Is zelfkennis de enige weg naar geluk

De Kunst van Zelfbewustzijn als het pad naar een Gelukkig Leven?

Geluk is geen object noch de eigenschap van een object. Je kunt overal gelukkig en ongelukkig zijn. Geluk hangt dus niet af van het wel of niet op een bepaalde plaats aanwezig zijn. De geest is geen geluk. Er is geen plaats genaamd Geluk.

Er is echter wel iets dat geluk is, namelijk jijzelf. Je moet leren dit geluk te kennen. Je moet jezelf leren kennen. De wereld van dualiteiten verstoort je geluk niet als je jezelf kent. Ontlast je geest van mensen en dingen. Dit is een cruciale stap in het beheersen van het innerlijke welzijn, zonder welke spirituele groei niet mogelijk is.

De realiteit van het zijn

Dit is jouw basis, het bewuste wezen. We worden ’s ochtends wakker, de wereld is daar, alsof hij op ons wacht. Er gebeuren veel dingen met ons, sommige vinden we leuk, andere niet zozeer. Alles gebeurt in deze open ruimte die we zijn.

Absoluut alles hangt af van jouw realiteit, van deze realiteit die jij bent. De beelden van een spiegel kunnen niet bestaan zonder de spiegel. De realiteit die we zijn, die we nooit kunnen ontkennen, werkt en leeft in ons, door ons en als ons.

Er is niets anders. Dat is alles. Eén ruimte. Zuiver bewustzijn waar buiten en binnen dezelfde ruimte zijn. Grenzen zijn conventies die uiteraard voortkomen uit deze enkele ruimte. Zo wordt de realiteit van het leven geweven.

Het vinden van vrede en heelheid

Maar deze ruimte, waaruit alles voortkomt, is volheid. We zijn al deze ruimte, zelfs als op persoonlijk niveau niets ons toebehoort. Wat op elk moment naar boven komt, is wat we zijn.

Als we volheid en vrede zoeken, bewegen we weg. Als we deze volheid en deze vrede vergeten en ons volledig overgeven aan wat er ook opkomt, vinden we onszelf. En als we het vinden, vinden we vrede en heelheid.

Acceptatie en vrijheid van anderen

Je wilt misschien dat iets anders is dan het is. Het is jouw voorrecht om dat soort verlangen te hebben. Je kunt gelijk hebben in je perceptie van dingen, je kunt gedeeltelijk gelijk hebben of je kunt je vergissen.

In elk geval, accepteer alle dingen zoals ze zijn. Als iemand een bron van frustratie voor je is, visualiseer die persoon dan. In jouw perceptie, garandeer hem of haar de vrijheid om te zijn zoals ze zijn.

Houd die persoon extern. Houd alles extern. Ontlast mensen die misschien onbedoeld onder je huid zijn gekropen. Accepteer alle mensen zoals ze zijn.

Innerlijke vrede en overwinning

Wanneer je mensen de vrijheid geeft om te zijn wie ze zijn, groei je, je wordt grootmoedig en vredig met jezelf. Blijf in vrede, wees gewoon in vrede met jezelf. Als je in vrede bent met jezelf, komt die vrede niet ergens vandaan. Het is wat je bent, deze vrede ben jij.

De kracht van kalmte

Er is een remedie voor stress: kalmte. Kalmte is de ideale staat waarmee we alle levenservaringen zouden moeten verwelkomen.

Zenuwachtigheid is het tegenovergestelde van kalmte en het is tegenwoordig zo wijdverbreid dat het een wereldwijde kwaal is geworden.

Het beste middel tegen zenuwachtigheid is het cultiveren van kalmte. Je moet al je acties vredig uitvoeren, want vrede is het beste medicijn voor lichaam, geest en ziel.

Het vinden van vrede in het huidige moment

Zoek niet naar vrede in de toekomst, maar vind het in het huidige moment. We hebben de neiging te denken dat we morgen naar deze vrede zullen zoeken, maar op die manier zullen we het nooit vinden. Zoek het nu meteen.

Lees ook: Het Universum zegt altijd JA!

Conclusie

Zoek niet naar vrede in de toekomst, maar vind het in het huidige moment. We hebben de neiging te denken dat we morgen deze vrede zullen vinden, maar op die manier zal het altijd ‘morgen’ blijven.

Wees vandaag kalm, leef naar je idealen en bewaar vrede en je zult de hoogste overwinning in het leven vinden.