Ontspanning

Stappen te nemen naar ontspanning

Niet alleen bewegen is goed voor ons lichaam, maar het is ook verstandig om voor een juiste ontspanning te zorgen. Je kent toch wel die bekende stressgevoelens? Stress leidt al snel tot te veel eten, roken en drinken. Als je aanwezig bent, als je met al je aandacht geheel gericht bent op het nu, kun je Zijn voelen, kun je volledig bewust-zijn, maar je kunt het nooit met je verstand begrijpen. Het grootste obstakel van het bewust worden is het verstand of het denken.

Mensen denken niet meer, het denken heeft hen overgenomen, kijk maar hoe moeilijk het is om even niet te denken. Het denken schept etiketten, concepten, woorden, oordelen en definities die elke relatie in de weg staat.

Ontspanning
Ontspanning

Het schept een breuk tussen jou en jezelf, tussen jou en God en tussen jou en je medemens. Je voelt je afgesneden terwijl alles eigenlijk één is, een eenheid, en dit komt omdat jij het niet meer bent die denkt, het denken heeft de overhand genomen, de denker schept de breuk.

Het begin van vrijheid is het besef dat jij niet de denker in jezelf bent, dan kan je de denkende instantie in jezelf gaan waarnemen, en verplaats je jezelf op een hoger bewustzijnsniveau, waar het verstand niet meer bij kan.

Als je de denker objectief waarneemt, zonder enig oordeel, ontstaat het besef dat jij naar de denker luistert, dat het denken eigenlijk niets met jezelf als bewust-zijn te maken heeft. Het besef van “ik ben” ontstaat (en je beseft dat de denker niet je ware zelf is, maar iets wat is opgebouwd sinds je geboren werd), dit is geen gedachte, het gaat het verstand en het denken te boven.

Niet denken roept Ontspanning op, de vreugde van het Zijn, verlichting.

Er is nooit iets gebeurd in het verleden, er zal niets gebeuren in de toekomst, het gebeurde allemaal in het nu, in de eenheid. Maak van het nu het belangrijkste aandachtspunt in je leven, leef niet in de toekomst of in het verleden want dat zijn verzinsels van je verstand. Stel jezelf de vraag: heb ik nu een probleem?

Besteed alle aandacht aan het doen (het nu) in plaats van aan het resultaat (de toekomst), Ontspanning komt vanzelf.

Lees ook:

Aanwezigheid van jezelf (niet als denker, maar als je ware zelf) is de sleutel tot vrijheid, je kunt alleen in het nu aanwezig zijn, dus je kunt alleen in het nu vrij worden, bewust worden. Grijp je kans.

In plaats van met je verstand over je levenssituatie in het verleden of in de toekomst te tobben, leef je beter echt in het nu. Leef in plaats van te denken.

Gebruik je zintuigen volledig, wees waar je bent, kijk, maar zonder interpretatie, zonder oordeel, zie het licht, de vormen en kleuren, luister, raak aan. Laat alles zoals het is en geniet van het Zijn van alles, van de ‘isheid’ van alles, vooral van jezelf. Wees blij dat je bent.

Doorbreek de onbewustheid door jezelf steeds enkele vragen te stellen: wat gaat er nu in me om? Hoe voel ik me? Ben ik Ontspanning? Wat denkt de denker in me? Zonder de antwoorden te zoeken, het gaat hem om het naar binnen kijken, in jezelf.

Wacht niet, wachten is in de toekomst leven en dan schenk je weer aandacht aan de denker, aan het verstand: “Sorry dat ik u liet wachten” “Helemaal niet erg, ik stond niet te wachten, ik amuseerde me prima, ik was blij met mezelf”. Wees ontspannen.

Liefde is een toestand van zijn.
Je liefde is niet iets buiten je; ze zit diep in je.
Je kunt haar niet verliezen en ze kan je nooit verlaten.
Ze is niet afhankelijk van een ander lichaam, van een uiterlijke vorm.

Met deze woorden begreep ik de verklaringen van Tolle. Ik hoop dat er nog meer “vormen” zijn die hier iets aan  hebben.

In vorm

Jan

Ook lezen:

Ook lezen:


Gerelateerde artikelen:

Het enige dat je zou moeten weten over jezelf

Het enige dat je zou moeten weten over jezelf

9 jun 2023218 views4 min. lezen
13 Stappen naar Volledige Zelfliefde

13 Stappen naar Volledige Zelfliefde

8 jun 2023456 views6 min. lezen