Waar is honing goed voor

Waar is honing goed voor? 15 redenen!688 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
688 keer gelezen sinds

0
(0)

Honing is een heerlijk zoetmiddel dat niet alleen smaak geeft aan ons voedsel, maar ook tal van gezondheidsvoordelen biedt. Waar is honing goed voor is de vraag die we vandaag uitgebreid gaan behandelen.

Of het nu gaat om het verzachten van een zere keel, het verbeteren van de spijsvertering of het stimuleren van ons immuunsysteem, honing kan ons op verschillende manieren ten goede komen.

[joomdev-wpc-pros-cons disable_title=”no” wpc_style=”wppc-view3″ title_tag=”H3″ title=”Voor- en Nadelen van Bijenhoning” pros_title=”Voordelen” cons_title=”Nadelen” button_text=”” disable_button=”yes” button_link=”” button_link_target=”_SELF” button_rel_attr=”dofollow” verdict_text=”Bijenhoning heeft zowel voor- als nadelen, waaronder de natuurlijke zoetstof, gezondheidsvoordelen en milieuvriendelijkheid. Echter, de bijenpopulatie wordt bedreigd en honing kan voor sommigen een allergische reactie veroorzaken.” ][joomdev-wpc-pros]

  • Natuurlijke zoetstof
  • Gezondheidsvoordelen zoals antioxidanten en antibacteriële eigenschappen
  • Milieuvriendelijker dan geraffineerde suikers
  • Ondersteunt lokale bijenpopulaties en imkers

[/joomdev-wpc-pros][joomdev-wpc-cons]

  • Bedreiging voor bijenpopulaties door intensieve bijenteelt
  • Kan allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen
  • Niet geschikt voor kinderen onder de één jaar vanwege het risico op botulisme
  • Calorieën en suikers kunnen bijdragen aan gewichtstoename indien overmatig geconsumeerd

[/joomdev-wpc-cons][/joomdev-wpc-pros-cons]

Maar wat zijn precies de voordelen van honing en waarom is het goed voor ons?

In deze blog hebben we 15 redenen verzameld waarom honing een must-have is in onze voeding en hoe het ons kan helpen een gezonder leven te leiden. Lees snel verder en ontdek waarom jij vandaag nog honing aan je boodschappenlijstje moet toevoegen!

Hoelang gebruiken mensen al van honing?

Gebruiken dieren behalve bijen ook honing?
Source : www.lekkerhoning.nl

Gebruiken dieren behalve bijen ook honing?

Naast bijen gebruiken ook andere dieren honing als voedsel. Beren zijn bijvoorbeeld dol op honing en zullen alles doen om bij een honingraat te komen. Zelfs als dat betekent dat ze een bijenkolonie moeten aanvallen en de bijen moeten trotseren.

Andere dieren, zoals vogels en vleermuizen, eten ook honing, maar vanwege hun kleinere formaat halen ze het vaak uit de bloemen in plaats van de bijenkorven. Het is belangrijk om te weten dat honing die in de winkelschappen ligt niet geschikt is voor dieren.

Door de bewerkingen die de honing heeft ondergaan, is het niet zo voedzaam voor dieren als onbewerkte honing. In tegenstelling tot bij mensen, is het voeden van dieren met honing dus niet aan te raden.

2. Honing kan triglyceriden verlagen
Source : www.lekkerhoning.nl

Honing kan triglyceriden verlagen

Een ander voordeel van het gebruik van honing is dat het kan helpen bij het verlagen van triglyceriden. Triglyceriden zijn een soort vetten in het bloed die kunnen leiden tot hartziekten als ze te hoog zijn.

Onderzoeken suggereren dat honing kan helpen bij het verlagen van triglyceriden en het verminderen van het totale en “slechte” LDL-cholesterol.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat dit effect veel groter is bij onbewerkte honing. Dus als je de volgende keer op zoek bent naar een zoetstof, denk er dan eens aan om honing te gebruiken!

3. Honing bevat vitaminen, mineralen, aminozuren en bio-flavonoïden
Source : www.lekkerhoning.nl

Honing bevat vitaminen, mineralen, aminozuren en bio-flavonoïden

Honing is niet alleen een zoete lekkernij, maar ook een natuurlijke bron van gezonde voedingsstoffen. Onbewerkte honing bevat verschillende vitaminen, waaronder B3, B2 en B5, en mineralen zoals calcium, magnesium, en ijzer.

