Positief denken

Positief denken524 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
524 keer gelezen sinds

0
(0)

Hè doe niet zo negatief! Je moet gewoon positief denken!

Heb je dat wel eens iemand horen zeggen? Over het algemeen roept een dergelijk negatief gedrag, een negatieve reactie op bij anderen. In andere woorden: je wordt in hun ogen een zwartkijker. Maar daar gaan we het niet over hebben. Waar we het wel over gaan hebben zijn de effecten die deze reacties op jou kunnen hebben. Als we daar als eerste bij stil staan, zijn we pas echt in staat om onszelf te veranderen en een positieve houding aan te nemen tegenover anderen.

Je hebt vast wel eens gehoord van: “Je moet eerst van jezelf houden, voor je van een ander kan houden”. Wel, dit geldt met name voor je houding tegenover anderen. Eerst je houding tegenover jezelf veranderen, voor je aan je houding tegenover anderen gaat werken. Het probleem is namelijk dat je niet zomaar een andere houding aan kunt nemen alsof je even van jas verwisselt. Dit moet op een veel grondigere manier. Van jezelf houden wordt doorgaans erg onderschat, maar is zo belangrijk.

Ik hoor je al zeggen: “Maar dat is toch egoïstisch”?

Dat lijkt misschien wel zo, maar ik zal het in een voorbeeldsituatie uitleggen. Stel, je hebt vrienden die in geldnood zitten. Deze mensen zouden je hulp heel goed kunnen gebruiken, maar zelf heb je ook niks. Voel je het al? Juist. Je moet eerst werken om zelf extra geld te verdienen, wil je geld aan je vrienden kunnen geven. Zo is het nu ook met “houden van”, het is een kwestie van de juiste volgorde hanteren.

positiefHet is een vereiste om eerst van jezelf te houden en je zult bemerken dat liefde geven je heel makkelijk af zal gaan. Of het nu je kind, je man of je vrouw is, je moeder, vader of een kennis, dat maakt niet uit. Positief denken kan alleen als je van jezelf houd en jezelf accepteert met de fouten die je hebt.

Iedereen heeft (maakt) fouten dus waarom jij niet! Als je geen recht had om fouten te mogen maken, zou je ook het recht niet hebben om hier te zijn..

Dus accepteer je tekortkomingen en kijk naar wat je wel goed kan en goed doet. Je zult merken dat je in plaats van te tobben over je tekortkomingen, veel beter de energie kunt gebruiken om aan je tekortkomingen te werken. Mensen die altijd tobben en negatief zijn, hebben ook altijd last van kwaaltjes, chronische vermoeidheid en slapen en eten slecht.


Dus oefen jezelf in positief denken over je eigen “ik”.

Kijk bijvoorbeeld naar mensen die het minder getroffen hebben dan jij, in plaats van naar mensen te kijken die het altijd (schijnbaar) beter hebben. Er zijn geen wondermiddeltjes om positief te leren denken. Vooruitgang zal altijd stapje voor stapje gaan. Maar de eerste stap is altijd de moeilijkste. Daarna zijn je resultaten weer een motivatie om weer een stapje dichterbij positief denken te komen.

Laat de volgende drie stellingen eens eerlijk en helder door je hoofd heen gaan:

  • Er is werkelijk overal en bij iedereen wel iets aan de hand, echt niet alleen bij jou!
  • Die beker is halfvol. Het is nooit half leeg.
  • Je hebt gelukkig nog € 25,- in je portemonnee. Niet “nog maar” € 25,-

Dit zijn maar een paar kleine trucjes om jezelf aan te sporen de veranderingen een aanvang te laten nemen. Binnen afzienbare tijd zul je zien dat je “zelfbeeld” en gevoel voor eigenwaarde zullen veranderen en dat anderen zichzelf als reactie op jouw initiatief positief zullen opstellen tegenover jou als persoon. Wanneer je jezelf beter gaat voelen zul je zien dat alles anders gaat. Je lichaam gaat beter functioneren en eerder aangeven wanneer je het verwaarloosd of niet goed verzorgd. Zoals een negatieve levenshouding een negatieve neerslag heeft op je lichaam, zal een positieve houding ook een goede uitwerking op je lijf hebben. Verander nu als je vindt dat je te negatief denkt of leeft.

Positief denken
Keep smiling

Waarom morgen met veranderen beginnen als je het gisteren al had kunnen doen?

Lees ook:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231191 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023895 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023624 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211722 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021796 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021530 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views