Waarom Je Moet Stoppen Met Het Zoeken Naar Voortdurende Bevestiging

Waarom Je Moet Stoppen Met Het Zoeken Naar Voortdurende Bevestiging177 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
177 keer gelezen sinds

0
(0)

Voortdurende bevestiging is het verlangen naar goedkeuring of instemming van iemand anders met wat je zegt, gelooft of doet. Mensen zijn van nature sociale wezens. We gedijen in een gemeenschap en hebben daarom een sterke behoefte om erbij te horen en bevestiging van anderen te zoeken.

Je zou kunnen denken dat dit volkomen normaal is en dat is het ook. Maar waar het een beetje troebel wordt, is wanneer we al onze beslissingen en de koers van ons leven baseren op een collectieve overeenstemming van anderen.

Een eenvoudig voorbeeld hiervan is een beslissing nemen en je familie of vrienden de gebruikelijke vraag stellen: “Denk je dat dat een goed idee is?”

We weten al dat het idee goed is, maar we zoeken nog steeds bevestiging en instemming van onze sociale kring. Hoewel we de mening van anderen waarderen en hoe die onze kijk op dingen vormt, worden we veel meer gemotiveerd door externe bevestiging dan door onze eigen intuïtie.

De diepere vraag hier is “waarom?”

De kracht van externe invloed

Het draait allemaal om het gevoel ergens bij te horen, in de wereld, in je gemeenschap, bij je vrienden en je familie. Wanneer we het gevoel hebben dat we ergens bij horen, bloeit onze liefde voor anderen en onszelf op. Die liefde voedt ons zelfvertrouwen en motiveert ons om beter te zijn en meer te bereiken in de wereld.

Dit bouwt op tot wat psychologen “zelfverwerkelijking” noemen.[1] Deze term verwijst naar ons vermogen om ons volledige potentieel te realiseren en onze vaardigheden en talenten te ontwikkelen om dat potentieel te dienen. Met andere woorden, het is onze springplank naar grenzeloze mogelijkheden omdat we eindelijk geloven dat we het waard zijn en hebben wat nodig is om ze te bereiken.

Hoe verbindt dit zich met externe invloed en bevestiging? Welnu, de psycholoog die het idee van “zelfverwerkelijking” introduceerde, Abraham Maslow, geloofde dat om dit hoogste niveau van bewustzijn te bereiken, eerst aan onze basisbehoeften moest worden voldaan. Dat omvat primaire behoeften zoals voedsel, onderdak, water en veiligheid, maar ook basispsychologische behoeften zoals een gevoel van verbondenheid, liefde en een gezond zelfvertrouwen.[2]

Het is dan ook geen verrassing dat elke kloof in deze basispsychologische behoeften ons open en kwetsbaar laat om te leunen op anderen voor bevestiging. Als ons zelfvertrouwen lijdt en we niet in ons eigen vermogen geloven, wenden we ons tot onze gemeenschap voor hulp. Op elke manier is dit een verstandige beslissing. Immers, onze gemeenschappen zijn er om ons te helpen en te ondersteunen als we ons down en uit voelen.

Er bestaat echter een fijn evenwicht tussen om advies vragen en ervan afhankelijk zijn om de koers van ons leven uit te stippelen. Wanneer we beginnen te vertrouwen op deze bevestiging als de belangrijkste drijfveer, geven we de macht over ons hele leven uit handen.

Stop met het laten dicteren van je tijd door externe factoren

Leven is tijd in beweging. Als je de controle over je leven wilt nemen, moet je slim met je tijd omgaan.

Effecten van het zoeken naar Voortdurende Bevestiging

We weten al dat afhankelijk zijn van bevestiging van anderen ons belemmert om ons eigen leven te leiden. Maar wat zijn enkele effecten van een leven dat gericht is op bevestiging zoeken? Het is belangrijk om deze als waarschuwingssignalen te herkennen, zodat we ze kunnen vermijden. Kennis en observatie zijn krachtig.

Als we voortdurend goedkeuring van anderen zoeken, banen we alleen de weg voor meer angst en depressie in ons leven. We kunnen persoonlijk bevestiging zoeken bij anderen, via gesprekken of groepen. Het meestal zoeken we online bevestiging via moderne technologie, zoals sociale media-berichten en interacties.

Angst en depressie spelen een rol wanneer we ofwel niet genoeg bevestiging van anderen krijgen of wanneer we angstig en verslaafd wachten om het te ontvangen. Dit ontneemt ons niet alleen steeds meer de kracht om beslissingen te nemen, maar voegt ook onnodige stress toe aan ons leven. Dit lijkt misschien niet waarschijnlijk, maar bijna 70% van de Amerikaanse bevolking gebruikt actief sociale media.

Met de functies die beschikbaar zijn op platforms zoals Facebook en Instagram, valideren we elkaar voortdurend. Ter verduidelijking, dit betekent niet dat sociale media de schuldige is. Het is eenvoudigweg een vergrootglas voor een onderliggende oorzaak die altijd heeft bestaan.[3]

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is dat het ontvangen van advies niet neutraal is. Wanneer we van plan zijn keuzes te maken op basis van de meningen van andere mensen, nemen we ook hun ervaringen over.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je besluit een jaar vrij te nemen van school en de wereld rond te reizen. Je kunt bevestiging zoeken bij je familie die het een slecht idee vindt, omdat je oom het eens deed en een verschrikkelijke tijd had. Zijn ervaring kleurt zijn mening en daarmee zijn advies aan jou. Geen enkel advies is neutraal. Het is aan ons om dat te onderscheiden, maar dat is niet altijd even eenvoudig.

Ten slotte en het belangrijkst, het zoeken naar bevestiging maakt dat we niet meer luisteren naar onze eigen intuïtie. Onze beslissingen kunnen we het beste aan onszelf overlaten en luisteren naar ons gevoel wanneer we bedenken hoe we verder moeten.

Het is prima om hulp te vragen wanneer we een frisse kijk op iets nodig hebben, maar we moeten voorzichtig zijn dat die steun geen kruk wordt. Wanneer we naar onze intuïtie luisteren, oefenen we ook diepe zelfvertrouwen.

Hoe je de cyclus bevestiging kan doorbreken en te floreren

Ten eerste moeten we naar binnen keren naar onze eigen basisbehoeften en zien of die worden vervuld. Voelen we ons gezond verbonden met waar we in het leven staan? Zo niet, wat of wie staat ons in de weg? Ontvangen en geven we evenveel liefde? En nog belangrijker, hoe voeden we de liefde voor onszelf? Dit zijn diepgaande en belangrijke vragen om te overwegen en die ons verder leiden naar onze zelfverwerkelijking.

Ons zelfvertrouwen voeden is een krachtige oefening om weer volledig in onze eigen kracht te stappen. Dit kan betekenen dat we onszelf verwijderen uit bepaalde sociale kringen waarin we ons onder druk gezet voelen, of het minimaliseren van ons gebruik van sociale media.

Nog een krachtige oefening is meditatie! Dit is een heilige plek om onze intuïtie te ontwikkelen en te vertrouwen op wat er opkomt. We hebben vaak gehoord dat alle vragen van ons leven binnenin beantwoord worden en meditatie is het voertuig naar die antwoorden. Het luisteren naar diepe intuïtieve ingevingen is de enige bevestiging die de moeite waard is om naar te zoeken, omdat het de onze is.

Als het gaat om het voeden van ons zelfvertrouwen, zullen er momenten zijn waarop die kracht wankelt en onze zelfverzekerdheid een deuk krijgt. Dit zijn normale en te verwachten onrustige perioden van het leven. Maar als we doorgaan en voor deze behoeften zorgen, zullen we gaan beseffen dat onze innerlijke kracht ons grootste bezit is.

Vanuit deze plek kunnen we alles bereiken wat we ons voorstellen en floreren. Dit is de praktijk van eigenwaarde en het komt in de vorm van het ontvangen van de liefde en zegeningen die op ons pad komen. We moeten leren dat we al het goede in dit leven verdienen.

De volgende keer dat je iets ontvangt, neem het dan helemaal in je op. Waardeer oprecht het vriendelijke woord, de knuffel, het compliment of de erkenning. Wees niet snel om het te negeren of terug te geven aan de afzender. Hoe meer je kunt ontvangen, hoe gemakkelijker het zal zijn om te geloven dat je het waard bent.

Ten slotte, verwelkom de perspectieven van anderen, maar leun niet op hen om je de weg te wijzen. Alleen jij weet wat het beste is voor jou en dit komt voort uit het vertrouwen op je eigen weg door de zachte fluisteringen van je intuïtie te volgen. Die zullen je nooit de verkeerde kant op sturen.

Laatste gedachten

Bevestiging is een glibberige helling. Het begint wanneer we andere mensen om hun mening vragen over onze levenskeuzes en het wordt ingewikkeld wanneer we afhankelijk zijn van deze bevestiging en ons leven leiden vanuit de modus van “mensen behagen” en aan de verwachtingen van anderen voldoen. Dit verzwakt niet alleen ons, maar voegt ook meer stress, angst en depressie toe aan ons leven.

Gebaseerd op de psychologische studies van Maslow, moeten we voldoen aan onze basisbehoeften van veiligheid, overleving, liefde en een gevoel van verbondenheid in onze gemeenschappen. Dit stelt ons in staat om ons zelfvertrouwen te koesteren en te luisteren naar onze intuïtieve innerlijke stem. Van hieruit kunnen we de banden met afhankelijkheid van bevestiging verbreken en in plaats daarvan ons eigen pad in het leven bewandelen en floreren tijdens de reis.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023598 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211155 views