Eigenwaarde

Eigenwaarde is zo belangrijk1211 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
1211 keer gelezen sinds

0
(0)

Als je de term “eigenwaarde” hebt gehoord, vraag je je waarschijnlijk af wat het precies betekent en waarom het belangrijk is. Dit artikel verkent het belang van deze eigenschap en stelt een aantal strategieën voor om je eigenwaarde te verbeteren. 

Eigenwaarde
Volgens de American Psychological Association (APA) is je eigenwaarde je evaluatie van jezelf als een bekwaam en waardevol mens die consideratie en respect verdient.1 Het is een innerlijk gevoel dat je liefde waard bent.

We denken vaak aan termen als respect, liefde en consideratie met betrekking tot onze relaties met anderen, zoals onze vrienden, familieleden, collega’s en buren. De term “eigenwaarde” is echter een graadmeter voor hoeveel we onszelf respecteren, liefhebben en waarderen. 

Mensen met een positieve eigenwaarde hebben meestal meer zelfvertrouwen. Een lage eigenwaarde daarentegen betekent dat je jezelf hard beoordeelt, een lage dunk van jezelf hebt en geneigd bent je te concentreren op je fouten en tekortkomingen, in plaats van op je capaciteiten en sterke kanten.

Het is belangrijk om deze eigenschap te hebben omdat het van invloed is op alles wat je doet, van je relaties, tot hoe je werkt, hoe je je voelt over jezelf, en hoe anderen je zien.

– Door Sabrina Romanoff, PSYD
Dit artikel verkent het belang van deze eigenschap en stelt een aantal strategieën voor om je eigenwaarde te verbeteren. 

Factoren die van invloed zijn op je eigenwaarde

Zelfwaarde is een subjectief concept dat kan fluctueren op basis van vele variabelen, zegt Sabrina Romanoff, PsyD, een klinisch psycholoog en professor aan de Yeshiva University. 

Volgens Dr. Romanoff zijn dit enkele van de factoren die de eigenwaarde kunnen beïnvloeden:

 • Kernovertuigingen en waarden
 • Gedachten en gevoelens
 • Emoties en geestelijk welzijn
 • Ervaringen en interacties met anderen
 • Relaties, zowel vroeger als nu
 • Gezondheid en lichamelijke conditie 
 • Carrière en beroep 
 • Activiteiten en hobby’s
 • Gemeenschap en sociale status 
 • Financiële positie
 • Lichamelijk voorkomen
 • Kinderlijke ervaringen

Je eigenwaarde peilen

Als je probeert je eigenwaarde te peilen, kan het volgens Dr. Romanoff nuttig zijn jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Hoe respecteer en waardeer je jezelf?
 • Welke woorden zou je gebruiken om jezelf aan een vreemde te beschrijven?
 • Wanneer je aan jezelf denkt, zijn je gedachten dan over het algemeen positief, negatief, of ergens daartussenin?
 • Vind je dat je anderen liefde, respect en consideratie waard bent?

Jezelf deze vragen stellen kan je helpen aan introspectie te doen om al een beetje een idee  en gevoel te krijgen van je eigenwaarde

En terwijl je deze gedachten onderzoekt, kan het ook nuttig zijn om na te denken over waar je gedachten en overtuigingen rond je eigenwaarde vandaan komen.

Belang van deze eigenschap

Hieronder leggen we de voordelen uit van een gezond gevoel van deze eigenschap en de mogelijke valkuilen.

Voordelen van positieve eigenwaarde

Mensen met een hoge eigenwaarde dragen een gevoel van vertrouwen dat ze het goed zullen doen en alles aankunnen wat op hun pad komt. Hoewel ze zich bewust zijn van gebieden waarin ze kunnen verbeteren, laten ze hun tekortkomingen niet hun identiteit bepalen. Ze zijn niet bang om kansen na te jagen en hebben een redelijk vertrouwen in hun vermogen om te leveren.

Het speelt ook een belangrijke rol in de relatiedynamiek. Als iemand bijvoorbeeld slecht behandeld wordt, zal zijn eigenwaarde waarschijnlijk een grote invloed hebben op zijn interpretatie van de gebeurtenis—iemand met een lage eigenwaarde kan zichzelf de schuld geven.

Daarom kan het hebben van positieve eigenwaarde mensen helpen grenzen te stellen rond hoe ze door anderen worden behandeld. Leren om respect te vragen is wat anderen aanzet om respectvol te zijn.

Volgens een studie uit 2017 wordt deze eigenschap in verband gebracht met een groter gevoel van welzijn en levenstevredenheid.

Mogelijke valkuilen van deze eigenschap

Het wordt gekenmerkt door een negatief beeld van zichzelf en een gebrek aan vertrouwen in iemands capaciteiten. Als gevolg daarvan is er een voortdurende angst om te falen, moeite om positieve opmerkingen te accepteren en een onevenredige focus op zwakke punten.

Omdat er een sterke neiging is om zichzelf als onwaardig te zien, is er ook een neiging om anderen te verheffen, in een poging dat te compenseren. Iemand kan daarom zijn behoeften minimaliseren, toestaan dat zijn grenzen worden overschreden, moeite doen om anderen te behagen, en niet in staat zijn voor zichzelf op te komen.

Lage eigenwaarde is sterk gecorreleerd met depressie en angst. 4 Als gevolg daarvan kunnen mensen symptomen ervaren als een laag humeur, prikkelbaarheid, angst, vermoeidheid, gewichtsveranderingen, slaapproblemen en zich niet kunnen concentreren.

Strategieën om deze eigenschap te verbeteren

 • Doe dingen waarvan je geniet en waar je goed in bent: Ergens goed in worden—en ervan genieten—kan zorgen voor positieve versterking en gevoelens van bekwaamheid en vermogen. Als je regelmatig wordt herinnerd aan je talenten, sterke punten en capaciteiten, kun je ook op andere gebieden van je leven meer zelfvertrouwen krijgen.
 • Bewegen en jezelf uitdagen: Uit onderzoek blijkt dat lichamelijke activiteit samenhangt met een groter gevoel van eigenwaarde.6 Je lichaam matig belasten en telkens streven naar steeds hogere doelen geeft je tastbaar bewijs dat je tot meer in staat bent dan je dacht. Lichaamsbeweging reset dan ook je mentaliteit en biedt zowel fysieke als mentale voordelen.
 • Negatieve gedachten uitdagen: Bedenk dat gedachten geen feiten zijn. In feite zijn het meestal vervormingen veroorzaakt door innerlijke kritiek, stress en situationele eisen. De volgende keer dat je een negatieve zelfgedachte hebt, bedenk dan een alternatieve realistische gedachte om die te vervangen.
 • Zoek steun: Je zou ook naar een therapeut kunnen gaan voor eigenwaarde, als je merkt dat het de kwaliteit van je functioneren in je relaties, werk of emotioneel welzijn belemmert. Het hebben van een lage eigenwaarde kan zijn alsof je het leven leeft door beperkte oogkleppen. Soms groeit zelfgenoegzaamheid met deze beperking, en geloven mensen dat ze niet meer waard zijn. In deze gevallen kan het perspectief van een neutrale, getrainde professional zeer effectief zijn.
 • Bouw het ook op bij je kinderen: De oorsprong is vaak terug te voeren op het gedrag van volwassenen in de kindertijd, zelfs als die goed bedoeld waren. Als je kinderen hebt, is het belangrijk om actief te werken aan het opbouwen van hun eigenwaarde. In plaats van hen te belonen voor externe factoren zoals uiterlijk of het winnen van sportwedstrijden of prijzen, erken en prijs je interne factoren zoals inspanning en vastberadenheid. Richt je op wat je kind kan beheersen, want als hun gevoel van eigenwaarde uitsluitend gebaseerd is op externe factoren, zal hun gevoel van eigenwaarde afhankelijk zijn van de volgende prestatie.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views