taboes rondom geld

Hoe taboes rondom geld ons belemmeren509 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
509 keer gelezen sinds

0
(0)

We leven in een maatschappij waarin taboes rondom geld als heel normaal wordt ervaren, maar geld is iets waar we niet zonder kunnen. We verdienen het, we besteden het, we sparen het en het bepaalt onze status in de samenleving.

Maar het bespreken van geld blijft lastig. Het is tijd om het taboe rondom geld te doorbreken, want als we niet leren hoe ermee om te gaan, kan dit ons toekomstige welzijn beïnvloeden. Laten we eerlijk praten over geld en ons vermogen om goede beslissingen te nemen verbeteren.

person holding fan of 100 us dollar bill

Wat maakt geld zo’n taboe?

  • Oordelen van de maatschappij: Veel mensen zijn bang om geld te bespreken omdat ze bang zijn dat ze beoordeeld zullen worden op hun inkomen of uitgaven. Dit kan leiden tot gevoelens van schaamte en onzekerheid.
  • Gebrek aan een begeleiding: Veel families hebben geen duidelijk plan of gesprekken over hoe met geld om te gaan, wat kan leiden tot een gebrek aan kennis en vaardigheden.
  • Het primitieve brein: Ons primitieve brein is ontworpen om ons te beschermen en in overlevingsmodus te gaan als we ons bedreigd voelen. Geld kan een bron van stress zijn en ons primitieve brein kan ons aansporen om er niet over te praten om ons te beschermen.
  • Impact op ons leven: Door geldtaboes wordt ons vermogen om goede financiële beslissingen te nemen belemmerd, wat op lange termijn invloed kan hebben op ons welzijn en levenskwaliteit.

Het effect van taboes op onze financiële beslissingen:

 • Beperkte gesprekken: Zoals eerder genoemd zijn er weinig gesprekken over hoe geld te beheren of hoe financiële beslissingen te nemen. Dit kan leiden tot een gebrek aan inzicht en kennis in het maken van geldzaken.
 • Impact op ons leven: Geld raakt elk aspect van ons leven, van huisvesting tot gezondheid, educatie tot pensioen. Als we niet leren hoe ermee om te gaan, kan dit onze toekomstige welvaart en levenskwaliteit beïnvloeden.
 • Oplossing: Door open en eerlijk te praten over geld en te leren hoe ermee om te gaan, kunnen we onze financiële toekomst versterken en ons welzijn verbeteren.

Daarmee kan geldtaboes serieuze financiële gevolgen hebben, maar het is belangrijk om te onthouden dat we de controle hebben over onze beslissingen en dat we in staat zijn om taboes te doorbreken.

De goede nieuws: De uitkomst ligt in onze handen: 

  • Flexibiliteit van het uitvoerende brein: Zoals eerder genoemd is het uitvoerende deel van onze hersenen flexibel en in staat om snel te veranderen. Dit kan betekenen dat we in staat zijn om taboes te doorbreken als we onze gedachten en gedrag aanpassen.
  • Veranderende normen: We kunnen zien hoe snel normen veranderen, zoals het gebruik van gezichtsmaskers tijdens een pandemie, als voorbeeld van de flexibiliteit van onze hersenen.
  • Gedeelde ervaringen: Veel mensen, ongeacht hun socio-economische status, hebben het gevoel dat iedereen beter omgaat met geld dan zijzelf. Maar als we meer open praten over geld, zullen we merken dat niemand perfect is en dat we elkaar kunnen helpen en steunen. Dit kan ons helpen om meer zelfcompassie te hebben en ons vermogen om goede financiële beslissingen te nemen verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat geldtaboes serieuze financiële gevolgen kunnen hebben, maar de oplossing ligt in onze handen. Door open en eerlijk te praten over geld en door onze gedachten en gedrag aan te passen, kunnen we onze taboes doorbreken en onze financiële toekomst versterken.

Conclusie

In samenvatting, geld is een belangrijk onderwerp dat vaak moeilijk is om over te praten vanwege de taboes die eromheen bestaan. Dit kan leiden tot gebrek aan kennis en vaardigheden om goede financiële beslissingen te nemen en kan op lange termijn invloed hebben op ons welzijn en levenskwaliteit.

We hebben gezien hoe onze hersenen werken bij geldbeslissingen en hoe taboes gerelateerd zijn aan ons primitieve brein en de maatschappij waarin we leven. Gelukkig is er hoop, onze hersenen zijn flexibel en normen kunnen veranderen als we onze gedachten en gedrag aanpassen.

Door open en eerlijk te praten over geld, kunnen we onze taboes doorbreken en onze financiële toekomst versterken. Het is cruciaal om te leren hoe we met geld omgaan en om open en eerlijk te praten over geldzaken, zowel met onszelf als met anderen.

Dit kan ons helpen onze financiële vaardigheden te verbeteren, ons vermogen om goede beslissingen te nemen te versterken en ons welzijn te verbeteren op de lange termijn. Laten we een einde maken aan het taboe rondom geld en ons best doen om onze financiële toekomst veilig te stellen.

Veelgestelde vragen

Wat is het belang van het bespreken van geld?

Het bespreken van geld is belangrijk omdat geld elk aspect van ons leven raakt. Als we niet leren hoe ermee om te gaan, kan dit onze toekomstige welvaart en levenskwaliteit beïnvloeden.

Hoe kan ik taboes rondom geld doorbreken?

Taboes rondom geld kunnen worden doorbroken door open en eerlijk te praten over geldzaken, zowel met jezelf als met anderen. Leer ook hoe je met geld omgaat en ontwikkel vaardigheden om goede financiële beslissingen te nemen.

Wat gebeurt er in mijn hersenen als ik over geld beslis?

Bij geldbeslissingen wordt een ander deel van de hersenen, genaamd het “uitvoerende brein,” actief. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor het nemen van regelgebaseerde beslissingen. Omdat geld vaak een taboe is, kan ons primitieve brein in een conflicten met ons uitvoerende brein zetten.

Bronnen: Youtube Video

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Gerelateerde Artikelen

Zoeken