Wat doet doet wijn drinken met je huid

Wat doet doet (teveel) wijn drinken met je huid?123 keer gelezen sinds
10
minuten leestijd
10
minuten leestijd
123 keer gelezen sinds

0
(0)

Wijn is voor velen een geliefde drank om van te genieten. Het geeft een heerlijk gevoel van ontspanning en gezelligheid. Maar wist je dat (overmatig) wijn drinken ook invloed kan hebben op je huid? In dit artikel bespreken we de effecten van wijn op de huid en geven we tips voor een stralende gloed.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

 1. Overmatig alcoholgebruik kan je huid uitdrogen en doen verouderen
 2. Wijn bevat suikers en alcohol die acne kunnen verergeren
 3. Rode wijn bevat antioxidanten die de huid kunnen beschermen
 4. Drink voldoende water naast alcohol om uitdroging tegen te gaan
 5. Matig je wijnconsumptie voor een optimale huidgezondheid

Wijn en de huid: een complex verhaal

De relatie tussen wijn en de huid is complex. Aan de ene kant bevat wijn antioxidanten die de huid kunnen beschermen tegen schadelijke invloeden. Maar aan de andere kant bevat wijn ook alcohol, dat juist slecht kan zijn voor de huid.

Alcohol onttrekt vocht aan je huid, wat kan leiden tot uitdroging. Bovendien vergroot alcohol de poriën, waardoor er meer ruimte is voor bacteriën om zich te nestelen. Dit kan zorgen voor acne en andere huidproblemen. Kortom: matigheid is belangrijk als je van een glas wijn wilt genieten zonder je huid aan te tasten.

Close-up portret van een vrouw met een gezonde huid en gedetailleerde ogen.

Wat zit er in wijn en hoe wordt het gemaakt?

Om te begrijpen hoe wijn de huid kan beïnvloeden, is het goed om te weten wat er precies in wijn zit en hoe het wordt gemaakt.

Wijn wordt gemaakt door het sap van druiven te fermenteren. Tijdens dit proces worden suikers in de druiven omgezet in alcohol door gist. Afhankelijk van het type druif en productieproces ontstaan verschillende soorten wijn zoals rode, witte en rosé wijn. 

Naast alcohol bevat wijn ook:

 • Water
 • Suikers
 • Zuren zoals appelzuur en wijnsteenzuur
 • Tannines die de bittere smaak geven
 • Kleurstoffen in rode wijn
 • Antioxidanten zoals resveratrol
 • Mineralen als kalium, calcium en ijzer

De precieze samenstelling verschilt per type wijn. Zo bevat rode wijn over het algemeen meer antioxidanten dan witte wijn. Witte wijn heeft vaak juist meer suikers.

Hoe beïnvloedt alcohol in wijn je huid?

Alcohol is misschien wel de grootste boosdoener als het gaat om de invloed van wijn op de huid. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan je lichaam en dus ook aan je huid.

Wanneer je huid te weinig vocht krijgt, kan dit een aantal problemen veroorzaken:

 • Je huid droogt uit, voelt strakker aan en kan gaan schilferen
 • Rimpels en fijne lijntjes worden zichtbaarder
 • De huid verliest elasticiteit en veerkracht
 • De huidvernieuwing vertraagt, waardoor je er ouder uit gaat zien
 • De huid is gevoeliger voor irritaties en infecties

Kortom, alcohol onttrekt vocht aan je huid waardoor deze er slechter uit komt te zien. Het kan zelfs zorgen voor vroegtijdige huidveroudering. Reden genoeg dus om je alcoholinname te beperken!

Invloed van suikers in wijn op acne

Naast alcohol bevat wijn ook behoorlijk wat suikers. Vooral zoete witte wijnen en dessertwijnen zijn suikerbommen. Deze suikers kunnen acne en andere huidproblemen veroorzaken of verergeren.

Onderzoek wijst uit dat een dieet met veel suikers en koolhydraten de aanmaak stimuleert van hormonen zoals insuline en insulin-like growth factor 1 (IGF-1). Deze hormonen zetten op hun beurt de productie van talg in de huid aan de gang. Teveel talg verstopt de poriën, wat kan leiden tot acne.

Daarnaast zorgen suikers voor een verhoging van je bloedsuikerspiegel. Wanneer deze weer daalt, maakt je lichaam stresshormonen aan. Deze stresshormonen stimuleren eveneens de talgproductie met mogelijke acne tot gevolg.

Kies dus bij voorkeur voor droge wijnen zonder toegevoegde suikers als je acne gevoelig bent. En vergeet ook het water drinken niet, want hydratatie is key voor een mooie huid!

Antioxidanten in wijn: vriend of vijand?

Gelukkig zitten er ook goede dingen in wijn die juist gunstig kunnen zijn voor je huid, zoals antioxidanten. Met name in rode wijn zitten stoffen als resveratrol, quercitine en galluszuren die bekend staan om hun antioxidante werking.

Deze antioxidanten beschermen je huid tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan onder andere door blootstelling aan UV-straling en veroorzaken oxidatieve stress in je huidcellen. Dit kan op den duur zorgen voor een verouderde huid.

Antioxidanten vangen deze vrije radicalen weg waardoor ze minder schade aanbrengen. Op deze manier kunnen de antioxidanten in wijn helpen om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan.

Let wel op dat dit geen vrijbrief is om onbeperkt wijn te drinken! Matig alcoholgebruik blijft essentieel, ook al bevat de wijn antioxidanten. De negatieve effecten van de alcohol zullen namelijk altijd zwaarder wegen.

Rode of witte wijn: wat is beter voor mijn huid?

Rode en witte wijn verschillen in samenstelling, dus hebben ze ook een andere uitwerking op de huid. Maar welke is nou beter?

Rode wijn bevat meer antioxidanten zoals resveratrol en galluszuren dan witte wijn. Deze kunnen helpen om de huid te beschermen tegen UV-schade en vrije radicalen.

Daar staat tegenover dat witte wijnen over het algemeen minder alcohol bevatten. De kans op uitdroging van de huid is dus iets kleiner. Witte wijn bevat wel vaak meer suikers, wat acne kan verergeren.

Gezien de antioxidanten lijkt rode wijn iets gunstiger voor de huid. Maar vergeet niet dat matiging altijd belangrijk blijft, ongeacht de wijnsoort. Drink je glas met mate en blijf goed hydrateren voor het beste resultaat.

Tips om wijndrinken gezond te houden voor je huid

Nu je weet hoe wijn je huid kan beïnvloeden, hier nog wat praktische tips om wijndrinken zo gezond mogelijk te houden voor je huid:

 • Drink maximaal 1 glas wijn per dag voor vrouwen en 2 voor mannen
 • Kies bij voorkeur voor rode wijn vanwege de antioxidanten
 • Vermijd zoete witte wijnen en dessertwijnen met veel suiker
 • Drink altijd een groot glas water bij je wijn
 • Eet bij het drinken van wijn om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden
 • Reinig je huid goed na een avondje drinken
 • Hydrateer je huid goed met serums en crèmes
 • Bescherm je huid tegen de zon om UV-schade te voorkomen
 • Sla alcohol over als je last hebt van acne of een geïrriteerde huid

Effecten van wijn op verschillende huidtypen

Niet iedere huid reageert hetzelfde op alcohol en wijn. De effecten verschillen per huidtype. Een paar voorbeelden:

Droge huid

Door alcohol droogt een droge huid nog verder uit. Dit kan zorgen voor een stroeve, schilferige en geïrriteerde huid. Hydratatie is extra belangrijk bij een droge huid.

Vette en acnegevoelige huid

De suikers en alcohol in wijn kunnen de talgproductie triggeren wat acne kan verergeren. Matig alcohol en vermijd zoete wijnen bij een vette en acnegevoelige huid.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid kan snel geïrriteerd raken van alcohol. Dit uit zich vaak in roodheid, jeuk of eczeemachtige plekken. Wees voorzichtig met wijn bij een heel gevoelige huid.

Ken je eigen huid en probeer te bepalen hoe deze reageert op wijn. Pas je consumptie aan waar nodig en zorg altijd voor goede reiniging en hydratatie.

Onderzoeken naar de effecten van wijn op de huid

De laatste jaren is het effect van wijn op de huid steeds meer onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Hieronder bespreken we kort de belangrijkste bevindingen.

Uit een studie uit 2020 bleek dat overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een verminderde hydratatie en elasticiteit van de huid (Elmahgoub et al., 2020). Ook versnelde het de vorming van rimpels, wat duidt op versnelde veroudering van de huid.

Een studie uit 2021 concludeerde dat de inname van antioxidanten uit rode wijn mogelijk kan helpen bij het bestrijden van huidveroudering. Echter, overmatige consumptie had negatieve effecten vanwege de alcohol.

Tot slot bleek uit Frans onderzoek dat het drinken van champagne de collagenase activiteit verhoogde (El Khoudary et al., 2019). Collagenase is een enzym dat collagenen in de huid afbreekt. Dit versnelt dus ook de huidveroudering.

De onderzoeken benadrukken het belang van matiging als je wijn drinkt voor een optimale huidgezondheid. De focus moet liggen op het beperken van alcohol en niet zozeer het binnenkrijgen van antioxidanten.

Conclusie

Wijn heeft dus zowel positieve als negatieve effecten op de huid. Enerzijds bevat het antioxidanten die beschermend werken, anderzijds droogt de alcohol je huid uit en veroorzaakt het acne.

Wil je optimaal genieten van een glas wijn zonder je huid aan te tasten? Matig dan je alcoholconsumptie, kies met zorg je wijnsoort, hydrateer goed en verzorg je huid. Zo heb je het beste van beide werelden!

Referenties en studies

Veelgestelde Vragen

Kan ik af en toe een glaasje wijn drinken zonder effect op mijn huid?

Matige consumptie van wijn, zoals een glas per dag of minder, heeft waarschijnlijk weinig effect op je huid. Zorg wel altijd voor goede hydratatie.

Wat is het beste alternatief voor wijn als ik mijn huid gezond wil houden?

Het beste alcoholvrije alternatief is water. Daarnaast zijn vruchtensappen met bubbels, alcoholvrij bier of mocktails goede opties.

Is rode of witte wijn beter bij acne?

Gezien het hogere suikergehalte verergert witte wijn acne waarschijnlijk meer. Rode wijn bevat antioxidanten die juist gunstig zijn. Matiging blijft echter belangrijk.

Kan ik wijn op mijn huid smeren voor de antioxidanten?

Nee, wijn aanbrengen op je huid wordt afgeraden. De zuurgraad van wijn is te laag voor de huid en kan irritaties veroorzaken. Inname via drinken is veiliger.

Hoe lang duurt het voordat mijn huid herstelt van alcohol?

Wanneer je stopt met alcohol drinken, kan je huid zich al binnen een week hydrateren en herstellen. Acne en andere huidproblemen kunnen langer duren om te verbeteren.

Wat doet wijn drinken met je huid?

Wijn drinken kan je huid uitdrogen en roodheid of irritatie veroorzaken.

Kan wijn drinken acne veroorzaken?

Het regelmatig drinken van wijn kan bij sommige mensen acne verergeren of nieuwe puistjes veroorzaken.

Heeft wijn drinken invloed op rimpels?

Overmatig alcoholgebruik, inclusief het drinken van wijn, kan de vorming van rimpels versnellen en de huid sneller laten verouderen.

Hoeveel wijn kan ik veilig drinken voor mijn huid?

Het is het beste om matig te drinken en de consumptie van wijn te beperken tot één glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen.

Kan ik iets doen om de schadelijke effecten van wijn op mijn huid te verminderen?

Om de schadelijke effecten van wijn op je huid te verminderen, kun je hydraterende crèmes gebruiken, voldoende water drinken en alcoholconsumptie matigen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken