Bestaat De Overgang Voor Mannen?

Bestaat De Overgang Voor Mannen?408 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
408 keer gelezen sinds

0
(0)

I. Wat is de overgang bij mannen?

De overgang voor mannen, ook wel de mannelijke menopauze genoemd, is een natuurlijk proces waarbij mannen te maken krijgen met veranderingen in hun hormoonspiegels naarmate ze ouder worden. Hoewel het niet zo bekend is als de overgang bij vrouwen, ervaren mannen ook fysieke en emotionele veranderingen tijdens deze periode. Laten we eens kijken naar de definitie en symptomen van de overgang bij mannen.

Definitie van de overgang bij mannen

De overgang bij mannen verwijst naar een geleidelijke afname van testosteron, het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon, die meestal begint rond de leeftijd van 40 tot 50 jaar. Deze afname van testosteron kan leiden tot verschillende fysieke, mentale en seksuele veranderingen bij mannen.

Symptomen van de overgang bij mannen

Tijdens de overgang bij mannen kunnen verschillende symptomen optreden als gevolg van de afname van testosteron. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid en verminderde energielevels
 • Depressie en stemmingswisselingen
 • Verminderd libido en seksuele functie
 • Spierverlies en verlies van spierkracht
 • Toename van lichaamsvet en gewichtstoename
 • Problemen met geheugen en concentratie
 • Slaapproblemen en nachtelijk zweten

Daarnaast kunnen mannen ook te maken krijgen met botverlies, wat het risico op osteoporose kan verhogen. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle mannen dezelfde symptomen ervaren tijdens de overgang, en de ernst ervan kan per persoon verschillen.

Het is interessant om op te merken dat sommige experts de term “overgang bij mannen” betwisten, omdat de hormonale veranderingen bij mannen niet zo abrupt zijn als bij vrouwen tijdens de menopauze. Sommige deskundigen geven de voorkeur aan het gebruik van de term “andropauze” om de overgang bij mannen te beschrijven.

II. Hormonale veranderingen tijdens de overgang bij mannen

Tijdens de overgang ervaren niet alleen vrouwen hormonale veranderingen, maar ook mannen. Hoewel de term ‘overgang’ meestal wordt geassocieerd met vrouwen, hebben mannen ook te maken met veranderingen in hun hormoonspiegels naarmate ze ouder worden.

Deze hormonale veranderingen kunnen verschillende effecten hebben op het lichaam en de gezondheid van mannen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van hormonale veranderingen tijdens de overgang bij mannen:

1. Testosteron niveaus en veranderingen

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon en speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling en het behouden van mannelijke kenmerken, zoals spiermassa, botdichtheid en seksuele functie.

Naarmate mannen ouder worden, neemt de productie van testosteron geleidelijk af, wat resulteert in lagere testosteronniveaus. Dit wordt soms ook wel ‘andropauze’ genoemd, hoewel het belangrijk is om op te merken dat de hormonale veranderingen bij mannen niet zo duidelijk zijn als bij vrouwen die de menopauze doormaken.

De verlaging van de testosteronniveaus bij mannen kan leiden tot verschillende fysieke en emotionele symptomen, zoals:

 • Verminderd libido
 • Moeite om een erectie te krijgen of te behouden
 • Vermoeidheid
 • Depressie of prikkelbaarheid
 • Verminderde spiermassa en kracht
 • Verminderde botdichtheid
 • Veranderingen in lichaamssamenstelling (meer vetweefsel, minder spiermassa)

2. Andere hormonale veranderingen

Naast de verlaging van de testosteronniveaus kunnen mannen ook andere hormonale veranderingen ervaren tijdens de overgang. Sommige van deze veranderingen zijn onder andere:

 • Verhoogde oestrogeenspiegels: Naarmate testosteron afneemt, kan het relatieve niveau van oestrogeen in het lichaam toenemen. Dit kan bijdragen aan gewichtstoename, verminderde energie en veranderingen in de botdichtheid.
 • Veranderingen in schildklierhormonen: De schildklierhormonen, zoals thyroxine, kunnen ook beïnvloed worden tijdens de overgang bij mannen. Dit kan symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, gewichtsveranderingen en stemmingswisselingen.
 • Cortisolniveaus: De productie van cortisol, het stresshormoon, kan ook verstoord raken tijdens de overgang. Dit kan bijdragen aan vermoeidheid, slapeloosheid en verminderde weerstand tegen stress.

Het is belangrijk om op te merken dat de hormonale veranderingen tijdens de overgang bij mannen variabel kunnen zijn en niet bij alle mannen op dezelfde manier voorkomen. Sommige mannen kunnen minimale symptomen ervaren, terwijl anderen meer uitgesproken veranderingen kunnen meemaken. Als je symptomen ervaart die je dagelijkse leven verstoren, is het raadzaam om een ​​arts te raadplegen voor advies.

III. Gevolgen van de overgang bij mannen

Net als vrouwen kunnen mannen ook te maken krijgen met de overgang, ook wel bekend als de mannelijke menopauze. Hoewel de symptomen niet zo uitgesproken zijn als bij vrouwen, kunnen mannen toch te maken krijgen met enkele fysieke, psychologische en emotionele gevolgen. Hier zijn enkele veelvoorkomende gevolgen van de overgang bij mannen:

Fysieke gevolgen

1. Veranderingen in de hormoonspiegels: Tijdens de overgang bij mannen kunnen de niveaus van testosteron, het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon, afnemen. Dit kan leiden tot verschillende fysieke symptomen zoals vermoeidheid, verminderde spierkracht en verlies van libido.

2. Opvliegers: Hoewel het minder vaak voorkomt dan bij vrouwen, kunnen mannen ook te maken krijgen met opvliegers tijdens de overgang. Dit zijn plotselinge gevoelens van warmte die gepaard gaan met zweten en roodheid van de huid.

3. Gewichtstoename: Sommige mannen kunnen tijdens de overgang moeite hebben om hun gewicht onder controle te houden. Dit kan te wijten zijn aan veranderingen in de stofwisseling en het verlies van spiermassa.

Psychologische en emotionele gevolgen

1. Stemmingsschommelingen: Mannen kunnen tijdens de overgang te maken krijgen met stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid, frustratie en angst. Deze stemmingswisselingen kunnen hun algehele welzijn beïnvloeden.

2. Verminderd zelfvertrouwen: De fysieke veranderingen en symptomen van de overgang kunnen het zelfvertrouwen van mannen beïnvloeden. Ze kunnen zich onzeker voelen over hun uiterlijk, prestaties en seksuele potentie.

Omgaan met de gevolgen van de overgang bij mannen kan uitdagend zijn, maar er zijn manieren om ermee om te gaan. Het is belangrijk om open te staan ​​voor communicatie en ondersteuning te zoeken van dierbaren. Daarnaast kunnen gezonde levensstijlkeuzes, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en stressvermindering, helpen om de symptomen te verminderen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de overgang bij mannen een normaal onderdeel is van het ouder worden en niet iets is om je voor te schamen. Praat met een zorgverlener als je symptomen ervaart die je dagelijks leven beïnvloeden, zodat zij je kunnen adviseren over mogelijke behandelingsopties.

Behandelingsopties voor de overgang bij mannen

De overgang bij mannen, ook wel bekend als andropauze, is een natuurlijk proces waarbij de testosteronniveaus geleidelijk afnemen naarmate mannen ouder worden.

Hoewel de symptomen mild kunnen zijn in vergelijking met die van de menopauze bij vrouwen, ervaren sommige mannen toch problemen die hun kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen van de overgang bij mannen te verlichten.

Hormoonvervangende therapie

Hormoonvervangende therapie (HRT) kan een effectieve behandelingsoptie zijn voor mannen die ernstige symptomen ervaren als gevolg van een laag testosterongehalte. Deze therapie omvat het toedienen van testosteron in verschillende vormen, zoals gels, patches, injecties of implantaten.

Testosteronvervanging helpt bij het verlichten van de symptomen zoals vermoeidheid, verminderde libido, gewichtstoename en stemmingswisselingen. Het is echter belangrijk om met een arts te overleggen voordat u met HRT begint, omdat het gebruik van testosterontherapie gepaard kan gaan met risico’s en bijwerkingen.

