Image

Wat Je Gelooft Is Jouw Waarheid En Wordt Je Werkelijkheid95 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
95 keer gelezen sinds

0
(0)

Jouw gedachten bepalen je realiteit. Klinkt zweverig? Nou, laten we eens kijken! In dit blog ga ik dieper in op hoe onze overtuigingen – bewust én onbewust – ervoor zorgen wat we in ons leven aantrekken en ervaren. Bereid je voor op een praktische, maar soms confronterende kijk op wat jij gelooft en hoe dat je leven vormgeeft.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

 1. Je ervaart altijd wat je op een dieper niveau gelooft, ook al zeg je iets anders.
 2. Onbewuste overtuigingen kunnen je dromen en verlangens tegenhouden.
 3. Als je iets confronterends ervaart, zit daar een onderliggende overtuiging aan vast.
 4. Door je overtuigingen bewust te maken, kun je transformeren wat je ervaart.
 5. Geloven dat verandering makkelijk is, maakt veranderen ook echt makkelijker.

Wat is jouw waarheid?

Laten we beginnen met de basics: wat is jouw waarheid? Wat geloof jij over jezelf, anderen, de wereld en het leven? Veel mensen denken dat hun waarheid de objectieve werkelijkheid is. Maar de waarheid is dat het slechts één interpretatie is, gekleurd door al je eerdere ervaringen en aannames.
Elke ervaring komt voort uit onze perceptie van de werkelijkheid, gebaseerd op onze overtuigingen. We projecteren als het ware onze innerlijke gedachten en gevoelens op de buitenwereld. Wat we dan terugkrijgen, verstevigt weer onze overtuigingen – een self-fulfilling prophecy!

Je onbewuste geloofssysteem leidt je leven

Het ergste is nog dat veel van deze sturende overtuigingen volledig onbewust zijn! We beschouwen ze als vaststaande feiten, zonder er echt bij stil te staan. Deze aannames uit onze jeugd, cultuur of vorige levens bepalen grotendeels hoe we nu in het leven staan.
Als je leeft vanuit zulke beperkende overtuigingen, kun je je ware verlangens nooit manifesteren. Onderzoek laat zien dat onbewuste zelf-saboterende gedachten een belangrijke rol spelen bij falen. De sleutel is deze ondermijnende overtuigingen bewust maken en transformeren!

“Je kunt pas veranderen wat je kunt zien. Door je overtuigingen onder de loep te nemen, creëer je de ruimte voor echte groei.” – Sophia Ansari, lifecoach

Hoe bepalen overtuigingen onze ervaring?

Hoe zorgen deze onbewuste overtuigingen er dan voor dat we bepaalde ervaringen aantrekken? Laten we een voorbeeld nemen: stel je wilt meer geld en vrijheid in je leven. Maar op een dieper niveau geloof je dat meer geld zorgt voor problemen of dat je het niet waard bent. Deze tegenstrijdige overtuiging zal ervoor zorgen dat je kansen op voorspoed blijft saboteren of negeren!
We handelen altijd vanuit ons diepste waarheidsgevoel, of we dat nu herkennen of niet. Als je op een fundamenteel niveau niet in je verdiencapaciteit gelooft, zul je ondanks inspanningen nooit je financiële dromen realiseren. Je onderliggende overtuiging zal steeds je acties en resultaten saboteren!

Waarom houden we vast aan belemmerende overtuigingen?

Het gekke is dat deze belemmerende overtuigingen ons enorm kunnen belemmeren, maar dat we er toch krampachtig aan vasthouden. Waarom doen we onszelf dat aan?! Een paar mogelijke redenen: Bekend voelt veilig: Ook al is de overtuiging beperkend, het is tenminste vertrouwd terrein. Verandering voelt bedreigend voor ons innerlijke kind. Identiteitscrisis: Als we die kern-overtuiging loslaten, wie zijn we dan nog?

Sommige mensen hechten hun hele identiteit aan zulke beperkende overtuigingen. Onbewust profijt: Op een ziek niveau kan de overtuiging ook een vorm van controle of bijkomende voordelen bieden (bijv. aandacht of slachtofferrol). Om echt te kunnen transformeren, moeten we deze diepere drijfveren onder ogen zien. Zolang we onszelf blijven bedriegen, blijft verandering uit!

