Wat is yoga en de ware betekenis van yoga in het Hindoeïsme

Wat is yoga en de ware betekenis van yoga in het Hindoeïsme351 keer gelezen sinds
2
minuten leestijd
2
minuten leestijd
351 keer gelezen sinds

0
(0)

In Hindoeïstische tradities wordt het besef van wie je werkelijk bent simpelweg sadhana genoemd. En sadhana betekent de discipline – de manier van leven die nodig is om te volgen, zodat je kan ontsnappen aan de illusie dat je slechts een in de huid ingesloten ego bent.

Het woord “yoga” is afgeleid van de wortel “yug”, wat “verbinden” betekent. Daaruit komt het Latijnse woord “jungere” dat “verbinden” betekent, en in het Engels “junction”. “Junction” is ook hetzelfde als “union”.

Dit alles komt voort uit de Sanskriet-wortel “yuj”, wat ook discipline betekent. Wanneer je ossen aan elkaar vastmaakt, is dat ook een vorm van discipline.

De strikte betekenis van yoga

Strikt genomen betekent yoga de staat van vereniging, de staat waarin het individuele zelf, of de “jivatman”, wat vertaald kan worden als “ego”, uiteindelijk beseft dat het eigenlijk het “Atman” is, dat gelijk is aan “Brahman”, het Opperste Zelf.

Een yogi is iemand die deze vereniging heeft gerealiseerd. Echter, in het gewone gebruik wordt het woord “yoga” meestal gebruikt om de praktijk van meditatie aan te duiden, waarbij men in de staat van vereniging komt. Een yogi is dan iemand die op weg is naar dat punt, een zoeker op reis.

Maar strikt genomen is er geen methode om de plek te bereiken waar je al bent, en geen enkele zoektocht zal het Zelf onthullen, omdat elke zoektocht impliceert dat het Zelf afwezig is, het grote Zelf, het Zelf met een hoofdletter.

Dus, het zoeken duwt het juist weg en het beoefenen van discipline om het te bereiken is het uitstellen van het realiseren ervan.

Er is een bekend Zen-verhaal over een monnik die in meditatie zat en de meester kwam langs en vroeg: “Wat ben je aan het doen?” De monnik antwoordde: “Ik mediteer om een Boeddha te worden.” Waarop de meester een nabijgelegen baksteen oppakte en begon te polijsten en te wrijven.

De monnik vroeg: “Wat doet u?” De meester antwoordde: “Ik polijst deze baksteen om er een spiegel van te maken.” De monnik zei: “Door nog zo veel te wrijven kunt u nooit van een baksteen een spiegel maken.”

Waarop de meester antwoordde: “Net zoals je door nog zo veel zazen te doen nooit een Boeddha kunt worden”.

(Zazen betekent zittende meditatie).

https://www.youtube.com/watch?v=UFduhExCxRk

Link: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken