De pompelmoes, of de pompelmoes is een grote Aziatische citrusvrucht die nauw verwant is aan grapefruit.
Het heeft de vorm van een traan en heeft groen of geel vruchtvlees met een dikke, bleke schil. Het kan groeien tot de grootte van een meloen of groter.
De pompelmoes smaakt vergelijkbaar met grapefruit, maar is zoeter.
Het bevat verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten die het een gezonde toevoeging aan je dieet maken.
Ook lezen: De Pompelmoes: Geschiedenis, Herkomst, Gebruik In De Keuken + 3 Recepten
Hier zijn 9 gezondheidsvoordelen van de pompelmoes, inclusief hoe je het gemakkelijk aan je dieet kunt toevoegen.
1. Heel voedzaam
De pompelmoes bevat een verscheidenheid aan vitamines en mineralen en is een uitstekende bron van vitamine C.
Een geschilde pompelmoes (ongeveer 610 gram) bevat (bron):
- Calorieën: 231
- Eiwit: 5 gram
- Vet: 0 gram
- Koolhydraten: 59 gram
- Vezels: 6 gram
- Riboflavine: 12,6% van de dagelijkse waarde (DV)
- Thiamine: 17,3% van de DV
- Vitamine C: 412% van de DV
- Koper: 32% van de DV
- Kalium: 28% van de DV
Eén vrucht bevat meerdere dagen aan vitamine C, een krachtige immuunversterkende antioxidant die helpt bij het voorkomen van celbeschadiging door schadelijke verbindingen, vrije radicalen genoemd (bron).
De pompelmoes is ook rijk aan andere vitamines en mineralen, waaronder kalium, dat helpt bij het reguleren van de vochtbalans en bloeddruk (bron).
Bovendien bevat de pompelmoes verschillende andere vitamines en mineralen in kleinere hoeveelheden.
SAMENGEVAT
De pompelmoesis bijzonder rijk aan vitamine C en kalium en bevat verschillende andere vitamines en mineralen, evenals eiwit en vezels.
2. Veel vezels
Een pompelmoes biedt 6 gram vezels. De meeste mensen zouden dagelijks minstens 25 gram vezels moeten binnenkrijgen, dus de vrucht is een uitstekende manier om aan je behoeften te voldoen (bron).
Het is bijzonder rijk aan onoplosbare vezels, die helpen om bulk aan je ontlasting toe te voegen en constipatie te voorkomen (bron).
Voedingsvezels dienen ook als voedselbron voor de gezonde bacteriën in je darmen (bron).
Bovendien is fruitvezel, zoals die van de pompelmoes, in verband gebracht met een verbeterde botdichtheid, langdurig gewichtsbehoud, verbeterde darm- en hersengezondheid en een verminderd risico op sommige chronische ziekten (bron).
SAMENGEVAT
Een pompelmoes bevat 6 gram vezels. Vezels kunnen helpen om bulk aan je ontlasting toe te voegen, gezonde darmbacteriën te voeden en algeheel welzijn te bevorderen.
3. Kan gewichtsverlies bevorderen
De pompelmoes kan je helpen afvallen.
Een geschilde pompelmoes (ongeveer 610 gram) bevat 230 calorieën, wat relatief weinig is voor zo’n groot volume voedsel.
Het eten van veel caloriearme voedingsmiddelen kan je helpen om vol te blijven met minder calorieën (bron).
Bovendien bevat de pompelmoes eiwit en vezels, die beide kunnen helpen om je langer vol te laten voelen.
Voedingsmiddelen die eiwitten en vezels bevatten, helpen het gevoel van verzadiging op te wekken. Hierdoor kan het gemakkelijker zijn om je calorie-inname te verminderen en gewicht te verliezen door deze voedingsmiddelen te kiezen (bron).
SAMENGEVAT
De pompelmoes is relatief laag in calorieën voor zijn grote omvang en bevat eiwitten en vezels — beide kunnen helpen om je langer vol te laten voelen.
4. Veel antioxidanten
De pompelmoes zit vol met antioxidanten, die kunnen helpen om celbeschadiging door vrije radicalen te voorkomen en te herstellen.
Vrije radicalen zijn verbindingen die in de omgeving en in voedsel worden aangetroffen. Ze kunnen gezondheidsproblemen en chronische ziekten veroorzaken wanneer ze in hoge niveaus in je lichaam ophopen (bron).
De pompelmoes bevat niet alleen meer dan 400% van de DV voor vitamine C, een krachtige antioxidant, maar ook verschillende andere antioxidante verbindingen.
De belangrijkste antioxidanten in de pompelmoes zijn naringenine en naringine, die beide veel voorkomen in citrusvruchten (bron).
Bovendien bevatten pompelmoezen lycopeen, een ontstekingsremmende antioxidant die ook aanwezig is in tomaten (bron, bron).