Teken van diepgewortelde overtuigingen

Maar hoe herken je of er een diepgewortelde overtuiging in de weg zit? Er zijn een paar duidelijke signalen: Je blijft de verkeerde resultaten krijgen, ondanks harde inspanningen. Je ervaart intense emoties als angst, woede of walging rond het issue. Het gedachtepatroon voelt vertrouwd en logisch, zelfs als het beperkend is. Je blijft je oude patronen vasthoudend herhalen. Je krijgt het advies “maar je moet gewoon…” maar het lukt je niet. Herken je deze signalen? Dan is er grote kans dat een onderliggende overtuiging je dwarszit. Hoog tijd om er eens goed naar te kijken!

De kracht van innerlijk onderzoek

Maar hoe ontdek je die hardnekkige overtuigingen dan? Door je bewustzijn naar binnen te keren en ze een voor een bloot te leggen. Dat is niet gemakkelijk, want deze aannames zitten diep verpakt. Je moet een zekere bereidheid tot confronterende zelfreflectie hebben. Eén manier is door je ervaring van tegenslag te onderzoeken. Wat voor frustrerende situatie of levenspatroon kom je steeds weer tegen? Welke onontkoombare gevoelens en overtuigingen zitten daaraan vast?

Als je zo’n hardnekkig punt ontdekt hebt, kun je er verder op doorvragen:

 • Wanneer in mijn leven nam ik deze overtuiging voor het eerst aan?
 • Welk voordeel of bescherming bood het me destijds?
 • Wat kost het me nu om dit vast te houden?
 • Wat voor persoon zou ik zijn zonder deze overtuiging?

Door met open nieuwsgierigheid in jezelf te graven, kun je een schat aan zelfkennis en inzichten opdoen. Overtuigingen die ooit nuttig waren, kunnen een last worden als ze ons beperken. Onderzoeken wat eronder zit, opent de deur naar innerlijke bevrijding.

Het mooie is dat deze diepgaande zelfstudie uiteindelijk leidt tot meer zelfliefde en zelfacceptatie. Hoe opener en eerlijker je naar je diepe overtuigingen durft te kijken, hoe meer compassie je voor jezelf kunt ontwikkelen. We zijn immers geen blanco canvas bij geboorte, maar al vroeg geprogrammeerd met allerlei overtuigingen uit onze omgeving.

Door deze conditioneringen zonder oordeel te onderzoeken, ontstaat het inzicht dat veel van onze “tekortkomingen” eigenlijk logische coping-mechanismes waren. We deden wat we kónden met de kennis en tools die we toen hadden. Maar nu is er een nieuwe realiteit mogelijk! Door deze oude overtuigingen als versleten software te zien, kunnen we ervoor kiezen een update te installeren. Eentje die beter aansluit bij wie je nu werkelijk bent en wat je dromen zijn. Dat is een bevrijdende gedachte!

Overtuigingen loslaten: hoe doe je dat?

Oké, dit klinkt allemaal erg logisch. Maar hoe laat je zo’n hardnekkige, diepgewortelde overtuiging dan los? Daar zijn een paar effectieve methodes voor: Ten eerste: haal de angel eruit. Onderzoek de oorsprong van de overtuiging met nieuwsgierigheid in plaats van zelfveroordeling. Zie het als een uitgeharde survivalstrategie van je jongere zelf. Iets wat ooit zin had, maar nu achterhaald is.

Vervolgens is het zaak nieuwe gedachtepatronen op te bouwen. Zeker in het begin voelt het alsof je tegen een berg aan zit te lopen. Hoe vaker je de nieuwe overtuiging bevestigt, bijvoorbeeld met affirmatiekaartjes of een manifestatieboekje, hoe dieper het zal inzinken. Ten derde: verzamel bewijsmateriaal dat jouw nieuwe overtuiging klopt. Schrijf voorvallen op waarin je er al naar handelt. Het Universum laat ook kleine voorbeelden zien zodra je hier open voor staat!

Leven in alignement met je essentie

Als laatste stap is het belangrijk je nieuwe overtuigingen volledig in praktijk te brengen. Ga ervaren hoe het is om vanuit deze waarheid te leven! Eerst voelt het ongemakkelijk, maar naarmate je de voordelen ervaart, zal het steeds natuurlijker aanvoelen. Uiteindelijk is je doel om in totale uitlijning met je ware essentie te komen. Dat betekent leven vanuit fundamentele geloofsovertuigingen als:

 • Ik ben een waardig en geliefd kind van het Universum
 • Overvloed en geluk zijn mijn natuurlijke staat van zijn
 • Ik vertrouw op een weldadige en ondersteunende Bron
 • Ik ben ten diepste vrij en oneindig in mijn mogelijkheden

Vanuit zulke krachtige overtuigingen is creëren inderdaad kinderspel! Als je werkelijk gelooft dat het Universum grenzeloos en voor jou is, zul je dat ook manifesteren. Verwelkom de magie in je leven!

