De 25 meest belangrijke E-nummers die een gevaar vormen
Voeding is van cruciaal belang voor een goede gezondheid. Helaas bevatten veel producten die we kopen E-nummers die mogelijk een gevaar vormen voor onze gezondheid.
E-nummers zijn chemische stoffen die worden gebruikt als kleur-, smaak- en conserveermiddelen.
Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de veiligheid van E-nummers, zodat we gezonde keuzes kunnen maken als het gaat om het eten van producten met E-nummers.
25 meest belangrijke E-nummers
In deze blog zullen we de 25 meest belangrijke E-nummers die een mogelijk gevaar vormen voor onze gezondheid, op een rij zetten. We hebben een tabel gemaakt met daarin het E-nummer, de naam van het E-nummer en een korte beschrijving/waarschuwing.
E-nummer | Benaming | Beschrijving/Waarschuwing |
---|---|---|
E120 | Karmijn | Karmijn is een kleurstof die wordt gewonnen uit insecten. Hoge inname kan leiden tot allergische reacties en kanker. |
E220 | Zwaveldioxide | Zwaveldioxide is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot luchtwegaandoeningen. |
E321 | Butylhydroxytolueen | Butylhydroxytoluen is een antioxidant dat wordt gebruikt om de smaak en het uiterlijk van voedsel te verbeteren. In hoge concentraties kan het schadelijk zijn voor de lever en de nieren. |
E420 | Sorbitol | Sorbitol is een zoetstof die wordt gebruikt om producten zoeter te maken. Hoge inname kan leiden tot buikpijn, diarree en gasvorming. |
E621 | Glutamaat | Glutamaat is een smaakversterker die wordt gebruikt om producten smaak te geven. Hoge inname kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen. |
E951 | Aspartaam | Aspartaam is een zoetstof die wordt gebruikt om producten zoeter te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. |
E1105 | Saccharine | Saccharine is een zoetstof die wordt gebruikt om producten zoeter te maken. Hoge inname kan leiden tot diarree, misselijkheid en huiduitslag. |
E1404 | Gom arabicum | Gom arabicum is een bindmiddel dat wordt gebruikt om producten een stevigere structuur te geven. Hoge inname kan leiden tot diarree, buikpijn en winderigheid. |
E1410 | Pectine | Pectine is een bindmiddel dat wordt gebruikt om producten een stevigere structuur te geven. Hoge inname kan leiden tot diarree, gasvorming en opgezette buik. |
E1412 | Guargom | Guargom is een bindmiddel dat wordt gebruikt om producten een stevigere structuur te geven. Hoge inname kan leiden tot diarree, buikpijn en winderigheid. |
E1505 | Mono- en diglyceriden | Mono- en diglyceriden zijn emulgatoren die worden gebruikt om producten een smeuïge structuur te geven. Hoge inname kan leiden tot diarree, misselijkheid en buikpijn. |
E1520 | Propyleenglycol | Propyleenglycol is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en huiduitslag. |
E160a | Kleurstoffen | Kleurstoffen worden gebruikt om producten er aantrekkelijker uit te laten zien. Hoge inname kan leiden tot allergische reacties en kanker. |
E210 | Benzoëzuur | Benzoëzuur is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot allergische reacties en kanker. |
E211 | Natriumbenzoaat | Natriumbenzoaat is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Hoge inname kan leiden tot allergische reacties en kanker. |
E220 | Zwaveldioxide | Zwaveldioxide is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot luchtwegaandoeningen. |
E223 | Natriummetabisulfiet | Natriummetabisulfiet is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Hoge inname kan leiden tot allergische reacties en astma. |
E224 | Kaliummetabisulfiet | Kaliummetabisulfiet is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Hoge inname kan leiden tot allergische reacties en astma. |
E249 | Calciumnitriet | Calciumnitriet is een conserveermiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Hoge inname kan leiden tot bloedarmoede en leverziekte. |
E250 | Natriumnitriet | Natriumnitriet is een conserveermiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot bloedarmoede en leverziekte. |
E252 | Kaliumnitriet | Kaliumnitriet is een conserveermiddel dat wordt gebruikt om producten langer |
Ook lezen:
- Uitgebreide lijst van E-nummers vanaf E100
- Dit gebeurt er als je alcohol mengt met seks | alle broodjes aap ontzenuwd
- Onbewerkte voedingsmiddelen: het geheim van een gezond leven in 2023
- De verbazingwekkende kracht van honing als geneesmiddel
- Wanneer drink je teveel koffie? En wat doet deze zwarte motor precies?