Het 'biohacken' Van Onze Hersenen Met Gaba En Zonder De Alcohol

Alcoholvrije Toekomst: Het Stimuleren van GABA in Onze Hersenen Zonder Alcohol159 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
159 keer gelezen sinds

0
(0)

We weten dat mensen al zo lang als homo sapiens bestaan ​​alcohol in de een of andere vorm consumeren. Zodra alcohol vanuit je darmen, via je bloed en naar je hersenen reist, is een van de eerste dingen die het doet het moduleren van je GABA-systeem.

De ontspanning en gezelligheid die je voelt na een paar drankjes worden veroorzaakt door alcohol en je GABA-a-receptoren die goed met elkaar overweg kunnen. Hoe meer je drinkt, hoe rommeliger dingen worden, omdat alcohol vrijpostig wordt met je serotonine-, dopamine-, endorfine- en glutamaatreceptoren.

Dus, wat als je dat allemaal niet wilt? Nou, er zijn genoeg manieren waarop mensen hun GABA-systeem hebben ‘gehackt’ zonder alcohol, soms helemaal alleen, soms met hulp van psychedelische middelen zoals DMT en psilocybine.

Bij onze geboorte draaien enkele vitale processen die de band tussen moeders en kinderen reguleren om het GABA-systeem. De tastbare interactie van moeder naar kind en vice versa verhoogt de GABA-spiegels in het ruggenmergvocht en vermindert angst. Een beetje contact gaat een lange weg. Socialisatie in de vroegste stadia omvat GABA, en deze rol blijft gedurende ons hele leven aanwezig.

Recente studies hebben een vermindering van de activatie van GABA-receptoren aangetoond na sociaal spel bij ratten; dit is een fysiologische reactie op een toename van synaptische niveaus van GABA die tijdens het spel worden geproduceerd.

Een zeer eenvoudige manier om je GABA-systeem te ‘hacken’ is door samen te komen voor een spelletjesavond, of het nu gaat om een potje voetbal of een sessie Dungeons and Dragons. Natuurlijk is een van de belangrijkste elementen hierbij het sociale aspect.

We weten dat sociale isolatie een dramatische invloed heeft op GABA-niveaus, dus hoewel samenkomen met je clan in Fortnite of Call of Duty technisch gezien een sociale activiteit kan zijn, is het beter als iedereen in dezelfde kamer is – er kan een wetenschappelijke reden zijn waarom oudere millennials verlangen naar de dagen van vier controllers, een N64 en een Goldeneye gamecartridge.

Als je niet van gamen houdt, kun je je GABA-systeem op andere manieren ‘hacken’. Boeddhisten en hindoes hebben hun GABA-spiegels al duizenden jaren gereguleerd via meditatie en yoga. Gezondheidsdeskundigen hebben al geruime tijd gewezen op de angstverminderende rol van meditatie- en mindfulnesspraktijken, en de wetenschap lijkt hen gelijk te geven.

Meer recente studies hebben aangetoond dat yoga GABA-spiegels in de prefrontale cortex matigt, wat erop wijst dat beoefenaars hun cognitie, concentratie en alertheid verbeteren.

Dus hoewel we ons GABA-systeem al veel langer beïnvloeden met alcohol dan met meditatie of yoga, hebben we lang geleden ontdekt dat we angst kunnen verminderen en innerlijke rust kunnen bereiken zonder het gebruik van alcohol.

Er is één stof voor kritische beoefenaars van psychedelica die ook op het GABA-systeem werken. De meesten van ons hebben wel eens van LSD gehoord, sommigen hebben DMT geprobeerd, en meer dan een paar zijn met een beetje hulp van psilocybine Alice achterna gegaan in het konijnenhol, maar er is nog een paddenstoel die je tien voet lang maakt.

Je weet misschien niet veel over Amanita Muscaria – vaker bekend als Vliegenzwam – maar je herkent het wanneer je het ziet. Waarschijnlijk is dat het beeld in je hoofd als je aan “paddenstoel” denkt. Zijn kenmerkende gestippelde rode en witte hoed is bekend bij zowel Super Mario-fans als kenners van Duitse volksverhalen.

Mensen – en rendieren! – maken al minstens 10.000 jaar gebruik van de hallucinogene eigenschappen van Amanita Muscaria. Het belangrijkste actieve ingrediënt in Amanita Mascara is een stof genaamd Muscimol. Alcohol moduleert slechts je GABA-receptoren, Muscimol bindt zich direct aan hen.

Het is aangetoond dat het angst vermindert en ontspanning, slaap en gezelligheid bevordert in kleine doses. Als je een stap verder gaat, zorgt Muscimol voor een psychedelische ervaring. Men denkt dat zijn hallucinogene krachten zo diepgaand zijn vanwege het grote aantal GABA-receptoren dat betrokken zijn bij het zicht.

“Oké,” zeg je, “maar ik denk niet dat het personeel in de bar me uit een zogenaamde  (ego death) ego-dood zal willen praten. Laten we de zaken een tandje lager zetten.” Nou, je hoeft niet in hogere sferen te raken om je GABA-fix van moeder natuur te krijgen.

De Stille Oceaan eilandbewoners graven al meer dan 3500 jaar de wortels van Piper Metysticum op om een roes op te wekken. Het resulterende brouwsel – “Kava Kava” – wordt gebruikt voor rituele, sociale en medicinale doeleinden, en we beginnen net de mogelijkheid van therapeutisch gebruik te onderzoeken.

Studies hebben aangetoond dat Kava anti-angst en antidepressieve effecten kan hebben die worden toegeschreven aan een verhoogde werking van de GABA-a-receptor, en andere onderzoeken wijzen op veelbelovende mogelijkheden voor de behandeling van slapeloosheid en symptomen van de menopauze.

Dus als je op zoek bent naar een brouwsel om te ontspannen en gezellig te kletsen zonder dronken te worden, kan Kava voor jou werken.

Al met al, terwijl we al eeuwenlang ons GABA-systeem ‘hacken’ met echt oude instrumenten zoals alcohol, hebben we naarmate we druk bezig waren met het opbouwen van onze beschaving steeds meer manieren ontdekt om het op andere manieren te doen.

De nieuwste ontwikkeling in onze nooit eindigende zoektocht om gebruik te maken van de rol van GABA in ontspanning, socialisatie en alles wat daaruit voortvloeit, zijn botanische en synthetische alternatieven voor alcohol, de cutting edge van een ongelooflijk lange en bewogen zoektocht.

Veelgestelde vragen over Sentia en Alcohol

“Hoe kan ik nog steeds plezier hebben met mijn vrienden zonder me angstig of ongemakkelijk te voelen in sociale situaties?”

Sociale angst overwinnen is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen alcohol drinken, en in matige hoeveelheden kan het zeker helpen door de angst reducerende effecten van de neurotransmitter GABA te versterken.

Maar hoe vaak heb je de scherpe kantjes eraf gehaald om de volgende dag wakker te worden en je af te vragen wat je de avond ervoor hebt gedaan? Om op de top van je spel te blijven, probeer je GABA te verhogen zonder alcohol.

“Als ik GABA hoor, denk ik aan benzodiazepines, verslaving en Big Pharma. Waarom zou ik mijn gezonde leven willen besmetten met een medicijn?”

GABA is een verbinding die net zo essentieel is voor het leven op aarde als de lucht die we inademen. Alcohol is een van de meest voorkomende manieren waarop mensen ervoor hebben gekozen om het GABA in hun hersenen te stimuleren, maar het is verre van de enige manier waarop we het in de loop der millennia hebben gedaan.

Functionele alternatieven voor alcohol zijn slechts de nieuwste innovatie in een lange, holistische benadering van menselijk welzijn.

“Wacht. Is dit vergelijkbaar met het nemen van Vliegenzwam?”

Functionele alcohol alternatieven zoals Sentia of Alcarelle en Amanita Muscaria zijn beide GABA-gerelateerde stoffen, wat betekent dat ze beide werken op je GABA-receptoren, maar ze doen het op verschillende manieren.

Sentia en Alcarelle bevatten neuromodulatoren, ze versterken de effectiviteit van GABA bij bepaalde maar niet alle GABA-receptoren. Aan de andere kant is Amanita Muscaria een GABA-agonist en verhoogt het direct de GABA-activiteit bij alle receptoren.

GABA-gerelateerde neuro-modulatoren zullen je niet laten hallucineren, maar ze kunnen ontspanning, gezelligheid, verbeterde focus en betere slaap bieden.

“Ik drink omdat ik dronken wil worden. Zal dit me dronken maken?”

Een GABA-spirit zal je niet laveloos maken, omdat het is ontworpen om een ​​egaliserend effect te hebben en veel sneller uit je systeem te worden geëlimineerd dan alcohol, maar we zijn allemaal wel eens verleid om uit te gaan, terwijl we weten dat we de volgende dag ergens moeten zijn en dingen moeten doen.

Nou, met een functioneel alcohol alternatief, omdat je geen wilde avond wilt hebben of laat op wilt blijven, kun je nog steeds de ontspanning en verhoogde gezelligheid van alcohol ervaren zonder het gevaar dat de dingen uit de hand lopen.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211036 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views