Mediteren.. misschien kan je er wat mee 😉

Je loopt de hele dag met gefronste wenkbrauwen, bent gespannen van top tot teen en zo ploeter je weer de dag door op weg naar de volgende stress dag. Echte rust ken je dan niet meer, alles moet snel, efficiënt en op het hoogst mogelijke niveau gebeuren.Mediteren

Maar iedereen verlangt zo nu en dan naar (echte) rust in dit drukke leven, maar rust is ook iets wat je gegund moet zijn.. Maar ja, wanneer niemand je die kans geeft, zal je die kans zelf moeten creëren.

Vooral in onze westerse maatschappij, die doordrenkt is van economische en financiële belangen, is het goed om stil te staan bij het ZELF.

Juist hier is het zinvol om je af te vragen waarom de noodzaak om geestelijk tot rust te komen genegeerd wordt. Onbewust houdt je jezelf intensief bezig om je hoofd boven water te houden. Daar is niets mis mee, want dat doen bijna alle mensen. Het dilemma is vooral het feit dat de lat steeds hoger wordt gelegd.

Voor veel mensen zit er dan niets anders op om het hoofd te buigen en in te zien dat ze de strijd verloren hebben. Met ontevreden en depressieve gevoelens als gevolg. Daar zijn we dus weer..

Op zoek naar afleiding en bevrediging komen mensen in aanraking met anderen (verkeerde vrienden, verkeerd werk) die hen alleen maar verder wegvoeren van hun oorspronkelijk doel: geestelijke groei en dat in evenwicht brengen met je lichaam.

Om dit te bereiken zou je dus eigenlijk je zwakke kanten extra moeten trainen, want geestelijk en spiritueel beginnen we bij onze geboorte al meteen met een fikse achterstand. Als baby heb je voeding, aandacht, aanraking en verschoning nodig. De enige vorm van spiritualiteit die een baby ervaart is de (onvoorwaardelijke) liefde die het krijgt van Moeder.

Het is natuurlijk niet moeilijk te bedenken dat een baby een achterstand oploopt ten opzichte van zijn spiritueel / geestelijke ontwikkeling. De normaalste zaak van de wereld, maar het vaststaand feit blijft natuurlijk dat dit kind op iets oudere leeftijd zelf de moeite zal moeten nemen om die achterstand weer goed te maken. Hoe gaat dat nu in zijn werk:

Later wanneer een kind verder groeit, zal het zich afvragen waarom het hier eigenlijk is. (Wie heeft dit zich nu nog nooit afgevraagd?) Daarmee begint de speurtocht naar het innerlijke van zijn of haar individu. Door foutieve antwoorden zoals: “je bent hier toevallig”, “het maakt niet uit waarom je hier bent, als je het maar naar je zin hebt” en: “Het leven heeft toch geen zin”, bereikt de belangrijkste speurtocht (naar zichzelf) in een mensenleven een vroegtijdig einde.

Dit is in een later stadium weer heel moeilijk op te pakken en de vragen die je had, zijn nu nog moeilijker te beantwoorden, omdat er in je geest, reeds ingebakken denkpatronen een vaste plaats hebben gekregen.

Tot zover het stukje voorgeschiedenis, op naar het mediteren zelf..

Met mediteren beginnen is het moeilijkste. Maar als je radio wilt luisteren, moet je toch ook eerst de radio aanzetten? Met mediteren ook! In tegenstelling met het aanzetten van een radio, kan een aanvang nemen tot mediteren een niet te overbruggen kloof worden. (m.a.w. verdraaid moeilijk 😉

Simpelweg omdat er in onze (westerse) omgeving bijna geen mensen zijn die dit doen. Als je nog nooit een radio gezien hebt en je ziet vervolgens hoe iemand anders deze aanzet, kan jij dat ook! Maar met mediteren kennen wij niemand die eens laat zien hoe het moet, wat het precies is, wat het inhoudt en nog beter, wat het voor je kan doen.

Het onderbewuste is in staat om het lichaam te laten luisteren naar alles wat het zegt. Beperkingen zijn er alleen in onze manier van denken, waardoor ons onderbewustzijn nooit iets zal vragen en het lichaam dus ook geen antwoord of reactie kan geven.

Voorbeelden te over: mensen willen gezond zijn, maar blijven roken, drinken en ongezond eten. Ze willen graag fit zijn, maar nemen geen stappen om dat te worden. Ze willen maatschappelijk vooruit, maar willen niets bijleren. Dit heeft tot gevolg dat negatieve ideeën en minder goede eigenschappen in het individu worden aangesterkt met als gevolg een dieper dal dan ver voor het aanvankelijke idee te willen veranderen.

Geestelijke groei zorgt ook ervoor dat je evenwicht gaat krijgen tussen je wensen en de realiteit, tussen willen en doen. Resultaat of falen. Het accepteren van je plus- en minpunten is een belangrijke stap (zie artikel: Positief Denken) die je zult nemen als meditatie een wekelijks of zelfs dagelijks terugkerende gebeurtenis voor je wordt.

In elke boekwinkel zijn boeken die je op weg kunnen helpen met je eerste meditaties. Als deze drempel ook nog wat hoog is: klik hier voor meditatie oefeningen die je leren ermee te beginnen.
Waarschijnlijk zal het iets heel nieuws voor je zijn, een ervaring die je nog niet eerder hebt meegemaakt. Geef jezelf hier de tijd voor en wees geduldig. Op het moment dat je je eerste meditatieve toestand bereikt, probeer dan niet te schrikken want je wordt overmand door een golf van verbazing. Het kan zelfs zo zijn dat je er spontaan uit komt en de neiging krijgt om al je vrienden en familieleden te vertellen wat je hebt meegemaakt. (in je stoel!?)

Wees hier wel voorzichtig mee. Niet iedereen is er mee geholpen als ze weten dat jij iets gedaan hebt wat voor een ander op dat moment niet haalbaar is. Jaloezie en onbegrip moet je niet onderschatten. Het kan anderen ervan weerhouden om ook (op langere termijn) met mediteren te beginnen.

Geef als eerste je mening

Vergelijkbare berichten