Keukenkruiden

Keukenkruiden lekker en gezond385 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
385 keer gelezen sinds

0
(0)

Er is ons gevraagd iets over keukenkruiden te vertellen. Je zult er niet dagelijks bij stilstaan, maar het kruidenrekje in de keuken is veel belangrijker dan zout en peper.

Keukenkruiden die alle gerechten zo geurig en smakelijk maken, bevatten namelijk tal van geneeskrachtige eigenschappen.

Profiteer dus van deze “groene medicijnen” Ze stimuleren de eetlust en op die manier helpen zij de spijsvertering een handje. Er is veel geschreven over kruiden in het algemeen. De laatste eeuw zijn ze een beetje in de vergetelheid geraakt, maar langzamerhand komen kruiden weer in de belangstelling, vooral als smaakmaker.

Een kleine greep uit het kruidenrekje 

 • LAVAS:
 • De bekende maggiplant wekt de eetlust op en brengt bij darmgassen de ingewanden tot rust. Het smaakt heerlijk in de soep.
 • KERVEL;
  Heeft een urine drijvende werking en smaakt ook heerlijk in de soep en vooral in salades.
 • TIJM:
  Moet met mate gebruikt worden, want het heeft een sterke smaak. Maar de desinfecterende eigenschappen zijn er niet minder om.
 • OREGANO:
  Is heerlijk in pasta gerechten. Ook een sterke smaak dus.. met mate gebruiken.

PETERSELIE:
Ons welbekend, het wordt vaak gebruikt als versiering van verschillende gerechten, maar daarmee laten wij het kruid niet helemaal tot zijn recht komen. Het is zeer rijk aan vitamine C, ijzer, jodium en magnesium. Bovendien heeft het een reinigende werking.

Tip: Voor vrouwen in verwachting: Niet te veel gebruiken!

Dan hebben we nog Selderij, Komijn, Laurier, ach.. er zijn er zoveel,.. allemaal soorten die smaak aan ons voedsel geven. Het is dan ook een avontuur om op zoek te gaan en voor jezelf de lekkerste soorten uit te zoeken.

Bedenk één ding, Verse kruiden zijn het gezondst en het smakelijkst! Ook werken zij dan veel krachtiger en is de smaak sterker dan gedroogde kruiden.

Je kunt de meeste kruiden zelf kweken. De meeste tuincentra verkopen zakjes met zaad waar de aanwijzingen opstaan.

Ook kun je verse keukenkruiden kopen in de meeste supermarkten en groentezaken. Dus.. probeer wat meer kruiden te gebruiken en wat minder zout.

Natuurlijke keukenkruiden ten behoeve van de gezondheid

Kan ik specerijen gebruiken als medicijn, specifiek om mijn gezondheid te versterken? Kruiden zijn gezond, maar ze vervangen geen medicijnen, maar hebben een andere werking. Ik deel graag mijn eigen ervaringen hierover.

Als ik een licht nerveuze maag heb, drink ik oregano, tijm of koningskummel puur. Specerijen als kaneel, chilipeper, peper en kurkuma zijn ook goed voor de spijsvertering.

Fenegriek helpt me tegen vermoeidheid. We gebruiken het in de familie ook tegen wonden, steken en huiduitslag. Het geneest altijd sneller of irritaties zoals jeuk verdwijnen snel. Bovendien kan fenegriek helpen na de geboorte als de melkstroom stopt. Als het niet helpt, zijn er geen nadelen. 

Curcumine beïnvloedt je geheugen:

In een test kreeg de ene groep een hoge dosis curcumine en de andere een placebo. De ‘curcumine groep’ deed het beduidend beter bij de geheugentest.

Deze groep bleek ook een beter humeur te hebben. Van curcumine wordt ook gezegd dat het dementie vertraagt, en zelfs actief de vorming van nieuwe hersencellen ondersteunt. Onderzoek hiernaar is zeer actief en verdere studies zullen gegarandeerd spoedig volgen.

Kurkuma wordt in verband gebracht met een rijkdom aan gezondheidsvoordelen, dankzij de curcumine verbindingen. Studies tonen aan dat curcumine uit de kurkumaplant een antioxidant is.

Dit betekent dat het onze cellen beschermt tegen schade door vrije radicalen. In dit verband heeft kurkuma ook sterke positieve ontstekingsremmende eigenschappen.

Daarbij komen andere specerijen met hun sterke actieve bestanddelen, zoals capsaïcine in Spaanse peper, piperine in peper of eugenol in kruidnagel.

Keukenkruiden als medicijn – wat zijn de effecten?

Kruiden hebben een holistische werking, zowel inwendig als uitwendig. De oorzaak van de actie is voor elk kruid verschillend.

Daarom hebben sommige een sterkere inwendige werking en worden andere meer voor uitwendige toepassing gebruikt. Het effect blijft altijd positief.

Hoe sterk het effect zich ontvouwt, hangt ook af van hoezeer ik me verdiep in het onderwerp van het effect van natuurlijke specerijen.

Kruiden hebben niet alleen effect bij inname, maar ook al bij inademing. Hoe natuurlijker en verser de kruiden zijn, hoe sterker en mooier het effect.

Wilde peper- en kardemomplanten uit de jungle, omringd door kaneelbomen, dragen nu eenmaal veelgelaagde aroma’s en zijn vaak robuuster dan specerijen uit monoculturen of zelfs behandeld met sprays.

Hebben keukenkruiden als medicijn bijwerkingen?

Gewuerze als Medizin wie durch Chili mit Capsaicin

Eigenlijk zijn er geen bijwerkingen. We moeten van een paar specerijen met mate genieten en sommige minder of helemaal niet gebruiken bij bepaalde gelegenheden.

Met mate genieten van specerijen geldt in wezen voor nootmuskaat, saffraan en kaneel.

Tegelijkertijd vertonen deze specerijen al positieve effecten op de gezondheid bij gebruik van kleine hoeveelheden.

Betekent dit dat specerijen een medicijn zijn, maar dat de dosis het vergif maakt? Dat doet geen recht aan natuurlijke specerijen.

Ik raad niemand aan zichzelf te testen, maar wie werkelijk te veel nootmuskaat of saffraan binnenkrijgt, zal het op den duur voelen.

Te veel nootmuskaat zou ernstige misselijkheid veroorzaken en te veel saffraan sterke, ongemakkelijke hartkloppingen.

Tijdens de zwangerschap kun je beter grote hoeveelheden nootmuskaat, saffraan, kaneel, kruidnagel en fenegriek vermijden.

Tegelijk zal elke vrouw tijdens de zwangerschap aanvoelen wat goed voor haar is. Dit geldt ook voor andere voedingsmiddelen dan specerijen. Onthoud je er dan eenvoudig van gedurende de periode dat je ze nodig vindt.

Het is altijd aan te bevelen natuurlijke, hoogwaardige en vers verwerkte specerijen te gebruiken. Verse specerijen bevatten niet alleen meer smaak en aroma, maar ook meer voedingsstoffen.

We zijn overtuigd van de kracht van natuurlijke specerijen voor genot, gezondheid en levensvreugde.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231195 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023899 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023564 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023626 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211728 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211003 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021799 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021534 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211116 views