E-nummers

De 25 meest belangrijke E-nummers die een gevaar vormen

Voeding is van cruciaal belang voor een goede gezondheid. Helaas bevatten veel producten die we kopen E-nummers die mogelijk een gevaar vormen voor onze gezondheid.

E-nummers zijn chemische stoffen die worden gebruikt als kleur-, smaak- en conserveermiddelen.

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de veiligheid van E-nummers, zodat we gezonde keuzes kunnen maken als het gaat om het eten van producten met E-nummers.

25 meest belangrijke E-nummers

In deze blog zullen we de 25 meest belangrijke E-nummers die een mogelijk gevaar vormen voor onze gezondheid, op een rij zetten. We hebben een tabel gemaakt met daarin het E-nummer, de naam van het E-nummer en een korte beschrijving/waarschuwing.

E-nummer Benaming Beschrijving/Waarschuwing
E120 Karmijn Karmijn is een kleurstof die wordt gewonnen uit insecten. Hoge inname kan leiden tot allergische reacties en kanker.
E220 Zwaveldioxide Zwaveldioxide is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot luchtwegaandoeningen.
E321 Butylhydroxytolueen Butylhydroxytoluen is een antioxidant dat wordt gebruikt om de smaak en het uiterlijk van voedsel te verbeteren. In hoge concentraties kan het schadelijk zijn voor de lever en de nieren.
E420 Sorbitol Sorbitol is een zoetstof die wordt gebruikt om producten zoeter te maken. Hoge inname kan leiden tot buikpijn, diarree en gasvorming.
E621 Glutamaat Glutamaat is een smaakversterker die wordt gebruikt om producten smaak te geven. Hoge inname kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen.
E951 Aspartaam Aspartaam is een zoetstof die wordt gebruikt om producten zoeter te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.
E1105 Saccharine Saccharine is een zoetstof die wordt gebruikt om producten zoeter te maken. Hoge inname kan leiden tot diarree, misselijkheid en huiduitslag.
E1404 Gom arabicum Gom arabicum is een bindmiddel dat wordt gebruikt om producten een stevigere structuur te geven. Hoge inname kan leiden tot diarree, buikpijn en winderigheid.
E1410 Pectine Pectine is een bindmiddel dat wordt gebruikt om producten een stevigere structuur te geven. Hoge inname kan leiden tot diarree, gasvorming en opgezette buik.
E1412 Guargom Guargom is een bindmiddel dat wordt gebruikt om producten een stevigere structuur te geven. Hoge inname kan leiden tot diarree, buikpijn en winderigheid.
E1505 Mono- en diglyceriden Mono- en diglyceriden zijn emulgatoren die worden gebruikt om producten een smeuïge structuur te geven. Hoge inname kan leiden tot diarree, misselijkheid en buikpijn.
E1520 Propyleenglycol Propyleenglycol is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en huiduitslag.
E160a Kleurstoffen Kleurstoffen worden gebruikt om producten er aantrekkelijker uit te laten zien. Hoge inname kan leiden tot allergische reacties en kanker.
E210 Benzoëzuur Benzoëzuur is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot allergische reacties en kanker.
E211 Natriumbenzoaat Natriumbenzoaat is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Hoge inname kan leiden tot allergische reacties en kanker.
E220 Zwaveldioxide Zwaveldioxide is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot luchtwegaandoeningen.
E223 Natriummetabisulfiet Natriummetabisulfiet is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Hoge inname kan leiden tot allergische reacties en astma.
E224 Kaliummetabisulfiet Kaliummetabisulfiet is een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Hoge inname kan leiden tot allergische reacties en astma.
E249 Calciumnitriet Calciumnitriet is een conserveermiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Hoge inname kan leiden tot bloedarmoede en leverziekte.
E250 Natriumnitriet Natriumnitriet is een conserveermiddel dat wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken. In hoge concentraties kan het leiden tot bloedarmoede en leverziekte.
E252 Kaliumnitriet Kaliumnitriet is een conserveermiddel dat wordt gebruikt om producten langer