‘Yoga geeft Ruimte’ van Skadi van Paaschen

‘Yoga geeft Ruimte’ van Skadi van Paaschen803 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
803 keer gelezen sinds

0
(0)

Yoga geeft RuimteYogadocente Skadi van Paaschen laat in het onlangs verschenen boek ‘Yoga geeft Ruimte’ zien hoe yoga kan bijdragen aan een ontspannen levenshouding. Centraal in haar boek staat Yin Yoga, waarbij houdingen enkele minuten worden vastgehouden om een hoog niveau van ontspanning te bereiken.

Yin Yoga is een relatief nieuwe, meditatieve vorm van yoga. Met beheersing van de ademhaling en diepe concentratie leer je met Yin Yoga in jezelf te keren en beter te voelen wat jij eigenlijk wilt in dit leven. Skadi: “Veel mensen zijn in deze snelle maatschappij uit balans. Yoga vult het tekort aan stilte, dat we ook yin noemen, in dat in de westerse wereld bestaat. ”

Helende yoga

Yin Yoga geeft volgens Skadi rust en ontspanning, ze vergelijkt het met het gevoel dat je krijgt als je een te strakke spijkerbroek uittrekt. “Bovendien werkt het door de spierontspanning diep in het bindweefsel en dat stimuleert de meridianen, de energiebanen in je lichaam.

Het is een vorm van yoga die verschillende stijlen en filosofieën van Hatha Yoga, de oorspronkelijke yoga met niet-bewegende asana’s, combineert. In deze wereld overheerst yang, dat wordt gekenmerkt door dynamiek en actie. Yin staat voor rust en introspectie en Yin Yoga gebruikt Yin kenmerken die worden omschreven al:

 • verborgen
 • donder
 • koud
 • onbeweeglijk
 • neerwaarts
 • aards
 • kalm
 • diepgaand

De oefeningen die we doen, houden we 3 tot 5 minuten vast waardoor je tijd hebt om in jezelf te keren. Dit geeft rust en meer zelfkennis.”

Helende yoga zoals Yin Yoga is volgens Skadi ideaal voor mensen met artrose, reuma, een burn-out of andere stress-gerelateerde ziektes omdat ze de rust van yoga vinden, maar ook fysieke inspanning verrichten. “Mensen die veel last hebben van stress, kunnen naast Yin Yoga ook een actievere vorm van yoga of een sport beoefenen om hun energie kwijt te raken. Yin Yoga heeft mij geholpen om rust te krijgen in mijn leven, ook op emotioneel vlak. Ik sta steviger in het leven en heb meer zelfvertrouwen omdat ik beter in contact ben met mezelf.”

Bewegende meditatie

Voordat Skadi’s leven volledig om yoga draaide, was zij professioneel turnster en stuntvrouw. “Mijn leven heeft altijd al in het teken gestaan van sport, beweging en souplesse. Ik was een erg beweeglijk kind en toen ik turnster werd, zag ik die sport als een soort van bewegende meditatie om rustiger te worden.

Daarna werd ik stuntvrouw voor films, waarbij ik soms van tien hoog in de Amsterdamse gracht moest springen. Dat heb ik tien jaar gedaan, maar nu ik van yoga mijn werk heb gemaakt, kan ik het risico op blessures niet meer nemen.´

Skadi is na een bewogen carrière fulltime yogadocente en geeft les aan zowel beginnersgroepen als gevorderden. Skadi: “Beginners hebben behoefte aan veel uitleg om de houdingen en ademhaling goed te leren en gevorderden hebben behoefte aan stilte, aan yin.

Mijn cursisten vroegen tijdens de lessen al naar meer uitleg en achtergrond. Dankzij een toevallige ontmoeting met Kosmos uitgevers werd dit project werkelijkheid: een prachtig geïllustreerd boek dat inzicht geeft in Yin Yoga zodat de lezer het thuis uit kan oefenen.”

Van stuntvrouw naar yogadocent

Yoga geeft RuimteYogadocent Skadi van Paaschen trainde in haar jeugd op hoog niveau bij de turnselectie van Jong Oranje, maar een blessure aan haar pols dwong haar tot stoppen. Skadi ging verder als turntrainster en Mensendieck therapeute, waarbij ze oefentherapie gaf aan mensen die bewegingsproblemen hadden.

Ze figureerde daarnaast in Nederlandse films en haar atletische kwaliteiten vielen op. Skadi werd gevraagd voor een baan als stuntvrouw en schitterde in producties als Pinokkio 2, George and the Dragon en Tom en Thomas. “Veel kinderfilms inderdaad; omdat ik maar 1.52 meter ben, kon ik prima als dubbel voor jonge acteurs worden ingezet.”

Om in vorm te blijven, volgde ze Tae Bo-lessen en Astanga Yoga, een vorm van yoga die wat meer actief en conditioneel georiënteerd is. Zo maakte ze voor het eerst kennis met yoga, wat haar de rust gaf die ze nodig had.

Tijdens een reis naar India raakte Skadi bevriend met een Amerikaan die met Yin Yoga een nieuwe vorm van yoga had opgesteld. Deze vorm van yoga raakte haar direct vanwege de helende werking en de meer actieve bewegingen. Ze besloot zich erin te verdiepen en les te gaan geven. Op dit moment geeft Skadi les op drie scholen in Amsterdam: Delight Yoga, De Nieuwe Yoga school en David Lloyd.

Yoga, de oorsprong

Volgens de oude Indiase meesters* bestaat yoga uit acht elementen:

 1. Yama: afstand nemen van geweld, leugen, diefstal, lust, en bezit
 2. Niyama: levensregels zoals innerlijke en externe hygiëne
 3. Asana: de lichaamshouding, de basis van alle yogalessen. Er zijn 84.000 lichaamshoudingen, waarvan er 84 algemeen bekend zijn
 4. Pranayama: ademhalingscontrole, vaak een onderdeel van de huidige yogalessen.
 5. Pratayhara: onderdrukking van gevoel en pijn
 6. Dharshana: de concentratie die bestaat uit bewustzijn/focus op een object. Vaak gebruikt op het eind van de yogalessen.
 7. Dhyana: concentratie in de vorm van meditatie
 8. Samadhi: hoogste vorm van concentratiemeditatie waarbij je de wereld om je heen niet meer ziet en volledig in bezit bent genomen door het object. Deze staat van concentratie heet absorptie.

*Zoals beschreven in de Yoga-Sutra door Patanjali van voor onze jaartelling.

In december 2014 verscheen het boek ‘Yoga geeft ruimte’ van yogadocente Skadi van Paaschen. Het boek geeft inzicht in Yin Yoga, dat in Nederland snel populair wordt. Yin Yoga richt zich op het ontspannen van de spieren, de poses worden enkele minuten vastgehouden zodat je het bindweefsel bereikt en langzaam verlengt.

Het boek biedt lessen om je hart, zenuwstelsel en lichaam te kalmeren en zo ruimte te vinden in je lijf. Daarnaast beschrijft het boek het turbulente leven van Skadi.
De praktische oefeningen in het boek worden begeleid door prachtige, kleurrijke foto’s van Harold Pereira. Een aanwinst voor iedereen die wat meer rust in zijn leven wil.

Yoga geeft Ruimte, Skadi van Paaschen, uitgeverij Kosmos, € 19,90

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken