Focus Meditatie

Focus Meditatie671 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
671 keer gelezen sinds

0
(0)

Focus meditatie, ook wel gefocuste aandacht meditatie (FAM) genoemd, kan een nuttig hulpmiddel zijn voor mensen die willen proberen meditatie voor stressbestrijding te gebruiken.

Met deze meditatiestijl kun je je aandacht richten op een voorwerp, geluid of sensatie, in plaats van te proberen een heldere geest te bereiken zonder een specifiek focuspunt. Gefocuste meditatie is ook haalbaar zonder instructeur of leraar, wat het toegankelijk maakt voor iedereen met een paar minuten tijd, iets om je op te concentreren, en een rustige plek.

Wat is focus meditatie?

Focus meditatie houdt in dat je je aandacht ergens op richt om in het huidige moment te blijven en de innerlijke dialoog te vertragen.

In tegenstelling tot klassieke meditatie, waarbij je je op niets richt om je geest tot rust te brengen, blijf je bij focus meditatie nog steeds in het heden, maar richt je je volledig op één ding. Meestal richt je je op zintuiglijke stimuli zoals geluiden, visuele zaken, tactiele sensaties, smaken, geuren, en zelfs je eigen ademhaling—veel zoals mindfulness meditatie technieken.

Oorsprong

Er zijn vele stromingen over waar meditatie vandaan komt. Meditatie gaat terug tot het oude India, waar de vroegste schriftelijke verslagen over meditatie zijn teruggevonden.1 Vroege vormen van de praktijk gaan ook terug tot de hindoeïstische en boeddhistische culturen. Meditatie is ook verbonden met de filosofie van het Taoïsme in China.

Er is een geschiedenis van meditatiepraktijken in het jodendom, de islam en het christendom.3 Traditioneel heeft meditatie banden met vele religieuze en spirituele overtuigingen. Maar je hoeft niet religieus of spiritueel te zijn om te beoefenen.

Meditatie werd in de jaren 1700 in de westerse landen geïntroduceerd. In de 20e eeuw werd het vooral populair in de Verenigde Staten. In de jaren 1970 creëerde een Amerikaanse professor genaamd Jon Kabat-Zinn een populair meditatieprogramma genaamd mindfulness-based stress reduction (MBSR).

MBSR heeft meditatie verder gepopulariseerd in de Verenigde Staten, omdat mensen het effectief vonden voor het aanpakken van angst, depressie, en zelfs het behandelen van fysieke pijn.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende categorieën van meditatie die dezelfde principes bevatten als oude praktijken en modernere versies zoals MBSR. Meditatiesoorten zijn onder andere focus meditatie, transcendente meditatie, progressieve meditatie en visualisatiemeditatie..

5 stappen naar focus meditatie

Beginnen met je oefening omvat slechts een paar stappen die mettertijd steeds gemakkelijker zullen gaan. Begin met sessies van vijf minuten en werk op naar langere periodes naarmate je je meer op je gemak voelt met de oefening.

Je moet een rustige plek vinden waar je niet gestoord wordt. Deze korte sessies focus meditatie kun je overal beoefenen op elke tijd, of je nu in het comfort van je eigen huis bent of in een kantoor op je werk. De sleutel is om je focus meditatie te oefenen in een omgeving die rustig is.

  1. Kies een doel voor je focus. Focussen op je ademhaling is een goede keuze omdat dat meestal het beginpunt is van elke meditatiebeoefening.
  2. Zit in een comfortabele houding. Zit rechtop. Als je op een stoel zit, ga dan recht op de rand ervan zitten, ontspannen in je bekkenbotten met je voeten op de grond. Als je op de grond zit, ondersteun jezelf dan bij voorkeur met een kussen of blok, zodat je dijen ontspannen zijn en je ruggengraat lang blijft.
  3. Ontspan je lichaam. Maak je schouders los en adem vanuit je buik. Je kunt je benen kruisen, maar dat hoeft niet als je je in een andere houding prettiger voelt, zolang je je maar volledig kunt ontspannen zonder in slaap te vallen.
  4. Richt je aandacht op je gekozen doel. Concentreer je op de sensaties, waaronder het geluid, de geur, het zicht en de details van je brandpunt. Het idee is niet om er over na te denken maar om het gewoon te ervaren en volledig aanwezig te zijn in het moment. Als je je bijvoorbeeld richt op je ademhaling, let dan op de sensaties die je ervaart bij het in- en uitademen van elke ademhaling.
  5. Kalmeer je innerlijke stem. Als je interne monoloog je doel begint te analyseren of begint te herhalen stressvolle situaties van de dag, je zorgen maakt over de toekomst, een lijstje maakt voor boodschappen, of iets anders, richt je aandacht dan voorzichtig weer op je gekozen doel en de sensatie die het geeft. Je kunt je op iets concentreren, maar het doel is een rustige geest te behouden.
  6. Maak je geen zorgen over falen. Als je merkt dat je geest je in beslag neemt en je beseft dat je niet volledig aanwezig bent met de gewaarwordingen van je gekozen doel, laat je innerlijke perfectionist je in elkaar slaan omdat je het “verkeerd” doet. Feliciteer jezelf gewoon voor het opmerken en keer terug naar het huidige moment en de gewaarwordingen die je ervaart.

Tips voor focus meditatie

Hoewel je in slechts vijf stappen kunt beginnen met gefocuste meditatie, betekent dat niet dat elke sessie gemakkelijk zal zijn, vooral in het begin. Houd deze tips in gedachten om te helpen een praktijk te ontwikkelen die is afgestemd op jouw ervaring, omgeving en plezier:

  • Geef het tijd. Meditatie vergt vaak oefening. Als je verwacht het perfect te doen, kun je eigenlijk creëert meer stress voor jezelf. Je ontmoedigd voelen kan je ervan weerhouden het vol te houden.
  • Start met kortere sessies. Vijf minuten is perfect voor beginners. Werk na verloop van tijd op naar langere sessies. Met oefening wordt deze vorm van meditatie gemakkelijker en effectiever.
  • Probeer een andere meditatiepraktijk. Als de ervaring frustrerend is en je niet echt wilt doorgaan, vind je misschien meer succes met andere types meditatie.
  • Kies de beste tijd voor jou. Veel mensen vinden focus meditatie (of welke meditatiebeoefening dan ook) een geweldige manier om hun dag te beginnen. Een ochtendmeditatie kan wonderen doen om je rustig te houden en je eraan te herinneren be mindful gedurende de hele dag.5 Anderen kiezen ervoor om na het werk te mediteren als een manier om af te koelen van hun drukke schema’s en zich weer te concentreren op familie en huis. Zie het als een geweldige manier om werkstress te laten waar het hoort—op het werk.

Voordelen

Focus meditatie kan je helpen je aandacht te verbeteren en je aandacht langer vast te houden.6 Als je tijdens de meditatie naar een bepaald object staart, leer je minder aandacht te besteden aan andere afleidingen. Na verloop van tijd helpt gefocuste meditatie veel mensen zich minder gestoord te voelen door storingen—zoals een luid autoalarm of de geluiden van ruziënde mensen.

Focus meditatie kan ook je emotionele regulatie verbeteren. Je leert op dezelfde manier op je interne gevoelens te reageren als op een luid autoalarm. Je observeert en accepteert het gevoel of de afleiding, maar je fixeert je er niet op.

Als je eenmaal leert dat je aanwezig kunt blijven, ongeacht wat je voelt, kun je gemak en troost vinden te midden van zelfs de moeilijkste emoties.

Eén studie vergeleek focus aandacht meditatie met open monitoring meditatie (OMM).7 Tijdens OMM richt je je tijdens de meditatie niet op één bepaald object, maar observeer je alleen gedachten en gevoelens zoals ze zich voordoen zonder oordeel.

Uit de studie bleek dat focus meditatie het convergente denken van de deelnemers verbeterde, of het vermogen om een specifieke oplossing te bedenken voor een “welomschreven” probleem. Aan de andere kant verbeterde open monitoring meditatie hun divergent denken, of het vermogen om veel nieuwe ideeën te genereren.

Afhankelijk van je persoonlijkheid en de doelen die je met meditatie wilt bereiken—of je je geest wilt verruimen, meer rust wilt vinden, of je gedachten tot rust wilt brengen—kun je een meditatiemethode vinden die voor jou het beste werkt.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231203 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023907 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023573 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023635 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211737 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211012 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021805 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021541 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211126 views