Daarnaast zit het vol met aminozuren en bio-flavonoïden die een positief effect hebben op het immuunsysteem. Het is dus niet alleen een alternatief voor geraffineerde suiker, maar ook een voedingsrijk ingrediënt dat kan bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Het beste is om te kiezen voor rauwe, onbewerkte honing om zo veel mogelijk gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Hoelang gebruiken mensen al van honing?Source : hips.hearstapps.com

Onbewerkte honing bevat veel enzymen, antioxidanten en sporenelementen

Onbewerkte honing wordt beschouwd als een ware schat van de natuur en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Deze honing bevat namelijk een scala aan waardevolle enzymen, antioxidanten, vitamines, mineralen en sporenelementen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

En dat alles in één lepel honing! Het is geen wonder dat honeysupplementen het laatste decennium zo populair zijn geworden. Door deze gezonde voedingsstoffen kan onbewerkte honing helpen de gezondheid op verschillende manieren te verbeteren, waaronder het immuunsysteem te versterken en het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Als je bovendien kijkt naar het aantal nuttige sporenelementen dat onbewerkte honing bevat, zoals zink, koper, mangaan en ijzer, zal je je gaan afvragen waarom je dit natuurlijke voedingsmiddel niet eerder in je dieet hebt opgenomen. Probeer het eens uit en ervaar zelf de voordelen van deze krachtige zoetstof.

5. Honing heeft minder calorieën dan gewone suiker
Source : www.voedingscentrum.nl

Honing heeft minder calorieën dan gewone suiker

Honing bevat inderdaad minder calorieën dan gewone suiker, maar dit komt vooral doordat het ook water bevat. Het is daarom geen vervanging voor een gezond dieet en matige consumptie blijft belangrijk.

Maar honing kan wel een goed alternatief zijn voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke zoetstof. Het bevat bovendien antioxidanten, heeft een verzachtende werking op de keel en kan zelfs helpen bij het verminderen van wallen.

Naast het feit dat honing lekker zoet is, biedt het dus ook een aantal gezondheidsvoordelen. Het is toch mooi dat moeder natuur ons zo’n geweldig goedje heeft gegeven?

6. Honing kan veilig gebruikt worden door personen ouder dan 1 jaar
Source : www.lekkerhoning.nl

Honing kan veilig gebruikt worden door personen ouder dan 1 jaar

Honing kan veilig door personen ouder dan 1 jaar worden gebruikt en kan zelfs veel gezondheidsvoordelen bieden. Het is een van de oudste zoetstoffen ter wereld en is rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en bio-flavonoïden.

Bovendien bevat onbewerkte honing veel enzymen, antioxidanten en sporenelementen die ons immuunsysteem kunnen versterken en ons helpen bij het bestrijden van ziekten. In tegenstelling tot gewone suiker, heeft honing minder calorieën en kan het veilig worden gebruikt om drankjes of gerechten zoeter te maken.

Echter, voor kinderen jonger dan 1 jaar is honing niet geschikt vanwege het risico op botulisme, een zeldzame maar ernstige vorm van voedselvergiftiging. Dus voor volwassenen en kinderen ouder dan 1 jaar kunnen we genieten van de vele voordelen die honing te bieden heeft.

7. Honing kan helpen bij het verminderen van wallen
Source : rubriek.nl

Honing kan helpen bij het verminderen van wallen

Een van de voordelen van honing is dat het kan helpen bij het verminderen van wallen rond de ogen. Dit komt door de natuurlijke antiseptische en antibacteriële eigenschappen van honing, die de huid helpen te reinigen en te verjongen.

Daarnaast heeft honing vocht-inbrengende eigenschappen, waardoor het kan helpen de huid onder de ogen glad te maken en te hydrateren. Door een dunne laag honing rond de ogen aan te brengen en na 10 minuten af te spoelen met water, kunnen de wallen minder zichtbaar worden en kan de huid er frisser en jonger uitzien.

Dit is een natuurlijke en veilige manier om wallen te verminderen, zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën of dure cosmetische behandelingen. Bovendien kan honing veilig gebruikt worden door personen ouder dan 1 jaar en heeft het vele andere voordelen, zoals het versterken van het immuunsysteem en het fungeren als natuurlijke zoetstof.

8. Honing heeft vocht-inbrengende eigenschappen voor de huid
Source : www.lekkerhoning.nl

Honing heeft vocht-inbrengende eigenschappen voor de huid

Honing is een geweldige moisturizer voor de huid. Het trekt vocht uit de lucht naar je huid, waardoor het zacht en gehydrateerd blijft. Honing heeft een rijke samenstelling van mineralen, aminozuren en vitaminen die nodig zijn voor de huid.

Bovendien heeft honing, vooral rijk aan enzymen, antibacteriële en desinfecterende eigenschappen voor de huid. Daarom is het niet alleen effectief om de huid te hydrateren, maar kan het ook helpen om wondjes en ontstekingen te voorkomen en genezen.

Honing is dus een geweldige natuurlijke optie voor iedereen die op zoek is naar een vochtinbrengende lotion.

9. Honing kan het immuunsysteem versterken
Source : www.lekkerhoning.nl

Honing kan het immuunsysteem versterken

Honing is niet alleen lekker, maar het kan ook het immuunsysteem versterken. Dit komt door de natuurlijke vitaminen, mineralen, aminozuren en bio-flavonoïden die in honing zitten. Deze stoffen zorgen ervoor dat het lichaam beter bestand is tegen slechte bacteriën en virussen.

