Hoe Focus Meditatie Je Concentratie Kan Versterken

Hoe Focus Meditatie Je Concentratie Kan Versterken808 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
808 keer gelezen sinds

0
(0)

Bij deze meditatiestijl richt je je aandacht op een object, geluid of lichamelijke gewaarwording in plaats van te proberen een heldere geest te krijgen zonder specifiek focuspunt. Focus meditatie is toegankelijk voor iedereen met wat vrije tijd, een rustige ruimte en iets om je op te concentreren. Je hebt geen leraar of instructeur nodig.

Wat is focus meditatie?

Bij focus meditatie richt je je aandacht op één ding om in het huidige moment te blijven en je gedachten tot rust te brengen.

In tegenstelling tot klassieke meditatie, waarbij je niet op iets focust om je geest leeg te maken, blijf je bij focus meditatie nog steeds in het hier-en-nu, maar concentreer je je volledig op één aspect. Vaak richt je je op zintuiglijke prikkels zoals geluiden, beelden, aanrakingen, smaken, geuren of je ademhaling – vergelijkbaar met mindfulness-meditatie.

Oorsprong

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van meditatie. De vroegste geschreven bronnen over meditatie zijn afkomstig uit het oude India. Vroege vormen van meditatie zijn ook verbonden met het hindoeïsme, boeddhisme en taoïsme in China.

Meditatie heeft ook een geschiedenis binnen het jodendom, de islam en het christendom.3 Traditioneel is meditatie verbonden met veel religies en spirituele overtuigingen, maar je hoeft niet religieus of spiritueel te zijn om te kunnen mediteren.

Meditatie werd in de 18e eeuw geïntroduceerd in West-Europa en raakte in de 20e eeuw populair in de Verenigde Staten. In de jaren 70 ontwikkelde de Amerikaanse professor Jon Kabat-Zinn het populaire mindfulness-programma (MBSR).

MBSR heeft meditatie verder bekend gemaakt in de VS, omdat mensen het effectief vonden tegen angst, depressie en zelfs fysieke pijn.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende meditatie stijlen die principes delen met oude praktijken en modernere versies zoals MBSR. Voorbeelden zijn focus meditatie, transcendente meditatie, progressieve meditatie en visualisatiemeditatie.

5 stappen voor focus meditatie

Het aanleren van focus meditatie vereist slechts enkele stappen die met oefening gemakkelijker worden. Begin met sessies van vijf minuten en bouw geleidelijk op naar langere periodes als je je meer op je gemak voelt.

Zoek een rustige plek zonder afleiding. Je kunt deze korte focus meditaties overal en op elk moment beoefenen, thuis of op je werk. Het belangrijkste is dat je een rustige omgeving hebt voor je focus meditatie.

 1. Kies iets om op te focussen. Concentreren op je ademhaling is een goede keuze, omdat dat vaak het beginpunt is van meditatie.
 2. Zit in een comfortabele houding. Ga rechtop zitten. Op een stoel zit je recht op de rand met je voeten op de grond. Op de vloer kun je ondersteuning gebruiken van een kussen of blok zodat je bekken en rug ontspannen zijn.
 3. Ontspan je lichaam. Laat je schouders zakken en adem vanuit je buik. Kruis je benen als dat prettig is, maar dat hoeft niet per se. Zolang je je volledig kunt ontspannen zonder in slaap te vallen.
 4. Richt je aandacht op je focus. Concentreer je op de details, het geluid, de geur, het uiterlijk van je gekozen focuspunt. Probeer het niet te analyseren, maar ervaar het in het moment. Bijvoorbeeld: let tijdens ademhalingsfocus op de gewaarwordingen van het in- en uitademen.
 5. Kalmeer je innerlijke stem. Als je innerlijke dialoog je focuspunt begint te analyseren, of je afleidt met stress, zorgen, to-dolijstjes of andere gedachten, breng je aandacht dan vriendelijk terug naar je focuspunt en de zintuiglijke gewaarwordingen ervan. Concentreer je, maar behoud een rustige geest.
 6. Wees niet te streng voor jezelf. Als je merkt dat je afgedwaald bent, veroordeel jezelf daar dan niet om. Gefeliciteer jezelf juist dat je het opmerkte en keer terug naar het huidige moment en de gewaarwordingen daarvan.

Tips voor focus meditatie

Hoewel focus meditatie slechts vijf stappen vereist, betekent dat niet dat elke sessie gemakkelijk zal zijn, vooral in het begin.

Houd deze 5 tips in gedachten om een praktijk te ontwikkelen die aansluit bij jouw ervaring, omgeving en plezier:

 1. Geef het tijd. Meditatie vraagt vaak oefening. Als je perfectie verwacht, creëer je eigenlijk meer stress voor jezelf. Ontmoediging kan ervoor zorgen dat je het bijltje erbij neerlegt.
 2. Begin met kortere sessies. Vijf minuten is prima voor beginners. Bouw geleidelijk op naar langere sessies. Met oefening wordt deze vorm van meditatie makkelijker en effectiever.
 3. Probeer een andere techniek. Als je het frustrerend vindt en niet door wilt gaan, vind je misschien meer succes met andere meditatie-stijlen.
 4. Kies de beste tijd voor jou. Veel mensen vinden focus meditatie (of welke meditatiebeoefening dan ook) een geweldige manier om hun dag te beginnen. Een ochtendmeditatie kan wonderen doen om je rustig te houden en je eraan te herinneren bewust aanwezig te zijn de hele dag.
 5. Na het werk: Anderen kiezen ervoor om na het werk te mediteren als een manier om af te koelen van hun drukke schema en zich weer te concentreren op familie en huis. Zie het als een geweldige manier om werkstress te laten waar het hoort—op het werk.

Voordelen

Focus meditatie kan je helpen je aandacht te verbeteren en je concentratie langer vast te houden.6 Als je tijdens de meditatie naar een bepaald object staart, leer je minder aandacht te besteden aan andere afleidingen. Na verloop van tijd helpt gefocuste meditatie veel mensen zich minder gestoord te voelen door storingen—zoals een luid autoalarm of de geluiden van ruziënde mensen.

Ook lezen:

Veelgestelde Vragen

Wat is focus meditatie?

Bij focus meditatie richt je je aandacht op één ding om in het huidige moment te blijven en je gedachten tot rust te brengen.

Hoe verschilt focus meditatie van andere vormen van meditatie?

In tegenstelling tot klassieke meditatie, waarbij je niet op iets focust, concentreer je je bij focus meditatie volledig op één aspect zoals zintuiglijke prikkels.

Hoe begin ik met focus meditatie?

Begin met een rustige plek zonder afleiding, kies een focuspunt zoals je ademhaling, zit in een comfortabele houding, ontspan je lichaam, en richt je aandacht op je focuspunt.

Wat zijn de voordelen van focus meditatie?

Focus meditatie kan je helpen je aandacht te verbeteren, je concentratie langer vast te houden en stress te verminderen.

Hoe vaak moet ik focus meditatie beoefenen?

Begin met vijf minuten per sessie en bouw geleidelijk op naar langere periodes als je meer op je gemak bent.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken