8 Anti-Aging Vitamines en Supplementen die Echt Werken

8 Anti-Aging Vitamines en Supplementen die Echt Werken281 keer gelezen sinds
13
minuten leestijd
13
minuten leestijd
281 keer gelezen sinds

0
(0)

Vitamines worden dus vaak over het hoofd gezien in de strijd tegen veroudering, vooral als je ze vergelijkt met de grote verscheidenheid aan crèmes en serums. Maar onderzoek toont aan dat vitamines namelijk een essentieel onderdeel zijn van het vertragen van het verouderingsproces.

Terwijl topische serums en crèmes het verschijnen van veroudering op de plaatsen waar ze worden aangebracht kunnen vertragen, kunnen ze de veroudering die binnenin je lichaam plaatsvindt niet bestrijden.

Sommige anti-verouderingsingrediënten kunnen niet door de huid worden opgenomen, waardoor topische toepassing eigenlijk zinloos is. Vitamines daarentegen werken van binnenuit en zorgen zo voor zowel innerlijke als uiterlijke gezondheid.

Dit betekent niet dat je geen topische oplossingen hoeft te gebruiken – de meest krachtige anti-verouderingsregimes maken gebruik van zowel vitamines als topische crèmes om een krachtige, veelzijdige verdediging te vormen.

Vitamines en supplementen helpen ons ervoor te zorgen dat we de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen, met name als we een tekort hebben.

Volgens experts krijgen veel volwassenen niet genoeg vitamine D of B12, wat kan leiden tot belabberde gezondheidstoestanden en aandoeningen die anders vermijdbaar zouden zijn in verband met de leeftijd.

Niet alle vitamines zijn gelijk als het gaat om anti-veroudering. Sommige vitamines zijn veel krachtiger in het bestrijden van de effecten van ouderdom dan andere.

Daarom rangschikt dit artikel de meest effectieve vitamines als het gaat om het geven van een jeugdige uitstraling, rimpelvrije huid en een hernieuwd gevoel van welzijn.

8 Anti-Aging Vitamines en Supplementen die Echt Werken

Collageen

Als je maar één anti-verouderingssupplement zou nemen, is collageen precies dat wat je nodig hebt.

Collageen is de koning van anti-veroudering, daarom richten zoveel behandelingen voor verjonging van de jeugd zich op het vernieuwen of revitaliseren van de productie van collageen in het lichaam – maar je kunt dit proces op gang brengen zonder injecties, simpelweg door collageen aan je dieet toe te voegen.

Collageen is een eiwit dat helpt bij het onderhoud van de huid en naarmate we ouder worden produceren we er steeds minder van, wat leidt tot rimpels en verslapping. Het is dus zo dat de productie van collageen al vanaf het begin van de twintig begint te vertragen.

Wanneer ons lichaam de productie van collageen begint te vertragen, kunnen we ervoor zorgen dat onze niveaus hoog blijven door het aan te vullen. Suppletie van collageen is aangetoond dat het de elasticiteit van de huid verbetert en rimpels vermindert.

Een studie van 12 weken met 72 vrouwen toonde aan dat regelmatige inname van een supplement dat 2,5 gram collageen bevatte (samen met verschillende andere ingrediënten) aanzienlijk de verschijning van de elasticiteit en zachtheid van de huid verbeterde.

Als je één anti-verouderingssupplement kiest, kies dan voor collageen. Maar waarom zou je er maar één kiezen als er veel andere zijn die vrijwel net zo goed werken?

8 Anti-Aging Vitamines en Supplementen die Echt Werken

Vitamine A

Vitamine A is trouwens het sterkste argument waarom je na het aanvullen met collageen moet doorgaan. Deze krachtpatser van een vitamine voorkomt en vertraagt de effecten van veroudering, zowel van binnen als van buiten.

Vitamine A staat ook bekend als retinol, dat het belangrijkste ingrediënt vormt in veel anti-verouderingssupplementen en serums. Vitamine A wordt niet van nature door ons lichaam aangemaakt, wat betekent dat het moet worden ingenomen door voedingsmiddelen die er rijk aan zijn te eten of door het als supplement in te nemen. En daar is genoeg reden voor, want vitamine A is de norm als het gaat om anti-veroudering.

Tretinoïne, afgeleid van vitamine A, is bewezen effectief te zijn in het stimuleren van de productie van collageen en het verminderen van rimpels. Dit doet het door de enzymen die collageen afbreken in de huid te belemmeren en in plaats daarvan de aanmaak van nieuw collageen te bevorderen.

Vitamine A helpt niet alleen je huid; het helpt ook je inwendige organen. Het bevordert een beter zicht en een sterker immuunsysteem en zorgt ervoor dat je hart en longen goed werken. Ook je inwendige organen verouderen, maar met behulp van vitamine A kun je dit proces vertragen.

8 Anti-Aging Vitamines en Supplementen die Echt Werken

Vitamine D

Vitamine D staat bekend als de zonneschijnvitamine, omdat een van de manieren waar op we het synthetiseren blootstelling aan zonlicht is.

Maar vitamine D is ook een krachtige anti-verouderingsvitamine, die samenhangt met een langere levensduur en een mogelijke vermindering van ziekten en aandoeningen die verband houden met veroudering.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat vitamine D effectief is bij het voorkomen van vroegtijdige veroudering door de huid te beschermen tegen ultraviolette straling, een van de meest voorkomende oorzaken van rimpels en lijntjes.

En terwijl de effecten van vitamine D op veroudering lang onopgemerkt zijn gebleven, blijkt uit nieuw onderzoek dat de zonneschijnvitamine veel krachtiger is dan vroeger werd gedacht. Een studie uit 2016 ontdekte dat vitamine D de mediane levensverwachting met 33% kan verlengen.

8 Anti-Aging Vitamines en Supplementen die Echt Werken

Vitamine E

Naarmate we ouder worden, heeft ons lichaam meer vitamine E nodig om gezond te blijven – niet verwonderlijk, aangezien vitamine E een essentiële rol speelt bij het reguleren van ons immuunsysteem.

Vitamine E komt van nature voor in ons lichaam, maar wordt snel uitgeput door zonnestralen. Dit is niet goed, want vitamine E is een krachtige antioxidant die vrije radicalen neutraliseert, onstabiele atomen die cellen beschadigen en in verband zijn gebracht met veroudering.

Vitamine E beschermt niet alleen de huid tegen rimpels en fijne lijntjes, het kan ook de productie van collageen stimuleren, waardoor de celregeneratie wordt versneld en er nieuwe huidgroei ontstaat. Studies hebben aangetoond dat het innemen van vitamine E als supplement de bescherming tegen de afbraak van collageen aanzienlijk verhoogt.

Vitamine E is goed voor je lichaam en je huid. Het is aangetoond dat het het risico op hartziekten vermindert en mogelijk beschermt tegen cognitieve achteruitgang.

8 Anti-Aging Vitamines en Supplementen die Echt Werken

Resveratrol

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van collageen, vitamine A en vitamine D, maar resveratrol is waarschijnlijk nieuw voor je. Maar het is tijd om kennis te maken met deze krachtige antioxidant, want het is een van je krachtigste wapens tegen veroudering.

Resveratrol is verantwoordelijk voor de karakteristieke rode kleur van druiven en frambozen en het bestrijdt ook rimpels en fijne lijntjes.

Hoewel je zeker voldoende resveratrol kunt krijgen door bessen een vast onderdeel van je dieet te maken, kun je het ook veel gemakkelijker aan je dieet toevoegen als supplement.

Blootstelling aan UV-licht, zoals zonlicht, is een van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering. Maar je hoeft niet te stoppen met genieten van de zon.

Resveratrol is gevonden om de huid te beschermen tegen vroegtijdige veroudering veroorzaakt door UV-licht. Resveratrol is ook in verband gebracht met een langere levensduur. Niet slecht voor zo’n obscuur vitamine.

8 Anti-Aging Vitamines en Supplementen die Echt Werken

Zink

Zink is een essentieel sporenmineraal dat voorkomt in rode bloedcellen en betrokken is bij veel belangrijke functies in het menselijk lichaam, maar ons lichaam maakt geen zink aan. Daarom moeten we zink verkrijgen via ons dieet of supplementen.

We hebben zink nodig voor veel dingen, zoals het synthetiseren van eiwitten, het reguleren van ons immuunsysteem en het genezen van wonden.

Maar zink is ook een krachtige bondgenoot in de strijd tegen veroudering. Zinktekorten zijn gevonden om het verouderingsproces te versnellen, terwijl het aanzienlijk het risico op leeftijdsgebonden ziekten en infecties vermindert.

Zink speelt ook een sleutelrol bij het beschermen tegen haarverlies, een groot deel van het ouder worden voor zowel mannen als vrouwen.

Omdat zink een belangrijke rol speelt bij de groei en reparatie van haarweefsel, is het niet verwonderlijk dat studies hebben aangetoond dat het innemen van zinksupplementen kan beschermen tegen haarverlies.

Met zoveel voordelen is zink zeker de moeite waard om toe te voegen aan je supplementroutine.

Curcumine

Curcumine’s positieve effecten op veroudering zijn lange tijd onopgemerkt gebleven, maar nieuw onderzoek brengt deze polyfenol nu in de schijnwerpers.

Curcumine wordt gevonden in de wortel van de kurkumaplant en is aangetoond dat het verbeteringen geeft in zowel cognitie als geheugen en wordt nu onderzocht als een mogelijke behandeling voor de ziekte van Alzheimer.

Curcumine blijkt ook de levensduur te verlengen van een breed scala aan organismen, van fruitvliegjes tot wormen tot gist, wat onderzoekers doet afvragen of het voor dezelfde doeleinden bij mensen kan worden gebruikt.

Er zijn veel verschillende oorzaken van veroudering, van oxidatieve stress tot afbraak van cellen tot afname van de lengte van telomeren en curcumine blijkt een positieve invloed te hebben op een breed scala daarvan.

De jury is echter nog steeds in beraad over hoeveel curcumine weer in de bloedbaan terechtkomt bij inname. Dus ondanks de vele voordelen op het gebied van anti-veroudering, bevindt curcumine zich laag op de lijst. Misschien zal curcumine met meer onderzoek hoger komen te staan.

Selenium

Selenium is een sporenmineraal dat vitamine E-tekorten voorkomt. Het kan worden verkregen door middel van voeding of supplementen.

Nieuw onderzoek suggereert dat selenium een belangrijke rol kan spelen bij het bestrijden van veroudering, vooral als het gaat om leeftijdsgebonden aandoeningen en ziekten zoals tumoren en hart- en vaatziekten.

Selenium is ook in verband gebracht met langere telomeren – kapjes aan het einde van onze chromosomen die bepalen hoe snel onze cellen verouderen.

En oudere volwassenen met lage niveaus van selenium bleken significant hogere sterftecijfers te hebben dan degenen met hoge niveaus van selenium.

Er is echter nog steeds weinig onderzoek naar de anti-verouderingsvoordelen van selenium en veel van de meest veelbelovende studies zijn nog nieuw.

In de loop van de tijd kan selenium zich bewijzen als een anti-verouderings-superheld, maar op dit moment blijft het een achtergrondspeler met potentie.

Sterke en Effectieve Wapens

Vitamines zijn enkele van onze sterkste wapens als het gaat om het bestrijden van veroudering, maar helaas kunnen we soms niet genoeg krijgen via alleen ons dieet.

Met een goed supplementenroutine kunnen we echter de symptomen van veroudering bestrijden, of het nu gaat om rimpels en fijne lijntjes, verslapping van de huid, cognitieve achteruitgang of een slechte fysieke gezondheid.

Niet alle vitamines zijn nuttig als het gaat om het bestrijden van veroudering en sommige vitamines bieden mogelijk niet de specifieke anti-verouderingsvoordelen waar we naar op zoek zijn.

Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van het nieuwste onderzoek naar welke vitamines waar tegen vechten. Met kennis kunnen vitamines een krachtig middel zijn tegen veroudering.

Geraadpleegde bronnen:

 1. “A Systematic Review and Meta-Analysis of The Effect of Low Vitamin D on Cognition” Alicia M. Goodwill PhD and Cassandra Szoeke PhD, 31 juli 2017, Journal of the American Geriatrics Society. DOI: 10.1111/jgs.15012
 2. Hoffman, Richard: “Micronutrient deficiencies in the elderly – could ready meals be part of the solution?”, 12 januari 2017, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465850/
 3. Lupu, Mihaela-Adi et al: “Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review)”, juli 2020, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7271718/
 4. Bolke, Liana et al: “A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study”, 17 oktober 2019, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/
 5. Zasada, Malwina et al: “Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments”, 30 augustus 2019, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6791161/
 6. “Vitamin A and Carotenoids”, May 11 2022, ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-Consumer
 7. Meehan, Meghan et al: “The Role of Vitamin D in the Aging Adult”, December 2014, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399494/
 8. Reichrath, Jörg: “Unraveling of hidden secrets: The role of vitamin D in skin aging”, July 1 2012, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583884/
 9. Mark, Karla A. et al: “Vitamin D Promotes Protein Homeostasis and Longevity via the Stress Response Pathway Genes skn-1, ire-1, and xbp-1”, October 25 2016, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27783938/
 10. Meydani, Nikbin Simin et al: “Perspective: Should Vitamin E Recommendations for Older Adults Be Increased?”, August 11 2018, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140432/
 11. Schagen, Silke K. et al: “Discovering the link between nutrition and skin aging”, July 1 2012, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/
 12. Emami, Mohammed Reza et al: “Effect of vitamin E supplementation on blood pressure: a systematic review and meta-analysis”, July 2019, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30846828/
 13. Browne, Declan et al: “Vitamin E and Alzheimer’s disease: what do we know so far?”, 2019, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6645610/
 14. Petruk, Ganna et al: “Antioxidants from Plants Protect against Skin Photoaging”, August 2 2018, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098906/
 15. Li Juan et al: “A comparative study of anti-aging properties and mechanism: resveratrol and caloric restriction”, September 12 2017, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5630366/
 16. Song Yang et al: “Zinc Deficiency Affects DNA Damage, Oxidative Stress, Antioxidant Defenses, and DNA Repair in Rats”, September 2009, academic.oup.com/jn/article/139/9/1626/4670522
 17. Prasad, Ananda S.: “Discovery of Human Zinc Deficiency: Its Impact on Human Health and Disease”, March 6 2013, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649098/
 18. Park, Hoon et al: “The Therapeutic Effect and the Changed Serum Zinc Level after Zinc Supplementation in Alopecia Areata Patients Who Had a Low Serum Zinc Level”, May 2009, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861201/
 19. Mishra, Shrikant et al: “The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer’s disease: An overview”, January 2008, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
 20. Shen, Li Rong et al: “Curcumin-supplemented diets increase superoxide dismutase activity and mean lifespan in Drosophila”, August 2013, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22653297/
 21. Morse, Robert: “Curcumin’s Anti-Aging Properties”, October 2021, lifeextension.com/magazine/2021/ss/curcumin-anti-aging
 22. Cai, Zhonglin et al: “Selenium, aging and aging-related diseases”, August 2019, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30511318/
 23. Shu, Yangling et al: “Association of dietary selenium intake with telomere length in middle-aged and older adults”, January 31 2020, clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(20)30037-6/fulltext
 24. Cai, Zhonglin et al: “Selenium, aging and aging-related diseases”, August 2019, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30511318/

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken