emotionele intelligentie

12 tekenen van emotionele intelligentie1044 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
1044 keer gelezen sinds

0
(0)

Heb jij een hoge emotionele intelligentie en zou je graag willen weten hoe je dit verder kunt versterken? Lees dan verder om te ontdekken of jij deze tekenen van emotionele intelligentie vertoont.

Je denkt na over gevoelens

Emotionele intelligentie begint met wat bekend staat als zelf- en sociale bewustwording, het vermogen om emoties (en hun impact) te herkennen in jezelf en anderen.

Die bewustwording begint met reflectie. Je stelt jezelf vragen zoals:

Wat zijn mijn emotionele sterktes? Wat zijn mijn zwaktes? Hoe beïnvloedt mijn huidige gemoedstoestand, mijn gedachten en beslissingen? Wat gebeurt er onder de oppervlakte dat invloed heeft op wat anderen zeggen of doen? Het stellen van vragen als deze leveren waardevolle inzichten op die je tot je voordeel kunt gebruiken.

Je pauzeert

Je denkt na over gevoelens Gevoeligheid begint met wat bekend staat als zelf- en sociaal bewustzijn, de capaciteit om emoties te herkennen (en hun impact) zowel in jezelf als in anderen.

Dat bewustzijn begint met reflectie. Je stelt jezelf vragen als:

  • Wat zijn mijn emotionele sterktes? Wat zijn mijn zwaktes?
  • Hoe beïnvloedt mijn huidige stemming, mijn gedachten en beslissingen?
  • Wat gebeurt er onder de oppervlakte dat invloed heeft op wat anderen zeggen of doen? Door na te denken over vragen als deze, verkrijg je waardevolle inzichten die je naar je voordeel kunt gebruiken.

Je streeft ernaar om je gedachten te beheersen

Je hebt niet veel controle over de emotie die je in een bepaald moment ervaart. Maar je kunt wel reageren op die emoties door te focussen op je gedachten. (Zoals het gezegd wordt: Je kunt voorkomen dat een vogel op je hoofd landt, maar je kunt hem niet weerhouden van het maken van een nest.)

Door te streven naar het beheersen van je gedachten, weersta je het om een slaaf van je emoties te worden en sta je toe om op een manier te leven die in harmonie is met je doelen en waarden.

Je profiteert van kritiek

Niemand houdt van negatieve feedback. Maar jij weet dat kritiek een kans is om te leren, zelfs als het niet op de beste manier wordt gegeven. En zelfs als het ongegrond is, geeft het je een inkijk in hoe anderen denken.

Wanneer je negatieve feedback krijgt, hou je je emoties in bedwang en vraag je jezelf af: Hoe kan dit mij beter maken?

Je laat zien dat je authentiek bent

Authentiek zijn, betekent dat je zegt wat je bedoelt, betekenis geeft aan wat je zegt en vooral trouw blijft aan je waarden en principes. Je weet dat niet iedereen het waarderen zal als je je gedachten en gevoelens deelt. Maar degenen die ertoe doen, zullen het waarderen.

Je prijst anderen

In een wereld waar ons wordt verteld om te denken aan onszelf en onze eigen behoeften, is het belangrijk om te onthouden dat het prijzen van anderen net zo belangrijk is. Door anderen te prijzen, toon je waardering voor hun werk en inzet, wat kan leiden tot verbeterde relaties en een positiever werkklimaat.

Je geeft nuttig feedback

Het geven van nuttige feedback is ook een belangrijk onderdeel van emotionele intelligentie. In plaats van te kritiseren of te oordelen, stel je opbouwende vragen en bied je concrete manieren om te verbeteren. Dit helpt anderen om te groeien en te leren, terwijl het ook hun vertrouwen in jou versterkt.

Je biedt excuses aan

Het bieden van excuses aan kan soms moeilijk zijn, vooral als we het gevoel hebben dat we niet in de fout zijn. Maar het tonen van de bereidheid om te erkennen dat we iemand anders pijn hebben gedaan, toont niet alleen respect voor die persoon, maar het kan ook helpen om spanningen op te lossen en relaties te versterken.

Je laat anderen hun emoties uiten

Soms hebben mensen behoefte om hun emoties uit te drukken, en als iemand emotioneel intelligent is, laat ze dit toe. In plaats van te oordelen of te onderbreken, luisteren naar anderen is een belangrijk aspect van emotionele intelligentie. Door echt te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben, kun je hun emoties beter begrijpen en een dieper begrip voor hun perspectief krijgen.

Dit kan helpen om verbinding te maken en betere relaties te bouwen. Bovendien kan het ook helpen om conflicten op te lossen en productiever te zijn als team. Door je te concentreren op wat anderen zeggen in plaats van alleen maar te denken aan wat jij wilt zeggen, kun je ook laten zien dat je respect hebt voor de meningen en gevoelens van anderen.

Je toont zelfbeheersing

Het vermogen om jezelf te beheersen en emoties in te houden wanneer dat nodig is, is een belangrijk onderdeel van emotionele intelligentie. Dit betekent niet dat je emoties moet onderdrukken of negeren, maar wel dat je in staat bent om je emoties op een gezonde manier te uiten en te reguleren.

Als je zelfbeheersing toont, ben je in staat om op een professionele en efficiënte manier om te gaan met stressvolle situaties en andere emotionele uitdagingen. Dit kan leiden tot een vermindering van conflicten en een verbetering van je sociale en professionele relaties.

Je laat emoties in balans zijn met het denken

Emotionele intelligentie betekent ook dat je in staat bent om emoties te gebruiken om te helpen bij het nemen van goede beslissingen en het oplossen van problemen. Dit betekent dat je emoties niet laat beïnvloeden door je denken, maar dat je emoties en gedachten in balans houdt.

Als je emoties in balans houdt met het denken, ben je in staat om objectiever te blijven en om te gaan met emotionele uitdagingen op een constructieve manier.

emotionele intelligentie

Je toont emotionele flexibiliteit

Emotionele zelfbeheersing is een belangrijke component van emotionele intelligentie. Het betekent dat je in staat bent om je emoties in te checken en te reguleren in plaats van ze de volledige controle te laten hebben over je handelingen en beslissingen.

Dit kan helpen om conflicten te voorkomen en om professioneel en sociaal effectief te zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet betekent dat je je emoties moet onderdrukken of negeren, maar in plaats daarvan dat je ze op een gezonde manier kunt uiten en behandelen.

F.A.Q.

Wat is emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie is het vermogen om emoties te herkennen en te beheren in jezelf en in anderen, en om deze te gebruiken om beter te communiceren en relaties op te bouwen.

Hoe kan ik mijn emotionele intelligentie verbeteren?

Er zijn een aantal manieren om je emotionele intelligentie te verbeteren, zoals door te leren over emoties en hoe ze werken, door te oefenen met het herkennen van emoties bij jezelf en anderen, en door bewust te werken aan het beheersen van je emoties en het gebruiken ervan om je doelen te bereiken.

Waarom is emotionele intelligentie belangrijk?

Emotionele intelligentie kan helpen om beter te communiceren en relaties op te bouwen, om beter om te gaan met stress en uitdagingen, en om succesvoller te zijn op werk en in het persoonlijke leven. Het kan ook bijdragen aan een algemeen gelukkiger leven.

Bronnen:

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views