grapefruit

De speciale gezondheidsvoordelen van grapefruit516 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
516 keer gelezen sinds

0
(0)

Wil jij de bittere waarheid weten waarom grapefruit een gezonde aanvulling zou kunnen zijn op je dieet? Lees dan verder over de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van grapefruit.

gezondheidsvoordelen van grapefruit

Grapefruit is een van de grootste citrusvruchten met een variatie van wit tot roze vruchtvlees en een licht geeloranje schil. Het begrijpen van de voedingswaarde van grapefruit is belangrijk voor een gezonde voeding.

De voedingswaarde tabel van grapefruit per 100 gram bevat een laag vet- en caloriegehalte, met vezels en vitamine C als goede bronnen. Het is een fruitsoort die een heerlijk verfrissende smaak heeft en daardoor een gezonde aanvulling kan zijn op jouw dieet.

Voedingswaarde van grapefruit

Grapefruit is een vrucht die per 100 gram 45 calorieën, 0,6 gram eiwit, 9,5 gram koolhydraten, 1,5 gram vezels, en een breed scala aan vitamines en mineralen bevat.

De vrucht is vooral rijk aan vitamine C, die een belangrijke rol speelt in de weerstand tegen ziekten en het behoud van gezonde huid en botten. Grapefruit is ook een goede bron van vitamine A, B1, B5, en B6, evenals kalium, calcium en magnesium. Met een laag vet- en caloriegehalte is grapefruit een gezonde fruitsoort die kan helpen bij gewichtsbeheersing.

Herkomst en groeiwijze van grapefruit

Grapefruit is waarschijnlijk ontstaan uit een natuurlijke kruising tussen een sinaasappel en een pompelmoes. Grapefruitbomen groeien in (sub)tropische gebieden en hebben veel water nodig. De vruchten zijn verkrijgbaar uit verschillende landen, waaronder Mexico, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, China en Israël.

Het kopen en bewaren van grapefruit

Om een rijpe grapefruit te kopen kies je een vrucht met een gladde schil en die zwaar aanvoelt. Bewaar grapefruit buiten de koelkast op een koele plaats tussen de 12 en 15 graden. Gerimpelde schillen geven aan dat de vrucht uitdroogt en niet langer vers is.

Toepassingen van grapefruit

Grapefruit heeft een friszure smaak met een bittertje, en kan worden gebruikt in salades en voorgerechten. Grapefruit heeft ook een aantal gezonde eigenschappen, zoals het stimuleren van vetverbranding en de leverontgifting.

Daarom wordt het vaak gebruikt in afslankprogramma’s en crèmes en scrubs tegen cellulitis. Grapefruit kan echter de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden, waardoor voorzichtigheid geboden is.

Wetenschappelijke weetjes over de gezondheidsvoordelen van grapefruit

Grapefruit kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden vanwege de furocoumarinen in de vrucht, wat kan leiden tot onvoorspelbare resultaten.

Grapefruit kan ook de opname van sommige medicijnen in de darmen vergroten, waardoor het effect van de medicatie toeneemt. Het remt ook het leverenzym CYP3A4, waardoor sommige medicijnen langzamer worden afgebroken en dus langer in het lichaam blijven.

Dit kan bijvoorbeeld leiden tot verhoogde niveaus van medicijnen zoals statines en antihistaminica. Hoewel grapefruit bekend staat om zijn mogelijke afslankende effecten, is er geen wetenschappelijk bewijs dat het eten van grapefruit op zichzelf leidt tot gewichtsverlies.

Er is echter wel onderzoek gedaan dat aantoont dat bepaalde verbindingen in grapefruit, zoals noot katone, de stofwisseling kunnen stimuleren en kunnen helpen bij het voorkomen van obesitas.

Conclusie

Grapefruit is een heerlijke, gezonde vrucht met veel voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C en B. Het eten van grapefruit kan de opname en effectiviteit van bepaalde medicijnen soms beïnvloeden en kan leiden tot onverwachte resultaten. Raadpleeg altijd je arts.

Raadpleeg ook een van de volgende boeken over voedingsmiddelen voor meer informatie over de voedingswaarde van grapefruit.

Bronnen

  • Hahn-Obercyger M, Stark AH, Madar Z. Grapefruit and oroblanco enhance hepatic detoxification enzymes in rats: possible role in protection against chemical carcinogenesis. Journal of agricultural and food chemistry. 2005; 53(5):1828-32.
  • Bailey DG, Dresser GK. Interactions between grapefruit juice and cardiovascular drugs. American journal of cardiovascular drugs: drugs, devices, and other interventions. 2004; 4(5):281-97.
  • Bailey DG, Dresser G, Arnold JMO. Grapefruit-medicatie interacties: verboden fruit of vermijdbare gevolgen? CMAJ: Canadian Medical Association Journal. 2013;185(4):309-316.
  • Murase T, Misawa K, Haramizu S, Minegishi Y, Hase T. Nootkatone, een kenmerkend bestanddeel van grapefruit, stimuleert de energiestofwisseling en voorkomt door dieet veroorzaakte obesitas door het activeren van AMPK. American journal of physiology. Endocrinology and metabolism. 2010; 299(2):E266-75.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken