waarbij hij geniet van een koekje, dropje of chocoladepudding.

Savino neemt ook elke avond twee martini’s. “Niets te extreem,” zegt hij over zijn alcoholgebruik. “Ik denk niet dat ik ooit in mijn leven dronken ben geweest.”

Conclusie

Het is verstandig om regelmatig te bewegen als je boven de 55 bent, maar het gaat naar de sportschool hoeft niet de enige optie te zijn. Er zijn veel alternatieven die net zo effectief kunnen zijn. Het is belangrijk om een oefening te kiezen die bij je past en waar je je prettig bij voelt. Het is ook belangrijk om een veilig en geschikt trainingsprogramma te volgen en rustdagen in te plannen. Als je twijfelt, is het verstandig om advies te vragen aan een arts of fysiotherapeut.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Is het verstandig om naar de sportschool te gaan als je boven de 55 bent?

Ja, het is verstandig om regelmatig te bewegen als je boven de 55 bent, en de sportschool kan een goede optie zijn om spieren en botten te versterken, de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren en stress te verminderen.

Wat zijn alternatieven voor de sportschool als je boven de 55 bent?

Er zijn veel alternatieven voor de sportschool zoals wandelen, yoga, tai chi en zwemmen die gericht zijn op flexibiliteit, balans, mentale gezondheid en cardiovasculaire gezondheid.

Wat zijn de nadelen van het gaan naar de sportschool als je boven de 55 bent?

De nadelen van het gaan naar de sportschool als je boven de 55 bent zijn het risico op blessures, de mogelijkheid van overtraining en de kosten voor lidmaatschap en fitnessapparatuur.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken