Ben je vaak overweldigd door je gedachten? Wil jij meer rust ervaren in je dagelijks leven? Vraag je je af hoe je mindfulness kunt toepassen en wat het precies voor jou kan betekenen? Lees dan verder en ontdek de kracht van mindfulness!
Mindfulness is een effectieve vorm van meditatie voor zowel kinderen als volwassenen. Het is erop gericht om problemen aan te pakken die te maken hebben met angst, slaap, depressie, pijn en verslaving. Hierdoor biedt het mogelijke voordelen op veel gebieden in je dagelijks leven.
Alvast 5 van de belangrijkste punten
- Mindfulness helpt je om meer aanwezig te zijn in het moment, waardoor je de kleine dingen meer waardeert..
- Door mindfulness leer je anders omgaan met stress en spanning, waardoor je meer innerlijke rust creëert..
- Mindfulness kan je helpen om negatieve gedachten te herkennen en los te laten, zodat je positiever in het leven staat..
- Met mindfulness oefen je je aandacht, waardoor je je beter kunt concentreren en productiever kunt zijn..
- Mindfulness is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond, en kan eenvoudig in je dagelijks leven worden geïntegreerd..
De essentie van Mindfulness
Het concept ‘mindfulness’ (volledige aandacht of bewustzijn) vindt zijn oorsprong in de Boeddhistische meditatie. Het kan worden gedefinieerd als het proces waarin je jouw aandacht volledig richt op de ervaringen van het huidige moment. Volgens Boeddhistische leringen wordt mindfulness beschouwd als een noodzakelijke stap om een verlichte staat te bereiken.
Hoewel de meditatieoefeningen die tegenwoordig als mindfulness worden gecategoriseerd al duizenden jaren bestaan, is de recente toename in populariteit van deze beoefening te danken aan de Amerikaanse dokter Kabat-Zinn. Hij introduceerde mindfulness in het Westen via psychologische therapie.
Mindfulness in de praktijk
Deze dokter wist mindfulness meditatie op een doeltreffende manier toe te passen bij ontspanning en stressvermindering. Ook bij angst en zelfs pijnbeleving. Op basis van de belangrijkste bijdragen van Kabat-Zinn werd dit type meditatie geïntroduceerd in verschillende psychologische therapieën.
Therapieën op basis van mindfulness maken gebruik van een reeks oefeningen met cognitieve en gedragsmatige componenten. Deze oefeningen hebben tot doel dat jij in staat bent om een staat van volledig bewustzijn te bereiken. Hierdoor worden jouw niveaus van angst, negatieve gedachten of lichamelijk onbehagen verminderd.
Verklarende woordenlijst
- Mindfulness: Een staat van actief, open aandacht voor het heden.
- Meditatie: Een oefening om de geest te trainen en te focussen.
- Bewustzijn: Het vermogen om je bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en omgeving.
- Acceptatie: Het zonder oordeel aanvaarden van je ervaringen.
- Stress: Een gevoel van spanning of druk, vaak veroorzaakt door uitdagingen.
De basisprincipes
Kort samengevat kunnen de basiskenmerken van mindfulness meditatie worden samengevat in vijf fundamentele principes. Deze principes begeleiden het meditatieve proces. Het proces kan in elk specifiek geval variëren afhankelijk van de doelstellingen en concrete moeilijkheden.
In het kader van mindfulness wordt het als een essentieel aspect beschouwd om volledige aandacht te besteden aan het huidige moment. In plaats van aan het verleden of de toekomst. Dus aan datgene wat buiten controle ligt en hypothetisch is.
1. Aandacht voor het heden
Het gebrek aan contact met jouw dagelijkse ervaringen, inclusief de lichamelijke gewaarwordingen, wordt door zowel de Boeddhistische filosofie als sommige theoretische scholen binnen de psychologie beschouwd als een bron van problemen.
Hoewel jouw waarnemingen, emoties en fysiologische reacties die je ervaart in de loop van de dag zeer complex zijn, beperken jouw gebrek aan aandacht hiervoor en de inmenging van taal de rijkdom van wat je beleeft.
2. Openstaan voor de ervaring
Een ander belangrijk onderdeel van mindfulness meditatie is de radicale acceptatie, vrij van oordeel, van jouw ervaringen. Dit principe is in tegenspraak met andere principes die in de voorgaande decennia populair waren in de klinische psychologie.
Deze principes zijn in onze samenleving nog steeds erg populair, zoals de noodzaak om te proberen jouw negatieve gedachten en emoties te beheersen.
3. Acceptatie zonder oordeel
Het accepteren van jouw ervaringen betekent niet dat je een passieve houding in het leven aanneemt. Integendeel, je moet leren kiezen welke situaties je aangaat volgens jouw doelen en waarden.
Zodra jouw doelstellingen zijn vastgesteld, moet je de verantwoordelijkheid nemen voor het mogelijke onbehagen dat het bereiken ervan met zich mee kan brengen.
4. Actieve keuze
Bij mindfulness moet men elke directe poging opgeven om emoties en fysiologische reacties te beheersen. Integendeel, acceptatie van de dagelijkse ervaring en aandacht hiervoor zal je in staat stellen dat jouw aangeboren mechanismen van zelfregulering in jouw organisme je leiden tot het bereiken van ‘indirecte zelfbeheersing’.
Onder de psychologische aandoeningen waarvoor de therapieën op basis van mindfulness worden gebruikt, vinden we angststoornissen, depressie, verslavingen aan middelen, schizofrenie en andere soorten psychose of persoonlijkheidsstoornissen.
5. Controle en Zelfregulering
Dialectische gedragstherapie voor borderline persoonlijkheidsstoornis of acceptance and commitment therapy zijn gedeeltelijk gebaseerd op mindfulness.
Mindfulness is niet alleen nuttig om verschillende problemen bij volwassenen aan te pakken. Bovendien zijn er mindfulness meditatieprogramma’s voor kinderen met of zonder speciale behoeften.
Mindfulness voor kinderen
In dit verband moet worden vermeld dat sommige Amerikaanse staten zijn begonnen met het implementeren van dit soort programma’s als onderdeel van hun academische curriculum.
Andere gebieden waarop mindfulness meditatie wordt toegepast en de psychologische therapieën die erop gebaseerd zijn, zijn de geneeskunde (inclusief behandeling van pijn na een operatie), gevangenissen, verpleeghuizen, programma’s om af te vallen en zelfs professionele sport.
Mindfulness in de praktijk
Hoewel deze tegenwoordig worden beschouwd als zeer veelbelovende opties op het gebied van de geestelijke gezondheid, hebben recente wetenschappelijke onderzoeken gesuggereerd dat de therapieën op basis van mindfulness meer studies vereisen met een betrouwbare werkzaamheid en met een groot aantal deelnemers.
Zo kan hun werkzaamheid goed kan worden aangetoond (Keng, Smoski & Robins 2011).
Mindfulness voor kinderen en andere praktische toepassingen
De afgelopen jaren is er een grote verscheidenheid aan mindfulness meditatieboeken voor beginners gepubliceerd (zowel voor volwassenen als kinderen) die ideaal zijn om optimaal te profiteren van de voordelen van deze alledaagse ontspanningstechniek.
Hieronder volgt een lijst met de beste boeken over mindfulness in het Engels om jezelf te laten inwijden in deze beoefening. Ook de links om de boeken online te kopen op Amazon.com. Het lezen ervan en het toepassen van hun leringen kan zeer nuttig zijn om beter te slapen en angst te verminderen, naast andere voordelen.
- Mindfulness voor beginners door Jon Kabat-Zinn
- Waar je ook gaat, daar ben je door Jon Kabat-Zinn
- Honderd lessen in mindfulness door Jon Kabat-Zinn
- Het wonder van mindfulness door Thich Nhat Hanh
Mindfulness boeken voor beginners
Muziek is een van de beste hulpmiddelen om mindfulness oefeningen te doen. Luisteren naar ontspannende muziek is een geweldige manier om angst te verminderen. Het zorgt voor een betere concentratie op de oefeningen voor volledige aandacht.
Luisteren naar mindfulness muziek op de achtergrond terwijl we mediteren kan ons helpen om afleidingen te vermijden die jouw geest onvrijwillig vullen. Deze muziek richt jouw aandacht op deze aanhoudende sonore en rustige stimulus.
Muziek voor Mindfulness Meditatie
Tot slot geven we je enkele voorbeelden van muziek om mindfulness en andere vormen van meditatie te beoefenen. Er zijn uiteraard nog veel meer vergelijkbare opties die net zo ontspannend zijn.
Mindfulness slaapmeditatie muziek
Mindfulness meditatie muziek om angst te verminderen
Mindfulness muziek voor kinderen
Geraadpleegde bronnen:
Kabat-Zinn, J. (2012). Mindfulness for beginners: Reclaiming the present moment–and your life. Boulder, Colorado: Sounds True, Inc.
Keng, S. L., Smoski, M. J., & Robins, C. J. (2011). Effects of mindfulness on psychological health: A review of empirical studies. Clinical Psychology Review, 31(6), 1041–1056.
Vallejo Pareja, M. A. (2016). Manual de terapia de conducta. Tomo I (3ª ed.). Madrid: Dykinson.
Veelgestelde vragen
Wat is mindfulness precies?
Mindfulness is een vorm van meditatie. Het helpt je om bewust aanwezig te zijn in het huidige moment, zonder oordeel.
Hoe kan mindfulness mij helpen?
Mindfulness kan helpen om stress te verminderen. Het verbetert je concentratie en geeft meer inzicht in je gedachten en gevoelens.
Is mindfulness moeilijk te leren?
Mindfulness is eenvoudig te leren. Met regelmatige oefening kun je de technieken gemakkelijk in je dagelijks leven integreren.
Hoe vaak moet ik mindfulness oefenen?
Je kunt al beginnen met een paar minuten per dag. Na verloop van tijd kun je de duur en frequentie aanpassen aan je eigen behoeften.
Kan mindfulness ook voor kinderen?
Ja, mindfulness is ook geschikt voor kinderen. Het kan hen helpen om beter om te gaan met emoties en zich beter te concentreren.