Vooral bij ontstekingen en virussen is het belangrijk om veel antioxidanten binnen te krijgen en ontstekingsremmend te eten. Daarom is honing een goede keuze als natuurlijk middel om de weerstand te verbeteren.

Zo kan honing helpen bij symptomen van griep, keelpijn of andere luchtweginfecties. Bovendien is onbewerkte honing veilig te gebruiken door personen ouder dan 1 jaar en heeft het minder calorieën dan gewone suiker. Probeer dus wat vaker honing te gebruiken als natuurlijke zoetstof en immuunsysteem booster.

10. Honing kan gebruikt worden als natuurlijke zoetstof.
Source : www.lekkerhoning.nl

Honing kan gebruikt worden als natuurlijke zoetstof.

Naast alle gezondheidsvoordelen die honing biedt, kan het ook gebruikt worden als natuurlijke zoetstof. Dit is een goede optie voor mensen die geraffineerde witte suiker willen vermijden. Honing heeft een lagere glycemische index dan suiker, wat het een veiligere keuze maakt voor mensen met diabetes.

Het heeft ook minder calorieën dan suiker en kan daarom helpen bij gewichtsbeheersing. Bovendien heeft het een heerlijke zoete smaak die perfect past bij thee, yoghurt of op brood. Het is belangrijk om te onthouden dat honing nog steeds suiker bevat en dus met mate moet worden geconsumeerd.

Maar als je op zoek bent naar een gezondere alternatief voor suiker, dan is honing zeker het overwegen waard.

Honing als antbiotica bij wonden en ontstekingen

Honing is niet alleen lekker, maar kan ook dienen als antibioticum bij wonden en ontstekingen. Honing heeft namelijk antiseptische eigenschappen die helpen bij het doden van bacteriën en het voorkomen van infecties. Daarnaast trekt de hoge osmotische druk van honing het vocht uit bacteriën waardoor ze dood gaan.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat honing een effectieve manier is om wondinfecties te voorkomen en te behandelen. Honing kan ook gebruikt worden bij brandwonden en blaren, tandvleesontstekingen en tandplak.

Daarnaast heeft honing een ontstekingsremmende werking. Door de vele voordelen van honing als antibioticum, is het zeker de moeite waard om het als natuurlijk alternatief te overwegen.

Is honing vegan?
Source : www.ahealthylife.nl

Is honing vegan?

Hoewel honing door zijn zoete smaak vaak gebruikt wordt als alternatief voor suiker, is het niet vegan. Dit komt doordat honingbijen actief betrokken zijn bij de productie van de zoete substantie. Om honing te produceren, worden bijen in feite gedwongen hun wintervoorraad af te geven.

Een imker vervangt dit vervolgens door suikerwater. Daarnaast gebruikt de nectar van bloemen, wat afkomstig is van een dierlijke bron, om honing te maken. Om deze reden kiezen veel veganisten ervoor om honing te vermijden.

Echter, sommige veganisten vinden het wel acceptabel om honing te consumeren als het afkomstig is van lokale, ethische imkers. Het is belangrijk om te begrijpen waar jouw voedsel vandaan komt en welke impact het heeft op dieren.

Maken hommels ook honing?

Hommelhoning: Maken hommels honing

Maken hommels ook honing?

Hommels zijn, net als bijen, bestuivers van bloemen en planten. Maar maken ze ook honing? Ja, hommels maken ook honing, maar op kleinere schaal dan bijen. In tegenstelling tot bijen leven hommels niet in grote kolonies, maar in kleinere groepen van ongeveer vijftig individuen.

Hierdoor produceren hommels veel minder honing dan bijen en wordt hun honing vaak niet commercieel gebruikt. Bovendien wordt hommelhoning vaak niet als lekker ervaren vanwege de sterke smaak die het kan hebben door het hoge fructosegehalte.

Maar, net als bijenhoning, kan hommelhoning ook geneeskrachtige eigenschappen hebben door de aanwezigheid van enzymen, antioxidanten en antimicrobiële stoffen.

Waar is honing goed voor
Source : www.goodfeeling.nl

Conclusie

Honing bevat verschillende voedingsstoffen, antioxidanten en enzymen. Het heeft minder calorieën dan gewone suiker en kan veilig worden gebruikt door personen ouder dan 1 jaar.

Honing kan helpen bij het verminderen van wallen, heeft vocht-inbrengende eigenschappen voor de huid en kan het immuunsysteem versterken. Het kan ook dienen als een natuurlijke zoetstof en heeft antibacteriële eigenschappen die het een effectieve behandeling maken voor wonden en ontstekingen.

Al met al is honing een gezond alternatief voor suiker en heeft het verschillende positieve eigenschappen die het de moeite waard maken om te consumeren.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023598 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211155 views