zelfliefde

Zelfliefde: 7 praktische methoden1144 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
1144 keer gelezen sinds

0
(0)

Zelfliefde betekent dat je waardering en respect hebt voor jezelf. Daar hoort bij dat je voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid zorgt. Hoewel de meeste mensen het druk hebben, is het belangrijk om de tijd te nemen om jezelf te verzorgen en jezelf te beschouwen met de liefde en vriendelijkheid die je verdient.

Eigenliefde

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde
Volgens de American Psychological Associations zelfliefde het hebben van aandacht voor ons eigen welzijn en tevredenheid.

Voorstanders van zelfliefde stellen voor om in bad te gaan en massages te nemen, maar van jezelf houden gaat veel verder dan af en toe uitgeven aan dit soort pleziertjes.

Zelfliefde zou een dagelijkse activiteit moeten zijn waarin je bij jezelf te rade gaat en jezelf behandelt zoals we geliefden behandelen.

De Brain and Behavior Research Foundations zegt dat zelfliefde voortkomt uit handelingen die fysieke, psychologische en spirituele groei ondersteunen.

Wat zelfliefde niet is

Sommige critici denken dat zelfliefde een modern concept is en slechts zelfverwennerij. Zij zien zelfliefde als overdreven gerichtheid op jezelf en verwant aan narcisme. Maar zelfliefde gaat niet over het hebben van een grandioos gevoel van eigenwaarde of het opgeblazen zijn met zelfbelang. Zelfliefde betekent zorgen voor je behoeften en erkennen dat je waarde hebt.

Het belang van zelfliefde

Je eerste relatie is die met jezelf en die vormt de basis voor relaties met anderen. Van jezelf houden stelt je in staat te leven in overeenstemming met je waarden en gezonde keuzes te maken in je dagelijkse beslissingen. Zelfvertrouwen, zelfrespect, eigenwaarde en zelfliefde zijn allemaal met elkaar verbonden. Als we ons verdiepen in liefde voor onszelf, kunnen we de liefde die we met anderen delen verdiepen.

Hoe zelfliefde te beoefenen

Soms is het moeilijk om jezelf te laten gelden en aan je eigen behoeften te denken. Hoewel het attent kan zijn om hier en daar zelfliefde te beoefenen, is het belangrijk om er een dagelijkse praktijk van te maken.

Hier lees je hoe je zelfliefde in je levensstijl kunt opnemen.

Geef prioriteit aan je welzijn en geestelijke gezondheid 

Je lichamelijke en geestelijke gezondheid staan in direct verband met elkaar en hoe je je lichamelijk voelt kan van invloed zijn op hoe je je geestelijk en emotioneel voelt. Als je begint met het liefhebben en verzorgen van je lichaam, beïnvloed je ook direct en positief je geestelijke gezondheid. Goed eten en slapen is belangrijk voor het behoud van je welzijn en het afweren van ziekten. Dat betekent gezonde voeding kiezen en elke nacht voldoende slapen.

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je algehele gezondheid, omdat beweging het cortisol, het stresshormoon, in je lichaam vermindert.

Vergeet niet jezelf de tijd te geven om voor jezelf te zorgen en jezelf te waarderen. Worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen vereist misschien het bezoeken van een therapeut, het kiezen van online therapie, of je wenden tot een app.

Omarm zelfcompassie

Als je je fouten erkent en je onvolkomenheden met vriendelijkheid en zonder oordeel accepteert, vertoon je zelfcompassie. Dr. Kristin Neff’s algemeen aanvaarde definitie van zelfcompassie heeft drie componenten:4

Zelfvriendelijkheid: vriendelijkheid voelen tegenover onszelf in plaats van oordeel, kritiek of schaamte

Gemeenschappelijke mensheid: erkennen dat we deel uitmaken van een gemeenschappelijke mensheid omdat iedereen fouten maakt in plaats van onszelf te zien als geïsoleerde wezens die liefde en saamhorigheid niet waard zijn.

Mindfulness: fouten mindfulness bekijken door een perspectief te hebben en ons niet te veel te identificeren met onze fouten.

In een pilotstudie over zelfcompassie testten wetenschappers empirisch het gebruik van een schrijfinterventie om te bepalen of deze zelfcompassiecomponenten elkaar beïnvloedden. De bevindingen toonden aan dat de drie componenten elkaar wel degelijk versterken.

Vergelijk jezelf niet met andere mensen

Als we jaloers zijn op de promotie van onze vriend of het gevoel hebben dat we tekortschieten omdat we tien kilo zijn aangekomen terwijl onze buurman in topvorm is, is het moeilijk om je niet down te voelen. Sociale vergelijkingen kunnen stress veroorzaken. Vergelijking en concurrentie kunnen je motiveren op manieren die nuttig en niet schadelijk zijn. Vaker wel dan niet verkleinen ze ons door stress, angst, schuld en schaamte te veroorzaken.

Sociale media hebben onze geestelijke gezondheid op niet-zo-goede manieren beïnvloed. We beoordelen onszelf regelmatig harder en voelen ons niet goed genoeg. Veel gebruik van sociale media is in verband gebracht met depressie.

Stel grenzen

De grens trekken helpt bij stressmanagement. Soms moet je ‘nee’ zeggen op je werk of tegen je familie om je energie te behouden. Eenzijdige relaties hebben een ongelijke verdeling van energie, controle en bedachtzaamheid. Erken je behoeften en maak tijd vrij om aan jezelf te denken door grenzen te stellen.

Vergeef jezelf

Cultiveer manieren om zelfhaat in welke vorm dan ook te stoppen. Vergeef jezelf voor je fouten uit het verleden en zoek manieren om te genezen. Om zelfliefde in je dagelijks leven op te nemen moet je niet herkauwen over fouten en spijt. In plaats van jezelf de schuld te geven van dingen die je waarschijnlijk toch niet in de hand had, wend je tot zelfvergeving.

Uit een recente studie6 blijkt dat meer vergeving samenhangt met minder stress en een afname van psychische klachten.

Omring jezelf met ondersteunende, liefdevolle mensen

Het hebben van sociale steun is van vitaal belang. Je zou kunnen uitreiken naar de liefde van je familie voor jou, maar als die relaties gespannen zijn of ze niet in beeld zijn, investeer dan in relaties met je vrienden en gemeenschap en sta jezelf toe om zorg en steun van hen te ontvangen.

Laat toxische, leegzuigende en eenzijdige vriendschappen los. Het doel is jezelf te versterken met gezonde interacties en mensen die in je geloven, je steunen en je steunen om meer te worden van wie je bent en wilt zijn, niet minder.

Als je denkt dat je verliefd bent maar het niet zeker weet, bedenk dan dat gezonde relaties gepaard gaan met intimiteit en diepe emotionele verbondenheid. Investeer je tijd, energie en zorg in platonische en romantische relaties die je ondersteunen, energie geven en herstellen.

Verander een negatieve denkwijze

Positief denken betekent niet het negeren van problemen. Het betekent kiezen voor een positieve kijk op het leven met dankbaarheid en vele mogelijkheden. Misschien is het tijd om steun te zoeken om bijvoorbeeld je woede te verwerken en wrok en wrok los te laten.

Vasthouden aan en fixeren op woede en haat jegens anderen kan schadelijk zijn voor ons geestelijk en emotioneel welzijn en het kan een blijk van zelfliefde en zorg zijn om het bij de wortel aan te pakken.

Zeg vriendelijke dingen tegen jezelf. Positieve affirmaties kunnen je gevoel van eigenwaarde vergroten en je sociale angsten verminderen. Herinner jezelf eraan dat je een aardig persoon bent die zijn best doet. Je perspectief veranderen en je richten op dingen waar je dankbaar en dankbaar voor bent kan enorm opbeurend zijn en is een andere manier om zelfliefde te beoefenen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231192 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023895 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023624 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211722 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021797 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021532 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views