5 Redenen Waarom Materialisme Niet Het Antwoord Is

5 Redenen Waarom Materialisme Niet Het Antwoord Is211 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
211 keer gelezen sinds

0
(0)

Ik denk dat als je onze menselijkheid echt tot de kern terugbrengt, we allemaal naar hetzelfde streven in het leven. Het maakt niet uit in welke economische klasse je geboren bent. Of wat je religieuze overtuigingen zijn. Of wat je politieke voorkeur is. We willen allemaal gerespecteerd en geliefd worden. We willen gelukkig zijn. Maar de grootste hindernis is dat we deze dingen vaak zoeken op de verkeerde plekken.

Vaak zoeken we respect, liefde en geluk via dure spullen. Materialisme is de overtuiging dat geld, bezittingen en comfort het belangrijkst zijn. Als we materialistisch leven, proberen we respect te vinden in status. Liefde via geld. En geluk via overvloed.

We vertrouwen zo op materialisme. In de veronderstelling dat het ons veel oplevert. Maar ik vertel je eerlijk: materialistisch zijn is niet het antwoord. De dingen waar we naar streven zijn niet te vinden via materialisme. Je zult geen gelukkig en vervuld leven krijgen. In deze blogpost daag ik je uit om ergens anders te kijken. Want hoe meer je zoekt in dure spullen, hoe meer je verdwaalt in je leven.

5 Redenen Waarom Materialisme Niet Het Antwoord Is

5 redenen waarom materialisme niet werkt

Reden 1: Geluk nastreven verwijdert je ervan.

Hoe meer je geluk nastreeft, hoe verder het weg is. Materialisme is een zoektocht naar geluk. Het idee is: hoe meer je hebt, hoe gelukkiger. Materialisme biedt een simpel antwoord voor geluk: meer spullen, kleding, bezittingen.

Maar hoe meer je geluk najaagt, hoe verder het wegraakt. Als je denkt dat je gelukkig wordt van één item, zal je leven waarschijnlijk ongelukkig zijn. Het maakt je niet alleen ontevreden, maar laat je geloven dat er iets mis is met ongelukkig zijn.

Materialisme is dus geen antwoord op geluk. Geluk is een bijproduct van iets anders. De constante drang naar meer maakt je ongelukkig. Je bent nooit tevreden. In plaats van geluk te zoeken in dure spullen, leef je leven. Geniet van het moment. Geluk komt vanzelf.

Reden 2: Je identiteit is meer dan bezittingen.

Mensen willen een unieke identiteit. Dus we richten ons op materiële bezittingen. We drukken onszelf uit via mode. Identificeren met onze auto’s. Bepalen onze waarde aan ons huis.

Als je materialistisch leeft, koppel je identiteit aan bezittingen. Het probleem is de nadruk op het uiterlijk. Je bent niet je spullen. Wat jou uniek maakt zijn ervaringen, karakter en kennis. Materialisme is dus geen antwoord voor identiteit. Bezittingen zijn maar een deel van wie je bent.

Natuurlijk is er niets mis met je uiten via mode en bezittingen. Maar identificeer je ook met dingen die je niet ziet. In plaats van identiteit via dure spullen, focus op kennis en karakter. Ook al zien mensen dat niet, het creëert een diepere identiteit.

Reden 3: Eigenwaarde hoeft niet bewezen.

Eigenlijk draait materialistisch zijn om goedkeuring van anderen. Veel aankopen zijn om indruk te maken. We willen onze waarde bewijzen met bezittingen. Mooie kleren betekenen carrièresucces. Een groot huis is financieel succes. Maar weet: je eigenwaarde is niet je nettowaarde.

Materialisme probeert eigenwaarde te bewijzen met spullen. Onthoud dat eigenwaarde en bezittingen los van elkaar staan. Je hoeft je waarde niet te bewijzen met materie. Je bent van nature waardevol. Zonder spullen heb je waarde. Als iemand anders beweert, komt dat door eigen onzekerheid.

Zoek eigenwaarde dus niet in mooie dure spullen. Voel je niet gedwongen jezelf te bewijzen. Eigenwaarde hoeft niet bewezen. En als dit een teken is om je auto te verkopen, doe dat dan. Je hoeft niets te transporteren.

Reden 4: Vrijheid komt van minder.

Sommigen zien materialisme als vrijheid. Je ontzegt jezelf niets. Maar of je nu schulden of miljoenen hebt, materialistisch zijn beperkt je vrijheid.

Spullen maken je minder mobiel. Rotzooi maakt overweldigd. Overvloed geeft schulden. Een materialistische levensstijl beperkt je. Bezittingen hinderen wat je kunt doen. Arm of rijk, uiteindelijk bezitten je spullen jou. Zelfs met geld kan overvloed je vrijheid belemmeren.

Vrijheid komt van minder. Soms denken mensen dat een minimalistische levensstijl mijn vrijheid beperkt. Maar het tegendeel is waar. Juist door minder kopen en consumeren heb ik vrijheid. Als ik materialistisch leefde, had ik deze vrijheid niet.

In plaats van onbeperkt consumeren, streef naar minder. Streef naar een leven met minder, en vrijheid zal komen.

Reden 5: Extremen werken niet.

Een belangrijke boodschap is om geen extremist te zijn. We leven al in een wereld van extremisme. Materialisme lijkt een uiterst extreme levenswijze. Zoals gezegd vertelt materialisme ons dat geluk komt door spullen. Dat we onszelf moeten definiëren aan onze bezittingen. En onze waarde bewijzen met materie.

Het leven draait om balans vinden. Niet doordrijven in het ene of het andere uiterste. Materialisme is geen antwoord, juist omdat het leven om balans draait.

Conclusie

Zoals eerder gezegd streven we allemaal naar respect, liefde en geluk. Materialisme lijkt een extreem middel dat niets oplevert. Ik geloof niet dat je ver komt door extremisme.

Kijk ergens anders voor antwoorden. Materialisme biedt ze niet. Je kunt het proberen, maar ik ken persoonlijk niemand die er ooit in slaagde. Bedenk wel: er is niets mis met consumeren en mooie spullen kopen. Wees je er gewoon van bewust. Als je balans weet te vinden leef je veel gelukkiger.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231203 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023907 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023573 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023635 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211737 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211012 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021805 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021541 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211126 views