fbpx
Image

Beperkingen Maken Je Beter: Stel Je Eigen Batman-regels Vast


108 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
108 keer gelezen sinds

0
(0)

Het onderwerp van onze korte bespreking vandaag is dat beperkingen je verbeteren. Dit is een essentieel onderwerp voor iedereen om over na te denken. Met ‘beperkingen’ bedoel ik een zelfopgelegd, doordacht ethisch kader. Het is zelfopgelegd omdat je het zelf moet doen en doordacht omdat je er goed over moet nadenken. Het is een ethisch kader omdat het bepaalt hoe je beslissingen neemt terwijl je door het leven gaat. Laat me uitleggen waarom dit de moeite waard zal zijn.

De overgrote meerderheid van de mensen heeft er niet voor gekozen om zich over te geven aan een specifiek filosofisch of religieus kader op een volledige manier. Met ‘volledig’ bedoel ik niet zoals bijvoorbeeld de katholieke kerk, maar ‘heel’ in de zin van compleet. Een volledig kader is er een waarin alle leerstellingen volledig bewaard blijven.

Moeilijke woordenlijst

  • Stoïcijnen – aanhangers van een oude Griekse filosofie die focust op zelfbeheersing en deugd
  • Chaos van inconsistentie – verwarring door tegenstrijdigheid en veranderlijkheid
  • Ambiguïteiten – onduidelijkheden of dubbelzinnigheden
  • Poolster – een vaste leidraad of richtlijn
  • Doordacht ethisch kader – goed overdachte regels voor gedrag
  • Aansprakelijkheid – verantwoordelijkheid
  • Onsamenhangendheid – gebrek aan logische samenhang

Je kiest niet welke regels je volgt en welke je negeert. Het kan heel goed zijn dat bepaalde tradities meer weten dan jij. Sommige hebben duizenden jaren aan wijsheid achter zich.

Als je jezelf boven hen plaatst door te kiezen wat wel en wat niet, ontneem je jezelf waarschijnlijk een deel van die kennis. Naar mijn mening is het beter om je volledig over te geven aan een bepaald kader zolang je dat kunt, om het kader volledig te verlaten wanneer dat om welke reden dan ook niet langer mogelijk is.

Zelfgestuurde Ethiek

Zonder dit ethisch kader maken mensen het min of meer ter plekke. Dit betekent dat elke beslissing functioneel gebaseerd is op emotie en eigenbelang.

Als ze het leuk vinden, is het goed; als ze het niet leuk vinden, is het slecht. Dit is hoe baby’s de realiteit navigeren. Velen zijn echter niet voorbij deze fase gegroeid, omdat dat inspanning, discipline en helderheid vereist. De gevolgen van dit niet doen zijn aanzienlijk.

Kijk maar om je heen: het moderne leven is een constant verschuivende verwarring door tegenstrijdigheid en veranderlijkheid. Wat vandaag slecht en verkeerd is, kon een jaar geleden goed en juist zijn, wat een absoluut waanzinnige manier is om door de wereld te gaan. Het is gekmakend.

Aan de andere kant is een doordacht ethisch kader als een vaste leidraad; iets waarmee we de onduidelijkheden van het dagelijkse leven kunnen navigeren.

Als we ons niet aan een extern kader in een volledige manier willen overgeven, dan is het naar mijn mening onze ethische plicht om dat kader voor onszelf te creëren. Het is prima als dit kader een mengelmoes is; je kunt iets van de Stoïcijnen nemen, iets van de Boeddhisten, iets van de Christenen, en iets van de existentialisten, enzovoort.

Uiteindelijk wil je echter een systeem creëren waaraan je je met hart en ziel kunt overgeven, en dit zal je onvermijdelijk dwingen om beperkingen aan jezelf op te leggen.

Beperkingen zijn noodzakelijk; ze zijn als een skelet dat niet alleen beschermt, maar ook beweging mogelijk maakt, waardoor we met een zekere mate van vertrouwen en gelijkmoedigheid door de wereld kunnen bewegen. Mensen houden misschien niet altijd van grenzen, maar er is echt geen weg omheen.

De Val van rocksterren en beroemdheden

Ons leven zou waarschijnlijk ontsporen op dat punt, en we zouden niet in staat zijn om de vruchten te plukken van al onze uitgebreide inspanningen. Kijk maar naar de rocksterren en beroemdheden; wat er vaak gebeurt als zij op het punt komen waarop ze praktisch kunnen doen wat ze willen, is zelfvernietiging. En dat is geen overdrijving.

Het is gemakkelijk om moralistisch te doen over het gedrag van deze mensen, maar het is waarschijnlijk nuttiger om aan te nemen dat deze mensen echt niet beter of slechter zijn dan jij. Hoewel ze misschien buitengewoon getalenteerd zijn op sommige vlakken, zijn ze op andere gebieden heel gewoon.

Hun levens zijn vaak een getuigenis van wat er gebeurt wanneer gewone mensen buitengewone macht en invloed verwerven zonder een doordacht ethisch kader. Begin vandaag nog met oefenen binnen die beperkingen.

Batman versus Joker

Een goede manier om uit te leggen hoe beperkingen je beter maken, is door het over Batman te hebben. Batman, eigenlijk Bruce Wayne, de knappe, sombere miljardair, kan praktisch doen wat hij wil.

Hij is gespierd, rijk, trekt een kostuum aan en vliegt (zwaait) door de stad, levend boven de wet, een bewuste keuze die hem voortdurend op gespannen voet zet met de politie. Dat is hoe hij heeft besloten te leven. Batmans tegenstander, de Joker, ondanks hun verschillen in uiterlijk, zijn eigenlijk vrij gelijk.

Joker draagt ook een kostuum, leeft boven de wet en gebruikt elke gelegenheid om Batman hieraan te herinneren. Dit is gevaarlijk voor Batman, omdat als hij een grens overschrijdt.

Een grens die eigenlijk alleen bestaat omdat hij die zelf heeft getrokken en die niemand hem echt kan verwijten te overschrijden, Die zijn wankele relatie met zichzelf zou laten vervallen in chaos.

Batman heeft zelfopgelegde regels die hem onderscheiden van Joker. Aan de ene kant hoeft Batman deze regels niet te hebben in de zin dat niemand hem dwingt, maar aan de andere kant wel, omdat anders de ethische basis voor zijn handelen in de wereld zou vervallen in onsamenhangendheid.

Zonder deze regels zou hij niet anders zijn dan Joker, of erger, hij zou een zelfingenomen, verwarde hypocriet zijn. Batman houdt zich aan een paar regels, zoals geen vuurwapens gebruiken en mensen niet doden. Deze regels houden hem aan deze kant van gezond verstand.

Morele dilemma’s in het dagelijks leven

In het dagelijks leven komen mensen vaak morele dilemma’s tegen die vergelijkbaar zijn met de uitdagingen van Batman. Hoe we reageren op verleidingen en druk kan onze integriteit en ethische basis beïnvloeden.

Het is belangrijk om onze eigen grenzen en waarden te definiëren en hieraan vast te houden, ongeacht de situatie. Dit vereist voortdurende zelfreflectie en bewustwording van onze acties en hun gevolgen. Het vaststellen van persoonlijke ‘Batman-regels’ kan ons helpen om sterk te blijven in moeilijke situaties en ethisch verantwoorde keuzes te maken.

De uiteindelijke morele overwinning

Deze regels creëren echter een aansprakelijkheid voor Batman, omdat Joker, die zichzelf deze regels niet heeft opgelegd, nu gemakkelijker kan winnen dan Batman.

Bijvoorbeeld, voor Batman om te winnen moet hij Joker vangen zonder hem te doden, maar voor Joker om te winnen, kan hij niet alleen Batman vangen zonder hem te doden, hij kan hem gewoon doden of, nog perverser, Batman provoceren om hem te doden, wat de Joker de uiteindelijke morele overwinning over Batman zou geven.

Daarom zijn er meer manieren voor Joker om te winnen, wat, alles gelijk, de kans vergroot dat hij zal winnen. Dit betekent dat als Batman en Joker exact op hetzelfde vaardigheids- en machtsniveau waren, Joker zou winnen.

Batman zou geen kans hebben als de twee gelijk opgingen; de overwinning zou gaan naar degene die gemakkelijker kon winnen.

Batman begrijpt dit echter, en het begrip van de aansprakelijkheden die zijn zelfopgelegde beperkingen creëren, dwingt hem om bekwamer en machtiger te worden dan hij anders zou zijn.

Hij moet sterker, slimmer en taai zijn om zijn handicap te overwinnen, en het ironische is dat hij waarschijnlijk niet beter zou zijn geworden als hij niet de noodzaak had om te verbeteren. Precies zijn zelfopgelegde beperkingen creëerden de noodzaak voor hem om te verbeteren.

Daarom moedig ik alle mannen aan om jullie eigen ‘Batman-regels’ te definiëren: welke beperkingen ga je toepassen in je eigen leven, niet omdat je moet, niet omdat je gestraft wordt als je dat niet doet, maar omdat je begrijpt dat het toepassen van deze beperkingen je zal dwingen om beter te worden dan je nu bent.

Veelgestelde Vragen

Wat wordt bedoeld met zelfopgelegde beperkingen?

Zelfopgelegde beperkingen zijn ethische regels die je jezelf oplegt om je gedrag te sturen en persoonlijke groei te bevorderen. Ze helpen bij het nemen van doordachte beslissingen.

Waarom zijn beperkingen belangrijk voor persoonlijke groei?

Beperkingen dwingen je om binnen een ethisch kader te leven, wat discipline en helderheid bevordert. Dit leidt tot betere zelfbeheersing en voortdurende zelfverbetering.

Hoe kan het volgen van een ethisch kader je leven verbeteren?

Het volgen van een ethisch kader biedt een vaste leidraad in het leven. Het helpt je om consistente beslissingen te nemen en voorkomt verwarring door tegenstrijdigheid en veranderlijkheid.

Wat kunnen we leren van Batman’s zelfopgelegde regels?

Batman’s zelfopgelegde regels, zoals het niet doden van zijn tegenstanders, dwingen hem om slimmer en sterker te zijn. Dit voorbeeld toont aan dat beperkingen je kunnen dwingen om beter te worden.

Hoe kun je je eigen ethische regels definiëren?

Je kunt je eigen ethische regels definiëren door elementen van verschillende filosofieën en religies te combineren die resoneren met je waarden. Het belangrijkste is om een consistent en doordacht kader te creëren dat je kunt volgen.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found