Anti-verouderingssupplement

Anti-verouderingssupplement dat daadwerkelijk effectief is335 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
335 keer gelezen sinds

0
(0)

Een anti-verouderingssupplement… het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Maar wat als ik je vertel dat de wetenschap iets heeft ontdekt dat wel eens een doorslaggevend verschil kan maken in onze strijd tegen rimpels, uitdroging en verlies van elasticiteit in onze huid?

Anti-verouderingssupplement

In dit blog duiken we in de fascinerende wereld van collageen, een eiwit dat centraal staat in onze huidgezondheid en huidveroudering. We bespreken de laatste wetenschappelijke onderzoeken en ontdekken hoe collageensupplementen, onder de juiste omstandigheden, je huid kunnen helpen om zijn jeugdige veerkracht en uitstraling te herwinnen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

 1. Menselijke studies tonen consistent aan dat collageen supplementen de tekenen van huidveroudering kunnen omkeren.
 2. Collageenpeptiden in de supplementen worden opgenomen en kunnen de collageenproductie in de huid stimuleren, de huidvernieuwing verhogen en de immuunreactie tegen lichaamseigen collageen dempen.
 3. Verschillende menselijke klinische studies hebben verbeteringen aangetoond in huidgezondheid, waaronder vochtgehalte, elasticiteit en het aantal rimpels bij het gebruik van collageen supplementen.
 4. Collageenpeptiden verschillen van gewone eiwitten en hebben specifieke voordelen voor de huid.
 5. Het is gebleken dat door “zomaar gewoon collageen” in te nemen, deze niet direct worden opgenomen en dus nooit de diepe lagen van onze huid kunnen bereiken.

Verrassende resultaten van menselijke studies

Verrassend genoeg tonen menselijke studies consistent aan dat collageen supplementen de tekenen van huidveroudering omkeren. Collageen lijkt op een touw; het houdt namelijk alles bij elkaar. En het lijkt logisch dat als we deze lange touwen collageen als supplement innemen, ons spijsverteringsstelsel deze zou afbreken en het geen effect zou hebben.

Maar dit is wat er echt gebeurt: we weten dat volwassenen boven de 80 jaar ongeveer 75 procent minder collageen in hun huid hebben vergeleken met jonge volwassenen. De resterende collageen is gedesorganiseerd en gefragmenteerd.

Het belang van collageen heropbouw

We moeten onze “collageen touwen” dus weer opnieuw opbouwen. Dit gebeurt in de diepere lagen van de huid. We moeten ervoor zorgen dat deze diepe lagen van de huid alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben uit onze bloedbaan. Duidelijk is dus gebleken dat door zomaar gewoon collageen in te nemen, deze niet direct worden opgenomen en dus nooit de diepe lagen van onze huid kunnen bereiken.

Het effect van gehydrolyseerd collageen

De collageensupplementen die vandaag de dag worden verkocht, zijn gehydrolyseerd. Dit betekent dat de lange touwen van collageen worden afgebroken tot kleinere peptiden, en het zijn die peptiden die worden opgenomen.

We hebben menselijke studies die dit bevestigen, en we hebben drie mogelijke mechanismen voor hoe deze opgenomen collageenpeptiden onze eigen collageenproductie kunnen stimuleren.

Mechanismen van collageenstimulatie

 1. Het eerste mechanisme is dat de collageenfragmenten zelf de collageenproductie in de huid kunnen stimuleren.
 2. Het tweede mechanisme is dat de collageenpeptiden daadwerkelijk de huidvernieuwing kunnen verhogen.
 3. Het laatste voorgestelde mechanisme is dat onze darmen voortdurend onze voedselantigenen bemonsteren en beoordelen.

Nadat ons immuunsysteem die collageenpeptiden herkent, dempt het de immuunreactie tegen ons lichaamseigen collageen.

Resultaten van menselijke klinische studies

Maar wat laten de menselijke klinische studies eigenlijk zien? Welnu, in 2014 werd een dubbelblinde, placeboge-controleerde studie uitgevoerd bij 69 vrouwen. Aan het einde van de acht weken durende studie toonde de huidelasticiteit in de collageen-genen een statistisch significante verbetering in vergelijking met placebo. Vergelijkbare resultaten werden gevonden in een afzonderlijke studie uit 2015 en een studie uit 2020.

Anti-verouderingssupplement

Meta-analyse en recente studies

Ook in 2020 werd een meta-analyse uitgevoerd, die alle relevante klinische studies samenvoegde. Deze analyse vond dat alle 10 gerandomiseerde gecontroleerde studies verbeteringen toonden in huidgezondheid, waaronder vochtgehalte, elasticiteit en het aantal rimpels. Sinds die meta-analyse uit 2020 hebben we nog meer studies gehad, waaronder een studie uit 2021 die een verbetering toonde in huidhydratatie en een verdere studie die vorig jaar, in 2022, werd gepubliceerd.

Een diepgaande studie uit 2022

Deze studie, die we in detail zullen bespreken, was een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie. Hierin werden 100 volwassenen tussen de 35 en 60 jaar oud opgenomen en werd 500 milligram collageenpeptiden met laag moleculair gewicht vergeleken met placebo.

De studie gebruikte zeer objectieve metingen van huidgezondheid. Na 12 weken waren de rimpels rond de ogen aanzienlijk verminderd in de groep die de collageenpeptiden nam in vergelijking met de placebo.

Vergelijking van collageen en eiwitten

Collageenpeptiden zijn korte ketens van aminozuren en aminozuren vormen eiwitten. Een interessante vraag is of we dezelfde voordelen zouden krijgen door simpelweg eiwitten toe te voegen aan ons dieet.

Om dat idee te onderzoeken, werd in 2020 een studie uitgevoerd. Deze studie toonde aan dat er belangrijke verschillen zijn tussen het toevoegen van collageenpeptiden en het toevoegen van eiwitten.

Keuze van collageensupplement en mogelijke voordelen

Bij het kiezen van een collageensupplement zul je vaak zien dat de supplementen type 1 collageen of type 2 collageen vermelden.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat de originele touwen van collageen worden gehakt in kleinere stukken en dat er geen menselijk bewijs is dat het oorspronkelijke type collageen er toe doet.

Persoonlijk gebruik ik Collagen Peptides van Vital Proteins. Ik neem 15 gram per dag en meng het in mijn eiwitshake. Maar het zijn niet alleen supplementen die cruciaal zijn voor de gezondheid van de huid.

Zorg dus dat je dit volgende blog ook leest. Voor korting gebruik je NICK-RZ als je een nieuw account aanmaakt op de website van Vital Proteins.

Geraadpleegde bronnen:

 • Oral Supplementation of Low-Molecular-Weight Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Improves Biophysical Properties of Skin: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Study – PubMed. (2022, December 1). PubMed. https://doi.org/10.1089/jmf.2022.K.0097
 • Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019, October 17). A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. PubMed Central (PMC). https://doi.org/10.3390/nu11102494
 • Russell-Goldman, E., & Murphy, G. F. (2020, March 5). The Pathobiology of Skin Aging: New Insights into an Old Dilemma. PubMed Central (PMC). https://doi.org/10.1016/j.ajpath.2020.03.007
 • Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019, October 17). A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. PubMed Central (PMC). https://doi.org/10.3390/nu11102494

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken