Image

Heilzame honing lekker en desinfecterend735 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
735 keer gelezen sinds

0
(0)

In het verleden wist bijna iedereen het: honing was behalve heel lekker ook erg gezond.

In de Eerste Wereldoorlog werd honing zelfs volop gebruikt om de wonden van soldaten te verzorgen. Honing is namelijk antiseptisch, het trekt vocht aan en het geeft energie.

Sommige culturen zijn daar nog bekend mee, maar in het westen was die kennis weggezakt nadat de antibiotica rond 1940 werd uitgevonden. Tegenwoordig maakt honing weer een zoete opmars.

Vroeger wisten mensen wel dat honing werkte, maar niet exact hoe en waarom

De heilzame werking van honing heeft inmiddels serieus de aandacht. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit (WUR) onderzochten bijvoorbeeld samen met wondspecialisten de medicinale kracht van honing voor de huid.

Uit dat onderzoek ontstaan nu aan de lopende band producten voor consumenten, ziekenhuizen en vee- en dierenartsen. Daarnaast lift honing mee op de toegenomen belangstelling voor natuurlijke producten.

De vele varianten van honing worden steeds meer gebruikt voor de verzorging van keelpijn, voor meer energie, tegen een kater en tegen een hoge bloeddruk.

Wondverzorging

Honing dankt haar bijzondere antiseptische eigenschappen aan honingenzymen en een lage pH. Als honing in contact komt met (wond)vocht, wordt de glucose in de honing omgezet in gluconzuur en waterstofperoxide.

Door deze enzymactiviteit wordt de peroxide langdurig in een lage concentratie vrijgegeven, wat de groei van bacteriën tegenhoudt. Ook de lage pH-waarde in de honing zorgt ervoor dat bacteriën niet kunnen overleven.

Daarnaast zorgen de antioxidanten in de honing ervoor dat de pijn en zwelling van een wond afnemen.

Bovendien heeft honing een hygroscopisch effect, dat wil zeggen dat het vocht uit de lucht aantrekt waardoor wonden beter genezen en er minder snel littekenweefsel ontstaat.

Met een bijzonder bijenvolk en goede omstandigheden voor de bijen, hebben de wetenschappers van de WUR een speciale honing kunnen ontwikkelen die rijk is aan enzymen. Naast wondverzorging is deze honing ideaal voor gebruik in producten tegen eczeem of droge lippen, voor dagelijkse huidverzorging, handverzorging of verzorging van de intieme zone.

Door de gezondheidsvoordelen van honing in overweging te nemen en het op de juiste manier te gebruiken, kun je genieten van de heerlijke smaak en de voordelen voor je gezondheid.

Immuunsysteem versterken

Onlangs maakte Weekly Journal ook bekend dat een groot aantal aandoeningen baat heeft bij de combinatie honing met kaneel. De lijst die volgens de publicatie ‘genezen’ kan worden, is schier eindeloos.

Ook zou het dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder het immuunstelsel versterken en het lichaam beschermen tegen bacteriële en virale aanvallen. Honing bevat namelijk diverse vitamines en ijzer in grote hoeveelheden waardoor constant gebruik van honing de witte bloedlichaampjes versterkt.

Rijk aan energie

Een ander onomstotelijk bewezen werking van honing is het leveren van energie. Honing bevat glucose en fructose, dat onmiddellijk door het bloed wordt opgenomen en een energieboost geeft.

Uitputtings- en vermoeidheidsverschijnselen kunnen dus bestreden worden met honing. Ook bij sportbeoefenaars behoort honing steeds vaker tot het dieet.

Bloeddruk en hart

Honing heeft ook een goede invloed heeft op het hart. De reden hiervoor is acetylcholine, een neurotransmittende stof die wordt aangemaakt in het cytoplasma van de zenuweinden. Deze stof wordt opgeslagen en pas vrijgegeven als de zenuw een prikkel doorgeeft.

Dat heeft een heilzame werking bij hart- en vaatziekten en daarom wordt honing toegepast bij onder andere hartritmestoornissen, doorbloedingsstoornissen, hoge bloeddruk, beschadigingen van de hartspier, enzovoort.

Keel- en slokdarm

Tot slot is honing door haar antiseptische werking erg geschikt om te gebruiken bij aandoeningen van mondholte, keel en slokdarm. Neem bijvoorbeeld bij een keelontsteking of amandelontsteking elke dag een eetlepel honing.

Bij elk van deze aandoeningen geldt overigens dat je bij ernstige of langdurende gezondheidsklachten altijd een huisarts moet raadplegen.

Bijproducten van honing

Bijen zorgen niet alleen voor honing, maar ook voor bijproducten als Royal Gelly, propolis, bijenwas, pollen en gif. Voor meer informatie klik hier.

Welke honing?

De bloemen waaruit de bij haar nectar haalt, bepaalt het soort honing. Daarom zijn er ontzettend veel soorten; van bijna witte klaverhoning tot diep donkerbruine manuka honing. En er zijn varianten die dun en vloeibaar zijn, maar er is ook dikke, gekristalliseerde honing of raathoning in brokken.

En honing is er in alle prijsklassen: de moeilijkheidsgraad om de honing te maken (dus de aanwezigheid van die speciale nectar) bepaalt de prijs van de honing. Bloemen- of fruithoning zijn meestal het goedkoopste en manuka honing is vaak het meest kostbaar.

Weet je niet welke soort je waarvoor kunt gebruiken? 

Voor een goede antiseptische werking wordt dikke honing het meest geprezen. Daarnaast hebben linde- en acaciahoning de beste antiseptische eigenschappen en wordt van de bijzondere manuka honing gezegd dat het zelfs de hardnekkige ziekenhuisbacterie MRSA kan doden.

Verder is het ook een kwestie van smaak en budget. In een gespecialiseerde gezondheidswinkel kan men u er vast meer over vertellen. Zeker is dat er nog heel veel te ontdekken valt over de heilzame werking van honing, we houden u op de hoogte!

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken