E-nummers die mogelijk gevaarlijk zijn

De 25 meest belangrijke E-nummers

Natuurlijke en kunstmatige toevoegingen aan ons eten worden aangeduid met E-nummers die mogelijk gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. In Nederland zijn meer dan 300 E-nummers toegestaan, waarvan sommigen als potentieel gevaarlijk worden beschouwd voor onze gezondheid. Hieronder volgt een lijst van de 25 meest belangrijke E-nummers die een mogelijk gevaar vormen voor de gezondheid, met korte en lange beschrijvingen van elk nummer.

# E-nummer Beschrijving
1 E102 Tartrazine (geel kleurstof)
2 E104 Chinolinegeel (geel kleurstof)
3 E110 Zonnegeel (oranje/geel kleurstof)
4 E120 Cochenille, karmijn (rode kleurstof)
5 E122 Azorubine (rode kleurstof)
6 E123 Amarant (rode kleurstof)
7 E124 Ponceau 4R (rode kleurstof)
8 E127 Erythrosine (rode kleurstof)
9 E128 Rood 2G (rode kleurstof)
10 E129 Allurarood AC (rode kleurstof)
11 E131 Patentblauw V (blauwe kleurstof)
12 E132 Indigotine (blauwe kleurstof)
13 E133 Briljantblauw FCF (blauwe kleurstof)
14 E142 Groen S (groene kleurstof)
15 E150 Caramel (kleurstof)
16 E151 Briljantzwart BN (zwarte kleurstof)
17 E154 Bruin FK (bruine kleurstof)
18 E155 Bruin HT (bruine kleurstof)
19 E160a Caroteen (oranje/rode kleurstof)
20 E160e Beta-apo-8′-carotenal (oranje kleurstof)
21 E211 Natriumbenzoaat (conserveermiddel)
22 E213 Calciumbenzoaat (conserveermiddel)
23 E214 Ethyldihydroxypropyl-paraat (conserveermiddel)
24 E215 Natrium-ethylpara-hydroxybenzoaat (conserveermiddel)
25 E216 Propyl-para-hydroxybenzoaat (conserveermiddel)

 

E-nummers die mogelijk gevaarlijk zijn

Het is belangrijk op te merken dat niet alle E-nummers schadelijk zijn voor de gezondheid. Sommige E-nummers zijn natuurlijk en onschadelijk, terwijl andere synthetisch en potentieel schadelijk zijn. Het is daarom van belang om de etiketten van voedingsmiddelen te lezen en de aanwezigheid van E-nummers te controleren, vooral als men allergieën heeft of een gevoeligheid voor bepaalde stoffen. Het is ook aan te raden om een evenwichtig en gevarieerd dieet te volgen en voedingsmiddelen met synthetische toevoegingen te beperken.