Manifesteren wordt makkelijker naarmate je gelooft

Het mooie is: naarmate je meer in je nieuwe realiteit gaat geloven, zal manifesteren steeds gemakkelijker worden! Zelfs als je begint met slechts een greintje vertrouwen, zul je de resultaten zien optreden. Dat zal je geloof voeden voor de volgende stap. Mijn eigen ervaring is dat ik een aantal jaren geleden begon met manifesteren vanuit een nogal wankelend vertrouwen.

Maar iedere keer als ik een voorval beleefde dat mijn intenties bevestigde, werd mijn geloof steviger. De manifestaties transformeerden van toevalligheden naar onmiskenbare bwijzen. Inmiddels leef ik in een staat van dankbare verwachting dat alle goeds op mijn pad komt! Dus weet: hoe meer je überhaupt in het manifestatieproces vertrouwt, hoe makkelijker het gaat. Het is een zelffulfillende cyclus van verwachting en vervulling. Oefening baart kunst!

Een wereld vol mogelijkheden

Ik hoop dat dit blog je nieuwsgierig heeft gemaakt naar de onderliggende overtuigingen die jouw realiteit vormgeven. Zodra je doorhebt hoe krachtig jouw denkpatronen zijn, ontstaat er een wereld vol nieuwe mogelijkheden! Welke diepgewortelde overtuigingen heb jij die je succes afsluiten? Welke verborgen stemmetjes vertellen je dat je niet goed genoeg bent, of dat het toch niet gaat lukken?

Word je bewust van die subtiele, maar destructieve gedachten. En transformeer ze dan stap voor stap naar overtuigingen die wel bij je verlangens en essentie passen. Het kan tijd en doorzettingsvermogen kosten, maar het is het meer dan waard. Bereid je voor op een nieuwe staat van Zijn, waarin jij je ware, oneindige potentieel belichaamt. Een staat waarin je gezegend met alles wordt dat bij je resonantie past. Gewoon omdat jij dit gelooft!

Referenties en Studies

Veelgestelde Vragen

Hoe laat ik diepgewortelde overtuigingen los?

Onderzoek de oorsprong met nieuwsgierigheid, bouw nieuwe gedachtepatronen op, verzamel bevestigend bewijs en leef de nieuwe overtuiging volledig. Zachtheid en geduld zijn hierbij de sleutel.

Wat als ik tegenslag ervaar bij manifesteren?

Tegenslag betekent vaak dat er een verstopte overtuiging is die je nog niet bewust bent. Blijf met een open geest onderzoeken wat dit zegt over je diepere waarheden.

Hoelang duurt dit proces?

Er is geen vaste lijn. Voor sommige mensen is een enkele inzichtssessie al genoeg om een hardnekkige overtuiging te transformeren. Anderen worstelen jaren met dezelfde terugkerende patronen. Uiteindelijk gaat het om de oprechte intentie en doorzettingsvermogen die je eraan besteedt. Het proces verloopt vaak in lagen. Eerst ontdek je de meest oppervlakkige overtuigingen die je begrenzen.

Naarmate je hier doorheen gaat, onthullen zich diepere niveaus van conditionering. Blijf met nieuwsgierigheid graven en je zult steeds dichter bij je essentie komen. Wees ook geduldig met jezelf. Oude gewoontes loslaten en nieuwe manieren van denken, voelen en zijn omarmen kost tijd. Alleen al de bewustwording van onderbewuste patronen is een enorme stap! Geniet van elk nieuw inzicht als een geschenk op je pad.

Bestaat er een snelle manier om overtuigingen te transformeren?

Therapeuten en coaches hebben wel degelijk enkele krachtige methodieken ontwikkeld om dit proces te versnellen. Voorbeelden zijn de Zelfliberatie-methode van David Espstein, hooggevoelige kinesthesie van Aaron Doughty, of de Bewustzijnstransformatiemethode van Loch Kelly.

Bij zulke intensieve processen wordt je in een getranste staat begeleid om rechtstreeks met je onderbewuste overtuigingen in contact te komen. Hoewel intens, kan dit enorme bevrijding en heling bieden. Vooral voor diepgewortelde blokkades uit vroege jeugd of vorige levens.

Aan de andere kant: er bestaat geen tovermiddel! Elke echte innerlijke groei vereist een oprechte inspanning van jouw kant. Onderzoek welke hulpmiddelen en modaliteiten het beste bij jou passen op dit moment.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken