Image

Mediteren.. Wat kan ik ermee 🤔746 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
746 keer gelezen sinds

0
(0)

Mediteren.. Wat kan ik ermee! 🤔

Mediteren

Je loopt de hele dag met gefronste wenkbrauwen, bent gespannen van top tot teen en zo ploeter je weer de dag door op weg naar de volgende stressvolle dag. Echte rust ken je dan niet meer. Alles moet snel, efficiënt en op het hoogst mogelijke niveau gebeuren.

Maar iedereen verlangt zo nu en dan naar echte rust in dit drukke leven. Rust is iets wat je echter wel gegund moet worden. Wanneer niemand je die kans geeft, zal je die kans zelf moeten creëren.

Vooral in onze westerse maatschappij, die doordrenkt is van economische en financiële belangen, is het goed om stil te staan bij jezelf. Juist hier is het zinvol om je af te vragen waarom de noodzaak om geestelijk tot rust te komen genegeerd wordt.

Onbewust houd je jezelf intensief bezig om je hoofd boven water te houden. Daar is op zich niets mis mee, want dat doen bijna alle mensen. Het dilemma is echter vooral dat de lat steeds hoger wordt gelegd.

Voor veel mensen zit er dan niets anders op dan het hoofd te buigen en in te zien dat ze de strijd verloren hebben. Dit leidt tot ontevreden en depressieve gevoelens. Daar zijn we dus weer…

Op zoek naar afleiding en bevrediging komen mensen in aanraking met anderen (verkeerde vrienden, verkeerd werk) die hen alleen maar verder wegvoeren van hun oorspronkelijke doel: geestelijke groei en balans met je lichaam.

Om dit te bereiken zou je eigenlijk je zwakke kanten extra moeten trainen. Want geestelijk en spiritueel beginnen we bij onze geboorte al meteen met een fikse achterstand. Als baby heb je immers voeding, aandacht, aanraking en verschoning nodig. De enige vorm van spiritualiteit die een baby ervaart, is de onvoorwaardelijke liefde van de moeder.

Een baby loopt dus een achterstand op in spirituele en geestelijke ontwikkeling. Logisch, maar op latere leeftijd zal dit kind zelf moeite moeten doen om die achterstand in te halen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Als een kind opgroeit, zal het zich afvragen waarom het hier eigenlijk is. Daarmee begint de zoektocht naar zijn of haar innerlijk. Door foutieve antwoorden als “je bent hier toevallig” en “het leven heeft toch geen zin”, stopt de belangrijkste zoektocht (naar jezelf) vaak vroegtijdig.

Dit is lastig op te pakken op latere leeftijd. De vragen die je had zijn nu nog moeilijker te beantwoorden, omdat er inmiddels diepgewortelde denkpatronen zijn ontstaan.

Tot zover de voorgeschiedenis, op naar het mediteren zelf…

Met mediteren beginnen is het moeilijkste. Net zoals je eerst de radio moet aanzetten om te kunnen luisteren. Maar in tegenstelling tot een radio aanzetten, is starten met mediteren een bijna onoverbrugbare drempel. Simpelweg omdat er in onze westerse omgeving bijna niemand mediteert.

Als je nooit een radio hebt gezien en ziet hoe een ander hem aanzet, kun je het zelf ook. Met mediteren kennen we niemand die laat zien hoe het moet, wat het inhoudt en wat het oplevert.

Het onderbewustzijn kan het lichaam alles laten doen wat het zegt. Beperkingen zitten in ons denken, waardoor ons onderbewustzijn nooit iets vraagt en het lichaam dus ook niet reageert. Zo willen mensen gezond zijn, maar blijven ze roken en ongezond eten. Of ze willen fit worden, maar nemen geen actie. Dit versterkt negatieve ideeën en slechte eigenschappen, met een dieper dal tot gevolg.

Geestelijke groei zorgt voor balans tussen je wensen en realiteit, tussen willen en doen. Het accepteren van je kwaliteiten en zwaktes is een belangrijke stap. Zoals beschreven in dit artikel over positief denken. Dit zal je doen als meditatie een terugkerend onderdeel van je leven wordt.

Er zijn boeken die je helpen met je eerste meditaties. Lijkt je dat ook een drempel? Bekijk dan deze meditatieoefeningen om te beginnen.
Het zal waarschijnlijk een nieuwe ervaring voor je zijn. Geef jezelf de tijd en wees geduldig. Als je je eerste meditatieve moment bereikt, probeer dan niet te schrikken. Je kunt overmand worden door verbazing. Zelfs zó, dat je spontaan wilt opspringen om het aan al je vrienden en familie te vertellen. Wees hiermee voorzichtig. Niet iedereen vindt het prettig te horen dat jij iets bereikt hebt wat voor hen (nog) niet haalbaar is. Onbegrip en jaloezie zijn niet te onderschatten. Het kan anderen ervan weerhouden om op termijn ook met mediteren te beginnen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken