honing als geneesmiddel

Honing als geneesmiddel1939 keer gelezen sinds
10
minuten leestijd
10
minuten leestijd
1939 keer gelezen sinds

0
(0)

Het gebruik van honing als geneesmiddel is niets nieuws. Het verscheen 5.000 jaar geleden voor het eerst als ingrediënt in medicinale samenstellingen en kuren gemaakt door Egyptische artsen.

Honing

In andere oude praktijken is het gebruik van honing als medicijn van de traditionele Chinese geneeskunde en de Indiase Ayurveda tot het Maya sjamanisme.

In de afgelopen vijftien jaar is er een explosie geweest van wetenschappelijk onderzoek naar honing als geneesmiddel aan universiteiten, onderzoekscentra en medische klinieken wereldwijd.

De wereldwijde honingmarkt zal van 2017 tot 2023 naar verwachting een samengestelde jaarlijkse groei van 2,6% bereiken, zoals aangegeven op de website van BeeCulture. Dit wordt vooral gedreven door het steeds toenemende aantal gezondheidstoepassingen van honing. De geschiedenis van het gebruik van honing als geneesmiddel gaat terug tot de oude Egyptenaren. Zij gebruikten het niet alleen als voedselbron, maar begrepen ook de geneeskrachtige werking ervan.

Voor deze blog blijven we trouw aan de wetenschap. Er is geloofwaardig en gedocumenteerd onderzoek naar traditionele en moderne toepassingen van honing bij menselijke ziekten. We kijken naar het onderzoek om de bewezen geneeskracht van honing te begrijpen.

honing als geneesmiddel

De kracht van honing als medicijn zou je nog wel eens kunnen verrassen

In zijn boek, The Honey Prescription, verkent Nathaniel Altman het brede spectrum van medicinale toepassingen van honing. In het bijzonder verkent hij hoe deze behandelingen veilig thuis en door bevoegde zorgverleners kunnen worden gebruikt. Hij bevat een uitgebreide selectie van recepten op basis van honing die kunnen worden gebruikt om veel voorkomende gezondheidsproblemen te behandelen, van brandwonden, bindvliesontsteking en zweren tot tandbederf.

Altman legt de fysiologische redenen uit waarom honing zo effectief is bij de behandeling van antibiotica-resistente ziekten zonder bijwerkingen. Hij illustreert ook het vermogen van honing om E. coli en “super-bugs” zoals MRSA te doden. Naast het gebruik van eeuwenoud bewijsmateriaal uit historische en volksgeneeskundige bronnen, onderzoekt hij ook de gewijde rol van bijen sinds het oude Egypte. Ook de Colony Collapse Disorder, met inbegrip van methoden om de bijenkasten te beschermen, komt aan bod.

Comb from our honey harvestDe ongelooflijke kracht van honing als medicijn rechtstreeks uit de natuur

De zoete weg naar een betere gezondheid met honing als medicijn

Wij zijn geen artsen en dit is ook geen medisch advies, maar we hebben wel onderzoek gedaan naar de toepassingen van honing op de huid. We hebben ook goed gekeken naar nieuw onderzoek dat honing gebruikt voor immunotherapie bij allergieën ondersteunt. Op basis van verschillende onderzoeken is er wetenschappelijk bewijs dat honing genezend werkt.

Rauwe honing bezit veel gezondheidsvoordelen

 • Met een eeuwenoude staat van dienst is het duidelijk dat honing een antibacterieel middel is.
 • Honing geneest wonden, brandwonden en ooginfecties.
 • Onderzoek toont aan dat het gebruik van honing voordelen biedt bij allergieën. Als je niet overtuigd bent van de bevindingen van dit onderzoek, probeer het dan gewoon eens. Eet tijdens het seizoen van allergieën een maand lang dagelijks een theelepel echte rauwe honing van je plaatselijke imker en kijk of je verschil merkt.
 • Dokters, natuurgeneeskundigen en andere zorgverleners pleiten voor een dagelijkse honingkuur om het immuunsysteem te versterken en ziekten af te weren. Zelfs voor je huisdier.
 • Honing is een voedzame aanvulling op supplementen en voedingsmiddelen en levert vitaminen, mineralen en fytochemicaliën afkomstig van planten.
 • Stel veroudering uit en ga degeneratieve aandoeningen zoals hartziekten en kanker tegen met honing, die biologisch beschikbare antioxidanten bevat
 • Versterk de opname van calcium met vitamine D en suikers die van nature in honing voorkomen
 • Rekenen op een natuurlijke energiebron zonder suikerpieken van verwerkte suikers in honing, speciaal voor sporters
honing als geneesmiddel
Close-up van honing in de honingraat
Een 2008 studie van de Universiteit van Bonn in Bonn, Duitsland, toonde mogelijkheden voor het gebruik van honing als antibacterieel middel bij patiënten met een onderdrukt immuunsysteem. Van sommige variëteiten van honing, bijvoorbeeld Manuka honing, is bewezen dat ze de productie van monocyten stimuleren die infecties bestrijden. Als onderzoek op lange termijn dit bewijst, maakt dat Manuka Honing* tot een robuust farmaceutisch middel.

Honing is medicijn, het geneest chronische wonden die resistent zijn tegen genezing:

 • Drukwonden
 • Postoperatieve wonden
 • Meningokokken septikemie
 • Staph
 • Herpes
 • MRSA
 • Verbrandingen

Waterstofperoxide

Honing is een natuurlijk antibioticum en is zowel inwendig als uitwendig nuttig voor je lijf. Het bevat elementen van waterstofperoxide (lees: bleekmiddel), dat gebruikt wordt als bacterieel ontsmettingsmiddel bij wonden en brandwonden. Het is ook effectief op meticilline-resistente bacteriesoorten zoals de Staphylococcus aureus.

Bacteriën gedijen goed in een warme, vochtige omgeving. Maar bacteriën kunnen niet overleven in honing vanwege het lage watergehalte van minder dan 18% en glucose oxidase, dat glucose suikers afbreekt tijdens het droogproces. Daardoor sterven de bacteriën af, en droogt de wond op.

Picture of feet and legs with poison ivy rashes

Gifsumak

We hebben zelfs het gebruik van honing om gifsumak te genezen onderzocht en hebben daar ervaring mee opgedaan. Zonder gekheid, het helpt om de jeuk en de branderigheid te verzachten die horen bij een akelig gevalletje giftige klimop.

Vitaminen en voedingsstoffen

In de afgelopen tien jaar hebben onderzoekers uit de hele wereld ontdekt dat honing vitaminen en voedingsstoffen bevat:

 • Thiamine
 • Riboflavine
 • Niacine
 • Pantotheenzuur
 • Pyridoxine
 • Vitamine C
 • Calcium
 • Koper
 • Iron
 • Magnesium
 • Mangaan
 • Fosfor
 • Kalium
 • Chroom
 • Selenium
 • Zink

Pre- and Probiotics

Honing is een perfect recept van de natuur voor de darmen. Onderzoek heeft honing in verband gebracht met een beter microbieel evenwicht in de darmen, hoesten en andere aandoeningen van de luchtwegen. Pre- en probiotica zitten beiden in honing. Dat maakt honing tot een waardevolle voedings- en geneeskrachtige bron.

Antioxidant activiteit

Honing heeft een verscheidenheid aan flavonoïden en fenolzuren die fungeren als antioxidanten. Antioxidanten zuiveren en elimineren vrije radicalen. Honing bevat sporen van voedingsstoffen en bezit antibacteriële, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, samen met genezende mogelijkheden voor kwalen als keelpijn en spijsverteringsstoornissen.

Natuurlijke energieversterker

Er is een toenemende stroom van ideeën rond de terugkeer naar “primal” roots in onze zoektocht om ons lichaam te voeden met echt, natuurlijk, onvervalst voedsel. Een tekortkoming in de voeding, waarover vaak gedebatteerd wordt te midden van de voortdurende massale consumptie, is de kwestie van de zoetstoffen.

Honing is een natuurlijke energiebooster voor sporters. Honderd gram zuivere honing (het soort dat je vindt bij imkers, niet in de winkel) bevat 82,4 % koolhydraten, 38,5 gram fructose, 31 gram glucose, 7,2 gram maltose en iets meer dan 1 gram sacharose.

Een middel tegen veel voorkomende hoest en verkoudheid

Bescherming van bijen tegen barre klimatologische omstandigheden is cruciaal voor imkers wereldwijd. Bovendien is dat ook cruciaal voor de gezondheidszorg. Veel mensen gebruiken honing als een alternatieve vorm van geneeskunde. Het bedekt je keelpijn als je honing consumeert en beschermt je tegen voortdurend hoesten. Toch bleek uit een onderzoek naar de voordelen van honing voor kinderen dat kinderen van 1 tot 5 jaar die ‘s nachts hoesten verbeteringen ondervonden na het innemen van een theelepel natuurlijke honing voor het slapen gaan.

Fytochemicaliën

Honing, die geen waterstofperoxide bevat, bevat wel fytochemicaliën, chemische verbindingen afkomstig van planten of vruchten en is een natuurlijke energiebooster voor sporters. Honderd gram zuivere honing (het soort dat je vindt bij imkers, niet in de winkel) bevat 82,4 % koolhydraten, 38,5 gram fructose, 31 gram glucose, 7,2 gram maltose en iets meer dan 1 gram sacharose.

Haute Cocoa Mask being applied with a makeup brush

Huidverzorging

In de oudheid werd honing in een verse wond ingewreven als ontsmettingsmiddel. Tegenwoordig wordt rauwe honing gebruikt om specifieke huidverzorging problemen te behandelen:

 • Als beauty tool, bestrijdt honing vrije radicalen op de huid
 • Voor natuurlijk huidherstel egaliseert de huidskleur en helpt zelfs bij acne
 • Om natuurlijk zonnebrand te behandelen

Roos

De meeste antiroosshampoos bevatten kankerverwekkende chemicaliën die schadelijk zijn voor de hoofdhuid. Natuurlijke honing daarentegen is volkomen veilig en brengt onmiddellijke verlichting voor je hoofdhuid.

De belangrijkste reden waarom honing effectief is in het behandelen van roos en dermatitis is dat het zich rechtstreeks richt op de schimmel die op je hoofdhuid aanwezig is en deze doodt.

Het vermindert ook de ontsteking die door een schimmelinfectie wordt veroorzaakt. Je huid geneest veel sneller, en je ervaart minder haaruitval.

two cute gals whispering in bed to each other about honey and sleep

Slaapmiddel

Onderzoek heeft uitgewezen dat honing de slaap bevordert, vergemakkelijkt en verlengt door ten minste drie mechanismen. Wanneer honing voor het slapen gaan wordt ingenomen:

 • Honinginname voor het slapen gaan bevordert de therapeutische slaap. Honing zorgt bijvoorbeeld voor voldoende lever-glycogeen voorraden terwijl je acht uur slaapt.

Honing bij het slapengaan

 • Voorkom het vrijkomen van cortisol en adrenaline in de vroege ochtend, wat zorgt voor voldoende lever-glycogeen voorraden voor acht uur slaap
 • Het lichaam geeft melatonine vrij, het hormoon dat nodig is voor zowel het herstel als de wederopbouw van lichaamsweefsel tijdens rust. 
 • Boost in het immuunsysteem
 • Beperk de afgifte van twee stresshormonen, cortisol, en adrenaline in de vroege ochtend.
 • Stabiliseer de bloedsuikerspiegel.

muddling cocktail in cocktail shaker

Manieren om heilzame honing te integreren in je dagelijkse routine:

 • Een theelepel honing toevoegen aan een kop warme kamille-, oranjebloesem-, citroenmelisse- of lindebloemen thee – voor het slapen gaan voor een betere slaap.
 • Het is niet zo dat we kunnen beloven dat honing je zal helpen je keelpijn of allergieën voorgoed gedag te zeggen, maar we geloven wel dat het helpt. We raden je aan het gebruik van honing voor immunotherapie te proberen en als het voor jou werkt, blijf het dan vooral voor jezelf toepassen.
 • Warm een kop melk op en voeg een theelepel honing en wat gemalen kurkuma toe. Drink het voor het slapen gaan.
 • Bereid een half glas sinaasappelsap aangelengd met een gelijke hoeveelheid lauw water. Voeg twee theelepels honing toe, en drink vlak voor het slapen gaan.
 • Week lavendel en pepermunt 10 minuten in warm water, voeg een theelepel honing toe en drink op voor het slapen gaan.
 • Combineer 200 gram honing met vijf druppels lavendelolie. Voeg twee eetlepels van dit mengsel toe aan een warm bad met water en geniet 10 tot 15 minuten van een ontspannende onderdompeling.

Veelgestelde vragen

Is honing een bewezen geneesmiddel?

Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat honing een genezende werking heeft, vooral bij de behandeling van antibiotica-resistente ziekten zonder bijwerkingen.

Kan ik honing gebruiken als medicijn thuis?

Honing kan veilig thuis en door bevoegde zorgverleners gebruikt worden als medicijn, maar het is belangrijk om eerst advies te vragen aan een arts of een medische professional voordat u dit doet.

Waarom wordt honing vaak beschouwd als een geneesmiddel?

Honing wordt vaak beschouwd als een geneesmiddel omdat het al eeuwenlang wordt gebruikt in traditionele geneeskunde en er recentelijk steeds meer wetenschappelijk onderzoek is dat de genezende werking van honing aantoont. Het bevat antibacteriële eigenschappen en kan helpen bij de behandeling van veelvoorkomende gezondheidsproblemen zoals brandwonden, bindvliesontsteking en zweren.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken