stevia

Waarom stevia de ultieme zoetstof is558 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
558 keer gelezen sinds

0
(0)

Ben je op zoek naar een gezonde en natuurlijke manier om je drankjes en voedsel te zoeten? Stevia kan een goede optie zijn! In dit artikel lees je alles over stevia, van de geschiedenis van deze zoetstof tot de voordelen van het gebruik ervan. We geven je ook tips over hoe je stevia kunt gebruiken en hoe je de beste producten kunt kiezen. Lees verder om te ontdekken of stevia iets voor jou is!

Stevia is een plant die voornamelijk voorkomt in Zuid-Amerika en die al sinds de oudheid wordt gebruikt als zoetmiddel. Het werd oorspronkelijk gebruikt door indianenstammen in Paraguay en Brazilië, en later werd het ook bekend in Japan, waar het al meer dan 30 jaar goedgekeurd is als voedingsmiddel.

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, is stevia pas recent goedgekeurd als voedingsmiddel, terwijl het in andere landen nog steeds niet als zodanig is goedgekeurd. Stevia is een populaire keuze als zoetmiddel omdat het natuurlijk is en geen calorieën bevat, en omdat het kan helpen om het risico op diabetes te verminderen en gewicht te verliezen.

Twee varianten: Puur en Vermengd met andere zoetstoffen

Stevia wordt gemaakt door de bladeren van de stevia plant te oogsten en te verwerken tot poeder of vloeistof. Sommige stevia producten bevatten alleen pure stevia, terwijl andere producten gemengd zijn met andere natuurlijke zoetstoffen, zoals erythritol of insuline. Het is belangrijk om op de verpakking te letten bij het kopen van stevia, omdat sommige producten kunstmatige zoetstoffen bevatten die niet in alle landen zijn goedgekeurd als voedingsmiddelen.

Stevia kan op verschillende manieren worden gebruikt als zoetmiddel in drankjes en voedsel. Het is verkrijgbaar in poeder- en vloeibare vorm, en kan in verschillende hoeveelheden worden toegevoegd aan recepten. Stevia heeft een licht zoete smaak die niet voor iedereen even aangenaam is, dus het is aan te raden om het in kleine hoeveelheden te gebruiken en eventueel te combineren met andere natuurlijke zoetstoffen. Er zijn talloze recepten online te vinden waarbij stevia wordt gebruikt als vervanging voor suiker, zoals in koffie, thee, smoothies, baksels en andere gebakjes.

De 7 voordelen van stevia

  1. Helpt bij gewichtsverlies: Stevia is een natuurlijk zoetmiddel dat veel minder calorieën bevat dan suiker en kan helpen bij het behalen van gewichtsverlies doelen.
  2. Vermindert bloedsuikerspiegel: Stevia kan ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en kan geschikt zijn voor mensen met diabetes of pre-diabetes.
  3. Vermindert tandbederf: Omdat stevia geen suiker bevat, kan het helpen om tandbederf te voorkomen.
  4. Vermindert bloeddruk: Sommige studies suggereren dat stevia de bloeddruk kan verlagen en kan helpen bij het beheersen van hoge bloeddruk.
  5. Ontstekingsremmend effect: Stevia kan ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
  6. Vermindert hart- en vaatziekten: Door de bloeddruk te verlagen en ontstekingen te verminderen, kan stevia ook helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
  7. Vermindert hoesten en keelpijn: Stevia kan ook helpen bij het verminderen van hoesten en keelpijn.

Heel goed opletten in de supermarkt bij producten met stevia

Hoewel stevia veel voordelen heeft als zoetmiddel, is het belangrijk om op te letten bij het kopen van stevia-producten. Sommige fabrikanten willen je laten geloven dat hun producten geheel uit stevia bestaan, terwijl ze in werkelijkheid grotendeels uit kunstmatige zoetstoffen bestaan. Kijk daarom altijd naar het percentage stevia op de verpakking en let op kunstmatige toevoegingen. Kies voor pure stevia of voor stevia gemengd met andere natuurlijke zoetstoffen.

In samenvatting biedt stevia een natuurlijke en calorie vrije optie als zoetmiddel, met tal van gezondheidsvoordelen. Het is zeker het overwegen waard om stevia te gebruiken als vervanging voor suiker en kunstmatige zoetstoffen, zolang je op de hoogte bent van de verschillende producten die op de markt zijn en op de juiste producten let. Dank je wel voor het lezen van dit artikel en we hopen dat je nu beter geïnformeerd bent over stevia en hoe het in je dieet kan passen.

Conclusie:

In dit artikel hebben we gekeken naar de geschiedenis en het gebruik van stevia als zoetmiddel, en naar de voordelen van het gebruik van stevia in plaats van suiker of kunstmatige zoetstoffen. We hebben ook besproken hoe stevia wordt gemaakt en hoe het kan worden gebruikt in voedingsmiddelen en dranken. Al met al biedt stevia een natuurlijke en gezonde optie als zoetmiddel, en het is zeker het overwegen waard om het in je dieet op te nemen.

Veelgestelde vragen

Is stevia veilig om te gebruiken?

Stevia is in sommige landen goedgekeurd als voedingsmiddel en wordt algemeen als veilig beschouwd. Er zijn echter sommige studies gedaan die aangeven dat het gebruik van hoge doses stevia gedurende lange tijd mogelijk negatieve effecten kan hebben op de nieren. Het is daarom aan te raden om stevia met mate te gebruiken en te kiezen voor pure stevia of stevia gemengd met andere natuurlijke zoetstoffen.

Is stevia beter voor je dan suiker of kunstmatige zoetstoffen?

Stevia is een natuurlijk product en bevat geen calorieën, terwijl suiker veel calorieën bevat. Ook kan stevia helpen om het risico op diabetes te verminderen en kan het bijdragen aan gewichtsverlies. Kunstmatige zoetstoffen hebben mogelijk ook negatieve effecten op de gezondheid, zoals het verhogen van het risico op obesitas en type 2 diabetes.

Stevia lijkt dus een beter alternatief te zijn dan suiker en kunstmatige zoetstoffen, maar het is belangrijk om het met mate te gebruiken en te kiezen voor pure stevia of stevia gemengd met andere natuurlijke zoetstoffen.

Bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken