Mensen met ernstig overgewicht (obesitas) leven zes tot zeven jaar korter dan mensen met een normaal gewicht en als ze ook nog roken, dan sterven ze gemiddeld 13,5 jaar eerder.

Dit zijn de bevindingen van een studie van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn verontrustend, aangezien het aantal mensen met overgewicht de afgelopen jaren sterk is gestegen.

Te dik zijn, is volgens de onderzoekers net zo gevaarlijk als roken. In dit artikel bespreken we de risico’s van overgewicht en de preventiemaatregelen die kunnen worden genomen om de gezondheid te verbeteren.

Wat is overgewicht en obesitas?

Overgewicht ontstaat als er een onevenwichtige balans is tussen de hoeveelheid energie die het lichaam binnenkrijgt en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt.

Wanneer er meer energie wordt ingenomen dan verbruikt, wordt de overbodige energie omgezet in vet en opgeslagen in het lichaam.

Dit kan leiden tot een te hoog BMI (Body Mass Index), wat een indicatie is voor overgewicht. De BMI wordt berekend door het gewicht te delen door de lengte in het kwadraat.

Bij een BMI tussen de 25 en 30 spreken we van overgewicht. Bij een BMI hoger dan 30 is er sprake van obesitas.

Risico’s van overgewicht en obesitas

Overgewicht is een risicofactor voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Hart- en vaatziekten: mensen met overgewicht hebben meer kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en diabetes, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot.
 • Kanker: overgewicht is geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende soorten kanker, waaronder borst-, darm-, prostaat- en alvleesklierkanker.
 • Slaapapneu: overgewicht kan leiden tot ademhalingsproblemen tijdens de slaap, wat slaapapneu genoemd wordt.
 • Gewrichtsklachten: overgewicht kan leiden tot gewrichtsklachten, zoals artritis.

Preventie en behandeling van overgewicht

Om overgewicht te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden. Hieronder staan een aantal tips:

 • Eet gezond: eet gevarieerd en vermijd overmatig gebruik van vet, suiker en zout.
 • Beweeg voldoende: zorg voor voldoende beweging door regelmatig te wandelen, fietsen of sporten.
 • Beperk alcoholgebruik: alcohol bevat veel calorieën en kan bij overmatig gebruik leiden tot gewichtstoename.
 • Stop met roken: roken vermindert de eetlust en kan leiden tot gewichtstoename na het stoppen.
 • Vermijd snacken: vermijd het eten van tussendoortjes die veel calorieën bevatten, zoals chips en chocolade.

Als je al te maken hebt met overgewicht, dan zijn er verschillende behandelingen beschikbaar.

 • Het vermijden van ongezonde snacks begint al in de supermarkt. Als je gezonder wilt eten, is het belangrijk om bewuste keuzes te maken tijdens het doen van boodschappen. Begin bijvoorbeeld met het maken van een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Door vooraf te bedenken wat je nodig hebt, voorkom je dat je in de verleiding komt om ongezonde snacks te kopen.

Daarnaast is het verstandig om goed naar de producten te kijken die je in je winkelwagen legt. Lees bijvoorbeeld de etiketten om te zien wat er in het product zit en hoeveel calorieën het bevat.

Kies zoveel mogelijk voor verse producten zoals groente en fruit, mager vlees en vis en volkoren producten.

 • Met een hongergevoel of een lege maag boodschappen doen is niet verstandig. Als je honger hebt, ben je namelijk sneller geneigd om ongezonde snacks te kopen die snel verzadigen. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid naar de supermarkt te gaan. Zorg ervoor dat je vooraf al iets hebt gegeten, zodat je minder snel verleid wordt door snacks.
 • Een andere tip is om geen boodschappen te doen als je weinig tijd hebt. Als je haast hebt, ben je namelijk sneller geneigd om voor kant-en-klare maaltijden en snacks te kiezen, terwijl deze vaak veel calorieën en toegevoegde suikers bevatten. Plan daarom je boodschappen goed in en neem de tijd om bewuste keuzes te maken in de supermarkt.
4.3/5 - (10 stemmen)

Vergelijkbare berichten