Natuurlijke remedies en levensstijlveranderingen

Naast hormoonvervangende therapie zijn er ook natuurlijke remedies en levensstijlveranderingen die mannen kunnen helpen omgaan met symptomen van de overgang. Enkele veelvoorkomende strategieën zijn onder meer:

 • Dieet en voeding : Een gezond dieet met voldoende groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten kan bijdragen aan het behoud van een gezond testosterongehalte. Het vermijden van overtollige suiker en bewerkte voedingsmiddelen kan ook gunstig zijn.
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals krachttraining en aerobics, kan helpen bij het verhogen van de testosteronniveaus en het verbeteren van de algehele gezondheid. Het kan ook helpen bij het verminderen van symptomen zoals vermoeidheid en gewichtstoename.
 • Stressmanagement: Stress kan bijdragen aan hormonale onevenwichtigheden, dus het is belangrijk om stressniveaus te beheersen. Dit kan worden bereikt door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen.
 • Voldoende slaap : Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond lichaam en evenwichtige hormonen. Zorg voor een regelmatig slaapschema en creëer een rustgevende slaapomgeving.
 • Supplementen: Sommige natuurlijke supplementen, zoals zink, vitamine D en maca-wortel, worden soms gebruikt om testosteronniveaus te ondersteunen. Het is echter belangrijk om met een zorgverlener te overleggen voordat u supplementen neemt.

Het is belangrijk op te merken dat natuurlijke remedies en levensstijlveranderingen mogelijk niet zo effectief zijn als hormoonvervangende therapie, vooral bij mannen met ernstige symptomen. Het is altijd het beste om met een arts te overleggen over de juiste behandelingsoptie en om de mogelijke risico’s en voordelen te bespreken.

De overgang bij mannen is een normaal onderdeel van het ouder worden en kan worden aangepakt met de juiste behandelingsopties. Of u nu kiest voor hormoonvervangende therapie of natuurlijke remedies, het belangrijkste is om met een zorgverlener te praten en een plan te vinden dat het beste past bij uw individuele behoeften en gezondheid.

V. Het omgaan met de overgang voor mannen

Hoewel de overgang vaak geassocieerd wordt met vrouwen, kunnen ook mannen symptomen ervaren die verband houden met hormonale veranderingen. Deze periode wordt soms de “andropauze” genoemd. Hoewel de symptomen niet zo uitgesproken zijn als bij vrouwen, kunnen mannen nog steeds ongemak ervaren. Hier zijn enkele tips om symptomen te verlichten en ondersteuning te vinden tijdens de overgang bij mannen.

Tips om symptomen te verlichten

 • Houd een gezonde levensstijl aan: regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en voldoende slaap kunnen helpen de symptomen te verminderen.
 • Praat met een arts: als u symptomen ervaart die uw dagelijkse leven beïnvloeden, is het belangrijk om met een arts te praten. Zij kunnen u adviseren over mogelijke behandelingen of medicatie.
 • Verlicht stress: het beoefenen van ontspanningstechnieken, zoals meditatie of yoga, kan helpen om stress te verminderen en symptomen te verlichten.
 • Let op uw mentale gezondheid: de overgang kan gepaard gaan met stemmingswisselingen en depressie. Praat met een professional als u merkt dat uw mentale gezondheid wordt beïnvloed.
 • Overweeg hormoonbehandeling: in sommige gevallen kan hormoonvervangingstherapie helpen bij het verlichten van symptomen van de overgang bij mannen.

Ondersteuning en advies voor mannen tijdens de overgang

Het is belangrijk voor mannen om te weten dat ze niet alleen zijn tijdens de overgang. Hier zijn enkele bronnen waar mannen ondersteuning en advies kunnen vinden:

 • Praat met andere mannen: het vinden van een supportgroep of forum waar mannen hun ervaringen kunnen delen, kan nuttig zijn.
 • Raadpleeg een specialist: het bezoeken van een specialist in mannengezondheid kan helpen bij het begrijpen en behandelen van symptomen.
 • Lees betrouwbare bronnen: er zijn veel boeken en websites beschikbaar die informatie bieden over de overgang bij mannen. Het is belangrijk om informatie te zoeken van betrouwbare bronnen, zoals medische professionals of gerenommeerde organisaties.

Hoewel de overgang bij mannen minder bekend is dan bij vrouwen, is het belangrijk om te erkennen dat het een fase is waar mannen doorheen kunnen gaan. Door de symptomen te begrijpen, ondersteuning te zoeken en gezonde levensstijlkeuzes te maken, kunnen mannen de overgang beter navigeren en hun welzijn bevorderen.

Link YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231209 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023914 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023642 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211743 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211018 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211132 views