Veel van de voordelen van pompelmoezen, zoals hun anti-verouderings- en hart-gezonde eigenschappen, worden toegeschreven aan hun hoge antioxidantgehalte.
SAMENGEVAT
Pompelmoezen bevatten hoge niveaus van antioxidanten, waaronder vitamine C, naringenine, naringine en lycopeen, die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden.
5. Kan de hartgezondheid verbeteren
Pompelmoezen kunnen de hartgezondheid verbeteren door de niveaus van cholesterol en triglyceriden te verlagen, twee bloedvetten die in verband worden gebracht met hartziekten.
Een 21-daagse studie bij ratten wees uit dat aanvulling met geconcentreerd pompelmoes-extract de triglyceridenwaarden met maximaal 21%, het totale cholesterol met maximaal 6% en het LDL (slechte) cholesterol met maximaal 41% verlaagde (bron).
Een andere studie merkte op dat de pompelmoes mogelijk deze bloedvetten kan verlagen door te voorkomen dat cholesterol in voedsel volledig door het lichaam wordt opgenomen (bron).
Meer onderzoek bij mensen is echter nodig om een verband tussen de pompelmoes en hartgezondheid vast te stellen.
Let op dat je de pompelmoes moet vermijden als je statines gebruikt voor een hoog cholesterolgehalte.
Net als grapefruits bevatten pompelmoezen verbindingen genaamd furanocoumarines, die de stofwisseling van statines kunnen beïnvloeden (bron).
SAMENGEVAT
Pompelmoes-extract heeft in dierstudies aangetoond dat het de bloedvetwaarden verlaagt, maar meer onderzoek bij mensen is nodig. Als je een statine gebruikt, moet je de pompelmoes vermijden.
6. anti-aging eigenschappen
Dankzij het hoge antioxidant gehalte kan de pompelmoes anti-aging eigenschappen hebben.
Antioxidanten, waaronder vitamine C, kunnen helpen om huidschade door schadelijke vrije radicalen te voorkomen, waardoor je een jeugdiger uiterlijk behoudt (bron).
De pompelmoes kan ook de vorming van gevorderde glycatie-eindproducten (AGE’s) verminderen, die worden veroorzaakt door hoge bloedsuikerspiegels (bron, bron).
AGE’s kunnen bijdragen aan het verouderingsproces door huidverkleuring, slechte bloedsomloop en problemen met het gezichtsvermogen en de nieren te veroorzaken — vooral bij mensen met diabetes type 2 (bron, bron).
Echter, één reageerbuisstudie vond dat pompelmoes-extract de hoeveelheid AGE’s die gevormd werden na blootstelling aan suiker significant verminderde (bron).
Bovendien is essentiële olie van de schil van pompelmoes rijk aan antioxidanten en kan het de melanineproductie in de huid verminderen, wat mogelijk helpt om verkleuring en zonnevlekken te voorkomen (bron).
SAMENGEVAT
De pompelmoes kan anti-verouderingseigenschappen hebben dankzij het antioxidantgehalte en het vermogen om de vorming van AGE’s te verminderen.
7. antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen
De pompelmoes kan ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen hebben, hoewel het meeste onderzoek naar deze effecten essentiële oliën uit de pompelmoes-schil heeft gebruikt.
In één reageerbuisstudie vertraagde essentiële olie van de pompelmoes de groei van bacteriën op zachte contactlenzen (bron).
Een andere studie merkte op dat essentiële olie van de pompelmoes Penicillium expansum doodde, een schimmel die een schadelijke neurotoxine kan produceren, effectiever dan sinaasappel-, limoen- of citroenolie (bron).
Hoewel de vrucht zelf enkele van deze antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen kan hebben, is meer onderzoek nodig.
Aangezien essentiële oliën sterk geconcentreerd zijn, moet je ze niet innemen en moeten ze goed verdund worden voordat je ze op je huid aanbrengt.
SAMENGEVAT
Essentiële oliën van de pompelmoes zijn antibacterieel en schimmelwerend. Er is echter meer onderzoek nodig om te begrijpen of de vrucht deze voordelen biedt.
8. Kan kankercellen bestrijden
De pompelmoes kan ook helpen om kankercellen te doden en de verspreiding van kanker te voorkomen.
Een studie bij muizen ontdekte dat het pompelmoes-schilextract de tumorgroei onderdrukte, het immuunsysteem versterkte en kankercellen doodde (bron).
Een vergelijkbare studie merkte op dat een extract gemaakt van pompelmoes-bladeren huidkankercellen bij muizen doodde (bron).
Bovendien is aangetoond dat naringenine – een van de belangrijkste antioxidanten in de pompelmoes – prostaat- en alvleesklierkankercellen doodt, evenals de verspreiding van longkanker vertraagt in reageerbuisstudies (bron, bron, bron).
