10 Tekenen dat je Cortisol te hoog is

10 Tekenen dat je Cortisol te hoog is



268 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
268 keer gelezen sinds

0
(0)

10 Tekenen dat je Cortisol te hoog is

Je hebt vast wel eens gehoord dat cortisol het ‘stresshormoon’ wordt genoemd, toch? Dit is waarschijnlijk ontstaan omdat veel mensen denken dat stress en cortisol hetzelfde zijn. Maar dat klopt dus niet helemaal.

Stress is namelijk een bredere neurologische reactie in ons lichaam. Als we chillen, bevinden we ons in de ‘rest-and-digest’-modus. Maar als we in een belabberde situatie terechtkomen (echt of ingebeeld), schakelt ons lichaam over naar de ‘fight-or-flight’-reactie.

Hierbij veranderen onze prioriteiten: onze pupillen worden groter, onze bloeddruk en hartslag gaan omhoog, en onze spieren spannen zich aan. Dit alles bereidt ons voor op vechten of vluchten, waarbij onze spieren extra bloed en energierijke brandstof nodig hebben.

En hier komt cortisol om de hoek kijken. Cortisol is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt, zodat ons lichaam snel energie kan vrijmaken.

Het probleem ontstaat wanneer we constant blootgesteld worden aan stress en ons lichaam non-stop cortisol produceert. Dit put onze middelen uit die normaal gesproken gebruikt worden voor chillen, eten, immuunfunctie, genezing en herstel.

Als dit patroon van verhoogde cortisolniveaus aanhoudt, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewichtstoename rond de buik, bloedsuikeronevenwichtigheden, veranderingen in eetlust, frequente infecties, verzwakking van het immuunsysteem, botverlies, spierzwakte, blauwe plekken, langzame wondgenezing en slapeloosheid.

Hier zijn de top 10 tekenen dat je cortisol te hoog is:

1. Gewichtstoename, vooral rond de buik: Een verhoogd cortisolniveau wordt vaak geassocieerd met een appelvormige gewichtstoename, waarbij het vet zich voornamelijk ophoopt rond de buik. Dit type gewichtstoename, bekend als visceraal vet of intra-abdominaal vet, wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen.

2. Onbalans in bloedsuikerspiegel: Cortisol verhoogt de bloedsuikerspiegel door de aanmaak van glucose te stimuleren. Langdurige stress en verhoogde cortisolniveaus kunnen bijdragen aan insulineresistentie en het risico op diabetes type 2 vergroten.

3. Onbedwingbare trek of veranderingen in eetlust: Cortisol kan leiden tot hunkering naar koolhydraten en suiker, omdat het de bloedsuikerspiegel verhoogt. Daarnaast kan stress de bijnieren aantasten, waardoor we behoefte hebben aan zout en mineralen.

4. Frequente infecties: Een verzwakt immuunsysteem als gevolg van verhoogde cortisolniveaus kan leiden tot frequente verkoudheid, griep en andere infecties.

5. Verminderd libido: Verhoogde cortisolniveaus kunnen de hormonale balans verstoren en leiden tot een verminderd libido en verminderde vruchtbaarheid.

6. Osteoporose: Langdurige blootstelling aan cortisol kan een negatieve invloed hebben op de botgezondheid, omdat het de afbraak van bot veroorzaakt en de botopbouw remt. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op osteoporose.

7. Spierzwakte: Cortisol breekt niet alleen spiermassa af, maar vermindert ook de aanmaak van nieuwe spiercellen. Dit kan resulteren in spierzwakte en verlies van spiermassa.

8. Gemakkelijk blauwe plekken krijgen: Verhoogde cortisolniveaus kunnen de kwetsbaarheid van bindweefsel verhogen, waardoor je sneller blauwe plekken krijgt, zelfs bij lichte aanraking.

9. Langzame wondgenezing: Een overmatig cortisolgehalte kan leiden tot een verminderde genezing van wonden, omdat het de ontstekingsrespons van het lichaam onderdrukt, wat een cruciale eerste stap is in het genezingsproces.

10. Slapeloosheid: Verhoogde cortisolniveaus kunnen interfereren met de slaap-waakcyclus en de productie van melatonine verstoren, waardoor slapeloosheid ontstaat.

Hoewel het belangrijk is om de oorzaken van chronische stress en verhoogde cortisolniveaus aan te pakken, zijn er ook manieren om de impact van cortisol op ons lichaam te verminderen.

Doen: Stress Test

Praktijken zoals meditatie, lichaamsbeweging en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel kunnen allemaal helpen om de stressrespons te verminderen en de gezondheidsproblemen geassocieerd met verhoogde cortisolniveaus te voorkomen of te verminderen.

Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan de signalen van ons lichaam en actie te ondernemen om een gezonde balans te vinden tussen stress en ontspanning.

Trouwens, vergeet niet dat een beetje stress niet altijd slecht is.

Het is de chronische, aanhoudende stress die problemen veroorzaakt.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231244 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023959 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023614 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023675 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211784 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211052 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021837 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021581 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211165 views