Probiotica

Probiotica 101527 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
527 keer gelezen sinds

0
(0)

Verander je leven met de kracht van probiotica. Leer hoe je je lichaam in balans houdt, je immuunsysteem versterkt en ontstekingen controleert. Voel je fit en energiek met deze onmisbare informatie over probiotica en gezondheid.

Dit artikel is een versimpelde en ingekorte versie (600 woorden) van het oorspronkelijke artikel: Hoe probiotica je darmgezondheid in slechts 14 dagen kunnen verbeteren (2200 woorden en maakt een deep dive in het onderwerp probiotica. 

Redactie Goodfeeling.nl

ProbioticaProbiotica, wat zijn ze eigenlijk?

Het zijn levende bacteriën en/of gisten die van nature in je lichaam voorkomen. Je hebt altijd zowel goede als slechte bacteriën in je lichaam. Wanneer je ziek bent, neemt het aantal slechte bacteriën toe en raakt je systeem uit balans. Goede bacteriën helpen om extra slechte bacteriën te verwijderen en de balans te herstellen. Probiotica-supplementen zijn een manier om goede bacteriën aan je lichaam toe te voegen.

Waar komen deze nuttige microben vandaan?

Deze kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen zoals yoghurt. Bacteriën (lactobacillus en bifidobacterium) en gist (saccharomyces boulardii) kunnen worden aangetroffen in vele delen van je lichaam, waaronder je darmen.

Maar hoe werken probiotica precies?

Deze nuttige microben zijn onderdeel van een groter beeld over bacteriën en je lichaam, je microbiome. Denk aan je microbiome als een diverse gemeenschap van organismen, zoals een bos, die samenwerken om je lichaam gezond te houden. Deze gemeenschap bestaat uit zogenaamde microben. Je hebt triljoenen microben op en in je lichaam. Deze microben zijn een combinatie van:

 • Bacteriën
 • Schimmels (waaronder gisten)
 • Virussen
 • Protozoa

Ieders microbiome is uniek. Zelfs tweelingen hebben verschillende microbiële cellen. Om als microbe te worden beschouwd als een probiotic, moeten ze verschillende kenmerken hebben. Dit omvat het kunnen worden geïsoleerd uit een mens, overleven in de darm na inname, een bewezen nut hebben en veilig te consumeren zijn.

Maar waar komen deze nuttige deze nuttige microben dan precies voor in ons lichaam?

Hoewel de meest voorkomende plaats voor nuttige microben in onze darmen zit, zijn er meerdere plaatsen in en op ons lichaam waar goede microben voorkomen. Dit zijn plaatsen die in contact staan met de “buitenwereld” en omvatten onze:

 • Darmen
 • Mond
 • Vagina
 • Urinewegen
 • Huid
 • Longen

De hoofdtaak van probiotica, of goede bacteriën, is om een gezonde balans in ons lichaam te behouden. Denk aan het houden van ons lichaam in een neutrale staat. Wanneer

je ziek bent, komen er slechte bacteriën in je lichaam en neemt hun aantal toe. Dit brengt je lichaam uit balans. Goede bacteriën werken om de slechte bacteriën te bestrijden en de balans binnen je lichaam te herstellen, waardoor je je beter voelt.

Maar dat is nog niet alles.

Goede bacteriën houden ons gezond door ons immuunsysteem te ondersteunen en ontstekingen te controleren. Bepaalde soorten goede bacteriën kunnen ook helpen bij de vertering van voedsel, slechte bacteriën in toom houden en ziekte voorkomen, vitaminen aanmaken, de cellen in onze darmen ondersteunen om slechte bacteriën die we via voedsel of dranken binnenkrijgen te voorkomen, en medicatie afbreken en opnemen.

Dit balanceren gebeurt voortdurend en automatisch

Het is niet nodig om probiotica-supplementen te nemen om dit te laten gebeuren. Goede bacteriën zijn gewoon een natuurlijk onderdeel van ons lichaam. Door dagelijks een goed gebalanceerd dieet te eten dat rijk is aan vezels, kan het aantal goede bacteriën op het juiste niveau worden gehouden.

Maar welke soorten probiotische bacteriën zijn nu het meest voorkomend? Hoewel er veel soorten bacteriën kunnen worden beschouwd als probiotica, zijn er twee specifieke soorten bacteriën die vaak als probiotica in winkels te vinden zijn. Dit zijn:

 • Lactobacillus
 • Bifidobacterium

Deze zijn ook samengesteld uit goede gisten. De meest voorkomende soort gist die in deze nuttige microben wordt gevonden, is Saccharomyces boulardii.

Als je overweegt om probiotica-supplementen te kopen, let dan op dat je producten kiest die zijn goedgekeurd door de FDA en die de juiste soorten en hoeveelheden probiotica bevatten.

Conclusie

Probiotica zijn levende bacteriën en/of gisten die van nature in ons lichaam voorkomen. Ze helpen om een gezonde balans in ons lichaam te behouden en ondersteunen ons immuunsysteem en controleren ontstekingen. Hoewel yoghurt een goede bron van deze nuttige microben is, kan het ook nuttig zijn om aanvullende probiotica te nemen. Overleg wel altijd met je arts voordat je probiotica gaat gebruiken als je een zwak immuunsysteem hebt, een chronische ziekte hebt of medicijnen gebruikt.

Veelgestelde vragen

Is het eten van yoghurt voldoende om mijn probiotische inname op peil te houden?

Yoghurt is een goede bron van probiotica, vooral als het bevat de levende culturen Lactobacillus en Bifidobacterium. Het eten van yoghurt in combinatie met een dieet rijk aan vezels en het vermijden van teveel suiker kan helpen om het aantal goede bacteriën in je lichaam op peil te houden. Het kan echter wel nuttig zijn om aanvullende probiotica te nemen, afhankelijk van je persoonlijke gezondheidstoestand en dieet.

Zijn probiotica veilig voor iedereen?

Over het algemeen worden probiotica als veilig beschouwd voor gezonde volwassenen. Echter, als je een zwak immuunsysteem hebt, een chronische ziekte hebt of medicijnen gebruikt, overleg dan met je arts voordat je probiotica gaat gebruiken.

Kan het nemen van probiotica ook bijwerkingen hebben?

Hoewel bijwerkingen van probiotica vaak mild zijn, kunnen ze in sommige gevallen diarree, gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Als je deze symptomen ervaart, overleg dan met je arts voordat je doorgaat met het gebruik van probiotica.

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231193 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023897 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023562 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023624 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211723 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021998 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021797 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021533 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211115 views