Meer onderzoek bij mensen is echter nodig om volledig te begrijpen wat het effect van de pompelmoes op kanker is.
Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat de pompelmoes veel kleinere hoeveelheden van deze potentieel kanker bestrijdende verbindingen bevat dan de geconcentreerde vormen die in studies zijn gebruikt.
SAMENGEVAT
Extracten van de pompelmoes-schillen en -bladeren hebben aangetoond dat ze kankercellen doden en de verspreiding van kanker in reageerbuisstudies voorkomen. Meer onderzoek bij mensen is echter nodig om te begrijpen hoe de pompelmoes kanker beïnvloedt.
9. Makkelijk toe te voegen aan je dieet
De pompelmoes is gemakkelijk toe te voegen aan je dieet.
Je kunt verse pompelmoes mogelijk kopen bij een lokale Aziatische markt.
Hoewel gedroogde pompelmoes vaak wordt gebruikt om desserts te maken of als snoep wordt gegeten in sommige Aziatische landen, is het veel hoger in calorieën en toegevoegde suiker dan verse pompelmoes.
De beste manier om de pompelmoes te schillen
Om de pompelmoes te schillen, snijd je een halve duimlengte (ongeveer 2,5 cm) van het puntige uiteinde van de vrucht af. Snijd vervolgens verschillende inkepingen van 2 tot 3 cm in de dikke schil rondom de diameter.
Pel de schil stuk voor stuk af met behulp van deze inkepingen.
Na het schillen van de schil kun je de overgebleven vrucht gemakkelijk in secties verdelen. Net als andere citrusvruchten is pompelmoesfruit verdeeld in secties door een dun, wit, vezelig membraan – het merg genoemd – waardoor het gemakkelijk uit elkaar te halen is.
De pompelmoes kan op zichzelf als tussendoortje worden gegeten of worden gebruikt als vervanging voor andere citrusvruchten in recepten. Het is ook een uitstekende toevoeging aan salades.
SAMENGEVAT
De pompelmoes is gemakkelijk te schillen en kan op zichzelf worden gegeten of in recepten worden gebruikt. Gedroogde pompelmoes bevat meer suiker en calorieën dan rauwe pompelmoes.
conclusie
De pompelmoes is een zeer voedzame vrucht die laag is in calorieën en vol zit met vitamines, mineralen en antioxidanten.
Het bevat ook vezels en eiwitten, die je langer vol kunnen houden.
Hoewel het vele potentiële voordelen biedt, is meer onderzoek bij mensen nodig om de gezondheidseffecten volledig te begrijpen.
Al met al is de pompelmoes fruit een gezonde, unieke toevoeging aan je dieet.
Geraadpleegde bronnen:
- USDA FoodData Central: Nutrients in Pomelo – Informatie over voedingswaarden van pomelo.
- Good Feeling: De 5 belangrijkste vragen over vitamine C – Over vitamine C in pomelo.
- NCBI: Antioxidant benefits of Vitamin C – Onderzoek naar vitamine C als antioxidant.
- Healthline: High potassium foods – Informatie over kalium in voeding.
- NCBI: Potassium intake and blood pressure – Studie over kalium en bloeddruk.
- NCBI: Dietary fiber intake – Onderzoek naar vezelinname.
- NCBI: Insoluble fiber benefits – Studie over onoplosbare vezels.
- Good Feeling: Darmbacteriën en mentale gezondheid – Rol van vezels bij darmgezondheid.
- NCBI: Fiber and chronic disease – Vezelinname en chronische ziekten.
- Good Feeling: 50 Dagen Keto Challenge Boek Review – Keto-dieet en gewichtsverlies.
Veelgestelde Vragen
Wat zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van pompelmoes?
De pompelmoes is rijk aan vitamine C, vezels, en antioxidanten, wat kan helpen bij het verbeteren van de immuunfunctie, spijsvertering, en het verminderen van ontstekingen.
Hoeveel calorieën bevat een pompelmoes?
Een geschilde pompelmoes van ongeveer 610 gram bevat 231 calorieën, wat relatief weinig is voor een grote vrucht.
Kan het eten van pompelmoes helpen bij gewichtsverlies?
Ja, de pompelmoes is laag in calorieën en rijk aan vezels en eiwitten, wat kan helpen bij het langer vol blijven en gewichtsverlies bevorderen.
Heeft pompelmoes anti-aging eigenschappen?
Dankzij het hoge antioxidantgehalte, waaronder vitamine C, kan pompelmoes helpen om huidschade te voorkomen en de vorming van gevorderde glycatie-eindproducten te verminderen.
Zijn er bijwerkingen van het eten van pompelmoes?
Pompelmoes kan de stofwisseling van statines beïnvloeden, dus mensen die deze medicijnen gebruiken, moeten de vrucht vermijden.
Vond je dit artikel leuk? Like me op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen.