Mantra Meditatie

Mantra Meditatie643 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
643 keer gelezen sinds

0
(0)

Bij een mantra meditatie wordt een woord, geluid, lettergreep of zin tijdens de meditaties steeds opnieuw herhaald. Het wordt gebruikt bij meditatie, yoga en in de spirituele praktijken van het boeddhisme, hindoeïsme en jaïnisme.

Wat is het doel van een mantra?

Muziek (inclusief binaural beats), focussen op de ademhaling, of focussen op een object zijn andere manieren om je bewustzijn te veranderen – maar er is iets bijna mystieks aan het geluid van je eigen stem die een meditatiemantra herhaalt.

Wat is mantra meditatie?

Meditatie mantra’s zijn woorden of zinnen die je kunt zingen, chanten, neuriën, of in stilte in je geest kunt herhalen terwijl je mediteert. Ze zijn er in vele vormen. Sommige zijn kort, andere zijn lang. Maar ze zijn allemaal bedoeld om je in een staat van diepere aanwezigheid en bewustzijn te brengen.

Wat is het doel van mantra’s tijdens meditatie?

Mantra’s zijn een populair hulpmiddel bij meditatie. Ze dienen als een object van focus voor de beoefenaar. Hoewel veel mensen mantra’s gebruiken, kun je ook voorwerpen gebruiken zoals kaarsen, een kom water, een foto of meditatiemuziek.

Dus, hoe werken meditatiemantra’s? Waarom zou het steeds herhalen van hetzelfde woord of dezelfde zin je helpen bij het mediteren?

Ten eerste zijn meditatiemantra’s bedoeld om de geest een object te geven om zich op te concentreren. Als je een object hebt om je op te concentreren, wordt het gemakkelijker om de geest tot rust te brengen.

Ten tweede hebben oude mantra’s specifieke geluidsfrequenties en betekenissen die de zintuigen kalmeren en meer mindfulness bevorderen. Daarom worden mantra’s al eeuwenlang gebruikt door wijzen en goeroes over de hele wereld. 

Voordelen van mantra meditatie

Meditatie kan een transformerende praktijk zijn. Het is een uitstekende manier om:

  • Je chakra’s te openen en in balans te brengen
  • Je energie te concentreren
  • Zelfkennis te vergroten
  • Je psychisch bewustzijn te ontwikkelen
  • Het pad te effenen voor emotionele genezing

Sommige ervaren meditatiemeesters leggen uit dat deze spirituele zinnen, eenmaal ontsloten, je bewustzijn kunnen verhogen.

Maar het gebruik van mantra’s voor meditatie houdt veel meer in dan alleen maar klinken als een gebroken record. Ze zijn meestal heilig van aard – een naam of geluid dat je verheft en je helpt je te concentreren tijdens de meditatie. Met andere woorden, ze zijn ontworpen om je te veranderen.

Mantra’s geven je hersenen iets te doen. Ja, spirituele mantra’s zijn bedoeld om je te veranderen door ze steeds opnieuw uit te spreken, maar er is veel voor te zeggen om iets te zeggen om onzin gebrabbel op afstand te houden.

En over onzin gebrabbel gesproken, in plaats van je gewoon wat nietszeggend gewauwel te geven zoals “mijn schoenen zijn groen” of “ik hou van ingelegde haring” (wat, om je geest bezig te houden tijdens de meditatie, zijn voordelen heeft. Maar laten we eerlijk zijn, dit is ‘broken record’ materiaal en niets meer).

Wat is jouw persoonlijke mantra?

Een persoonlijke mantra is een uitspraak die je motiveert en inspireert om je beste zelf te zijn.

Met een persoonlijke mantra bevestig je de manier waarop je je leven wilt leiden, omdat het vaak iemands kernwaarden vertegenwoordigt. En het kan je helpen om je doelen te bereiken, zowel persoonlijk als professioneel.

Mantra Meditatie Ohm

“Aum” of “Ohm”

Er wordt gezegd dat het verschillende betekenissen heeft: Het is, zal zijn of worden, De “Ohm” mantra wordt beschouwd als de meest heilige mantra (en waarschijnlijk de meest gebruikte), Ohm is een Sanskriet woord dat bedoeld is om de “oorspronkelijke vibratie van manifestatie” over te brengen – met andere woorden, wanneer intentie zich manifesteert in het fysieke rijk.

Dit is een woord dat vrijwel iedereen kan gebruiken, ongeacht je spirituele voorkeur. Het is een ongelooflijk rustgevend geluid, vooral als je de vibratie in je keel laat hangen. Je kunt je lichaam letterlijk voelen trillen als je deze mantra een tijdje herhaalt!

Er is gezegd dat de ware betekenis van Ohm alleen begrepen kan worden door openbaring. Met andere woorden, je moet het zeggen om het te begrijpen. Om te beginnen kun je je concentreren op de stilte waaruit Ohm voortkomt en waarin het vervliegt. Dat zal je geest snel iets geven om je op te concentreren en je helpen om in meditatie te gaan en te blijven!

Veel meditatiemeesters beweren dat Ohm helpt je chakra’s te openen terwijl het tegelijkertijd de geest kalmeert. Je kunt het zelf zeggen of ernaar luisteren als het gezongen of gechant wordt, maar dit is een mantra die je het beste hardop kunt beoefenen om de volledige voordelen te ontvangen.

Veelgestelde vragen

Wat is een mantra?

Een mantra is een woord, geluid, lettergreep of zin die tijdens meditaties steeds opnieuw wordt herhaald en wordt gebruikt bij meditatie, yoga en in de spirituele praktijken van het boeddhisme, hindoeïsme en jaïnisme.

Wat is het doel van een mantra tijdens meditatie?

Mantra's zijn een populair hulpmiddel bij meditatie en dienen als een object van focus voor de beoefenaar. Ze helpen de geest te concentreren en brengen de beoefenaar in een staat van diepere aanwezigheid en bewustzijn.

Wat zijn de voordelen van mantra meditatie?

Meditatie met mantra's kan een transformerende praktijk zijn en een uitstekende manier om je chakra's te openen en in balans te brengen, energie te concentreren, zelfkennis te vergroten, psychisch bewustzijn te ontwikkelen en het pad te effenen voor emotionele genezing.

Youtube video

Ook lezen:

Transcendente Meditatie en haar vele voordelen

Focus Meditatie: Hoe een begin te maken met een nieuwe gewoonte

Waarom mediteren? 10 wetenschappelijk bewezen voordelen die voor je werken

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231203 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023907 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023573 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023635 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211737 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211012 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021805 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021541 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211126 views