Image

Beperkingen maken je beter: stel je eigen Batman-regels vast


74 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
74 keer gelezen sinds

0
(0)

Het onderwerp van onze korte bespreking vandaag is dat beperkingen je verbeteren. Dit is een essentieel onderwerp voor iedereen om over na te denken. Met ‘beperkingen’ bedoel ik een zelfopgelegd, doordacht ethisch kader. Het is zelfopgelegd omdat je het zelf moet doen en doordacht omdat je er goed over moet nadenken. Het is een ethisch kader omdat het bepaalt hoe je beslissingen neemt terwijl je door het leven gaat. Laat me uitleggen waarom dit de moeite waard zal zijn.

Voor beter of slechter, de overgrote meerderheid van de mensen heeft er niet voor gekozen om zich over te geven aan een specifiek filosofisch of religieus kader op een alomvattende manier. Met ‘alomvattend’ bedoel ik niet zoals bijvoorbeeld de katholieke kerk, maar ‘heel’ in de zin van compleet. Een alomvattend kader is er een waarin alle leerstellingen volledig bewaard blijven.

Je kiest niet welke regels je volgt en welke je negeert. Het kan heel goed zijn dat bepaalde tradities meer weten dan jij. Sommige hebben duizenden jaren aan wijsheid achter zich. Als je jezelf boven hen plaatst door te kiezen, ontneem je jezelf waarschijnlijk een deel van die kennis. Naar mijn mening is het beter om je volledig over te geven aan een kader zolang je kunt, en het kader volledig te verlaten wanneer dat om welke reden dan ook niet langer mogelijk is.

Zelfgestuurde Ethiek

Zonder dit ethisch kader maken mensen het min of meer ter plekke. Dit betekent dat elke beslissing functioneel gebaseerd is op emotie en eigenbelang. Als ze het leuk vinden, is het goed; als ze het niet leuk vinden, is het slecht. Dit is hoe baby’s de realiteit navigeren. Velen zijn echter niet voorbij deze fase gegroeid, omdat dat inspanning, discipline en helderheid vereist. De gevolgen van dit niet doen zijn aanzienlijk. Kijk maar om je heen: het moderne leven is een constant verschuivende chaos van inconsistentie. Wat vandaag slecht en verkeerd is, kon een jaar geleden goed en juist zijn, wat een absoluut waanzinnige manier is om door de wereld te gaan. Het is gekmakend.

Aan de andere kant is een doordacht ethisch kader als een Poolster; iets waarmee we de ambiguïteiten van het dagelijkse leven kunnen navigeren. Als we ons niet aan een extern kader in een alomvattende manier willen overgeven, dan is het naar mijn mening onze ethische plicht om dat kader voor onszelf te creëren. Het is prima als dit kader een mengelmoes is; je kunt iets van de Stoïcijnen nemen, iets van de Boeddhisten, iets van de Christenen, en iets van de existentialisten, enzovoort.

Uiteindelijk wil je echter een systeem creëren waaraan je je met hart en ziel kunt overgeven, en dit zal je onvermijdelijk dwingen om beperkingen aan jezelf op te leggen. Beperkingen zijn noodzakelijk; ze zijn als een skelet dat niet alleen beschermt, maar ook beweging mogelijk maakt, waardoor we met een zekere mate van vertrouwen en gelijkmoedigheid door de wereld kunnen bewegen. Mensen houden misschien niet altijd van grenzen, maar er is echt geen weg omheen.

De Val van rocksterren en beroemdheden

Ons leven zou waarschijnlijk ontsporen op dat punt, en we zouden niet in staat zijn om de vruchten te plukken van al onze uitgebreide inspanningen. Kijk maar naar de rocksterren en beroemdheden; wat er vaak gebeurt als zij op het punt komen waarop ze praktisch kunnen doen wat ze willen, is zelfvernietiging. En dat is geen overdrijving.

Het is gemakkelijk om moralistisch te doen over het gedrag van deze mensen, maar het is waarschijnlijk nuttiger om aan te nemen dat deze mensen echt niet beter of slechter zijn dan jij. Hoewel ze misschien buitengewoon getalenteerd zijn op sommige vlakken, zijn ze op andere gebieden heel gewoon.

Hun levens zijn vaak een getuigenis van wat er gebeurt wanneer gewone mensen buitengewone macht en invloed verwerven zonder een doordacht ethisch kader. Begin vandaag nog met oefenen binnen die beperkingen.

Batman versus Joker

Een goede manier om uit te leggen hoe beperkingen je beter maken, is door het over Batman te hebben. Batman, eigenlijk Bruce Wayne, de knappe, sombere miljardair, kan praktisch doen wat hij wil. Hij is gespierd, rijk, trekt een kostuum aan en vliegt (zwaait) door de stad, levend boven de wet, een bewuste keuze die hem voortdurend op gespannen voet zet met de politie. Dat is hoe hij heeft besloten te leven. Batmans tegenstander, de Joker, ondanks hun verschillen in uiterlijk, zijn eigenlijk vrij gelijk.

Joker draagt ook een kostuum, leeft boven de wet en gebruikt elke gelegenheid om Batman hieraan te herinneren. Dit is gevaarlijk voor Batman, omdat als hij een grens overschrijdt. Een grens die eigenlijk alleen bestaat omdat hij die zelf heeft getrokken en die niemand hem echt kan verwijten te overschrijden, Die zijn wankele relatie met zichzelf zou laten vervallen in chaos.

Batman heeft zelfopgelegde regels die hem onderscheiden van Joker. Aan de ene kant hoeft Batman deze regels niet te hebben in de zin dat niemand hem dwingt, maar aan de andere kant wel, omdat anders de ethische basis voor zijn handelen in de wereld zou vervallen in onsamenhangendheid. Zonder deze regels zou hij niet anders zijn dan Joker, of erger, hij zou een zelfingenomen, verwarde hypocriet zijn. Batman houdt zich aan een paar regels, zoals geen vuurwapens gebruiken en mensen niet doden. Deze regels houden hem aan deze kant van gezond verstand.

de uiteindelijke morele overwinning

Deze regels creëren echter een aansprakelijkheid voor Batman, omdat Joker, die zichzelf deze regels niet heeft opgelegd, nu gemakkelijker kan winnen dan Batman. Bijvoorbeeld, voor Batman om te winnen moet hij Joker vangen zonder hem te doden, maar voor Joker om te winnen, kan hij niet alleen Batman vangen zonder hem te doden, hij kan hem gewoon doden of, nog perverser, Batman provoceren om hem te doden, wat paradoxalerwijze Joker de uiteindelijke morele overwinning over Batman zou geven.

Daarom zijn er meer manieren voor Joker om te winnen, wat, alles gelijk, de kans vergroot dat hij zal winnen. Dit betekent dat als Batman en Joker exact op hetzelfde vaardigheids- en machtsniveau waren, Joker zou winnen. Batman zou geen kans hebben als de twee gelijk opgingen; de overwinning zou gaan naar degene die gemakkelijker kon winnen.

Batman begrijpt dit echter, en het begrip van de aansprakelijkheden die zijn zelfopgelegde beperkingen creëren, dwingt hem om bekwamer en machtiger te worden dan hij anders zou zijn. Hij moet sterker, slimmer en taai zijn om zijn handicap te overwinnen, en het ironische is dat hij waarschijnlijk niet beter zou zijn geworden als hij niet de noodzaak had om te verbeteren. Precies zijn zelfopgelegde beperkingen creëerden de noodzaak voor hem om te verbeteren.

Daarom moedig ik alle mannen aan om jullie eigen ‘Batman-regels’ te definiëren: welke beperkingen ga je toepassen in je eigen leven, niet omdat je moet, niet omdat je gestraft wordt als je dat niet doet, maar omdat je begrijpt dat het toepassen van deze beperkingen je zal dwingen om beter te worden dan je nu bent.

Link: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
Emotionele Intelligentie Test
Libido Test Voor Mannen