Effectieve Remedies voor Leververvetting: De Kracht van Kurkuma

Effectieve Remedies voor Leververvetting: De Kracht van Kurkuma590 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
590 keer gelezen sinds

0
(0)

Leververvetting is een wereldwijde gezondheidszorg die miljoenen mensen treft. Het kan optreden bij kinderen, adolescenten en volwassenen, ongeacht hun lichaamsgewicht.

Deze stille ziekte wordt vaak geassocieerd met een dieet dat rijk is aan bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen, hoge niveaus van bloedvetten en andere risicofactoren.

Effectieve Remedies voor Leververvetting: De Kracht van Kurkuma

Gelukkig zijn er effectieve remedies voor leververvetting, en een daarvan is kurkuma, een krachtige specerij met een schat aan gezondheidsvoordelen. In dit blog delen we de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van kurkuma voor de gezondheid van de lever en hoe je het kunt opnemen in je dagelijkse dieet.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Wereldwijd probleem: Leververvetting is een wereldwijd probleem dat miljoenen mensen treft, ongeacht hun leeftijd of lichaamsgewicht.

  2. Stille ziekte: Leververvetting is een stille ziekte die optreedt zonder duidelijke symptomen, waardoor vroege opsporing en behandeling moeilijk kunnen zijn.

  3. Risicofactoren: Overgewicht, hoge niveaus van bloedvetten zoals triglyceriden en LDL-cholesterol, diabetes, prediabetes, hoge bloeddruk, en een dieet rijk aan bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen zijn enkele van de belangrijkste risicofactoren voor leververvetting.

  4. Kurkuma als remedie: Kurkuma is een krachtig kruid dat kan helpen bij de behandeling van leververvetting. Het helpt bij de productie van gal, ondersteunt het ontgiftingsproces van de lever, voorkomt vetopbouw in het lichaam en herstelt de leverfunctie.

  5. Toepassing van kurkuma: Het gebruik van kurkuma in je dagelijkse dieet is eenvoudig. Het kan worden ingenomen als een theelepel kurkuma in warm water, gecombineerd met een beetje zwarte peper en honing of natuurlijke zoetstof. De peper verbetert de opname van kurkuma in de dunne darm, waardoor de gezondheidsvoordelen worden gemaximaliseerd.

Miljoenen mensen met leververvetting

Miljoenen en miljoenen mensen wereldwijd lijden op dit moment aan een vervette lever. In dit artikel wil ik je iets laten zien wat je kunt doen dat tevens ondersteund wordt door heel veel onderzoek, dat kan helpen bij je vervette lever. En ja, je hoeft niet dik te zijn om een vette lever te hebben.

Leververvetting is een stille leverziekte omdat het gebeurt zonder symptomen te veroorzaken. Het kan gebeuren bij kinderen, adolescenten, evenals bij ons volwassenen.

Risicofactoren voor leververvetting

De risicofactoren zijn onder andere overgewicht, hoge bloedvetniveaus (triglyceriden of slechte cholesterol, LDL’s), diabetes of prediabetes, hoge bloeddruk, en het consumeren van veel geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen.

Dit zijn de voedingsmiddelen die we meestal vinden in de gangpaden in het midden van onze supermarkten, die in dozen zijn, ons brood, evenals die veel voorkomende granen die we elke dag eten.

Levermetabole functies

Functie van de Lever Beschrijving
Bloedfiltratie De lever houdt ons bloed schoon door het te filteren
Galproductie Produceert gal om vetten in de dunne darm af te breken
Uitscheiding Scheidt bilirubine, cholesterol, hormonen en medicijnen uit
Metabolisme Metaboliseert vetten, eiwitten en koolhydraten
Opslag Slaat glycogeen, vitamines en mineralen op
Synthese van plasma-eiwitten Synthetiseert de plasma-eiwitten zoals albumine en stollingsfactoren

Visceraal vet

Als je naar je buik kijkt en je draagt veel vet rond of je merkt dat je buik groter is dan zou moeten, draag je hoogstwaarschijnlijk dat visceraal vet bij je dat die organen omringt, evenals de lever. Dit visceraal vet is ontstekingsbevorderend en kan leiden tot vele andere problemen die zich systemisch door je lichaam verspreiden.

Vet in de lever

Als je merkt dat je moeite hebt met afvallen, je chronische buikproblemen hebt, problemen met je spijsvertering of je je altijd moe en uitgeput voelt, dan zou je wel eens een vette lever kunnen hebben. We zijn constant altijd op de vlucht en hebben de neiging om te veel geraffineerde, bewerkte koolhydraten te eten. Die koolhydraten, nadat ze niet meer als glycogeen in de lever en spieren kunnen worden opgeslagen, worden dan omgezet in vet.

Gezonde voeding

Het is zo belangrijk om een gezond dieet te hebben omdat je bent wat je eet en er is geen andere manier om er omheen te werken. Je moet beginnen met het eten van meer fruit en groenten, je volle granen en vooral die vezels.

Effectieve Remedies voor Leververvetting: De Kracht van Kurkuma

Voordelen van kurkuma

Laat me dit ene kruid delen genaamd kurkuma, het gouden kruid. Ja, dit kruid toont in PubMed artikel na artikel, onderzoek na onderzoek wat het kan doen voor een vette lever. (zie: Geraadpleegde bronnen)

De kurkuma zal helpen bij de productie van gal, wat het ontgiftingsproces van de lever ondersteunt en voorkomt vetopbouw in het lichaam, terwijl het de leverfunctie herstelt.

Hoe kurkuma te nemen

Dus hier is wat we gaan doen: we gaan een afgestreken theelepel gebruiken, wat ongeveer tweeduizend milligram kurkuma is. Je kunt het in één keer innemen als je wilt, of je kunt het gedurende de dag opsplitsen in twee of drie keer.

Wanneer kurkuma te nemen

Wat ik aanbeveel is een theelepel kurkuma (ongeveer 2000 milligram) in wat heet of warm water te doen, roer het om, voeg een snufje zwarte peper toe (dat bevat piperine, omdat piperine ervoor zorgt dat kurkuma duizend of tweeduizend keer beter opgenomen wordt in je dunne darm), neem een beetje honing of natuurlijke zoetstof en drink het op.

Als je overgewicht hebt, wat het merendeel van onze bevolking is, dan zal je vette lever aanzienlijk beginnen te verbeteren naarmate je gewicht verliest. Maak er een geweldige dag van!

Geraadpleegde bronnen:

  1. Curcumin Ameliorates Nonalcoholic Fatty Liver Disease through Inhibition of O-GlcNAcylation Da Eun Lee et al. Nutrients. 2019. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31717261/
  2. The effects of curcumin supplementation on liver function, metabolic profile and body composition in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials Mohammad Jalali et al. Complement Ther Med. 2020 Jan. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31987259/
  3. Treatment of Non-alcoholic Fatty Liver Disease with Curcumin: A Randomized Placebo-controlled Trial Sepideh Rahmani et al. Phytother Res. 2016 Sep. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27270872/

Veelgestelde vragen

Wat zijn de risicofactoren voor leververvetting?

Enkele van de belangrijkste risicofactoren voor leververvetting zijn overgewicht, hoge niveaus van bloedvetten zoals triglyceriden en LDL-cholesterol, diabetes, prediabetes, hoge bloeddruk, en een dieet rijk aan bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen.

Hoe kan kurkuma helpen bij leververvetting?

Kurkuma helpt bij de productie van gal, ondersteunt het ontgiftingsproces van de lever, voorkomt vetopbouw in het lichaam en herstelt de leverfunctie.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat deze krachtige specerij gunstige effecten heeft bij de behandeling van leververvetting.

Hoe kan ik kurkuma opnemen in mijn dagelijkse dieet om leververvetting te bestrijden?

Kurkuma kan worden ingenomen als een theelepel kurkuma in warm water, gecombineerd met een beetje zwarte peper en honing of natuurlijke zoetstof.

Het wordt aanbevolen om dit een of twee keer per dag te doen.

De zwarte peper verbetert de opname van kurkuma in de dunne darm, waardoor de gezondheidsvoordelen worden gemaximaliseerd.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231208 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023914 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023642 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211743 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211017 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211132 views