vaccin

Vaccin tegen longkanker453 keer gelezen sinds
3
minuten leestijd
3
minuten leestijd
453 keer gelezen sinds

0
(0)

Anti-tabakslobby tegen aanschaf van een vaccin tegen longkanker / Tobacco koopt patent

AMSTERDAM – Anti-tabakslobbyisten vinden het verwerpelijk dat Japan Tobacco (JT), een van ‘s werelds grootste tabaksproducenten, het alleenrecht heeft verworven om een vaccin tegen longkanker te verkopen.

De tabaksproducent die onder andere Camel, Winston en Mild Seven maakt, heeft onlangs een deal gesloten met de Amerikaanse biotechnologie bedrijven Corixa en Cell Genesys. In ruil voor geld om onderzoek te doen naar een vaccin waarmee longkanker voorkomen en behandeld kan worden, krijgt JT het exclusieve recht om deze medicijnen die nog in ontwikkeling zijn, te verkopen.

Vaccin tegen longkanker
Vaccin tegen longkanker

Exclusieve rechten op een vaccin tegen longkanker

“Een tabaksproducent exclusieve rechten op een vaccin voor longkanker geven is hetzelfde als Dracula aan het hoofd van een bloedbank zetten”, meent Hellen Wallace, adjunct-directeur van de Britse milieuorganisatie GeneWatch. De organisatie die zich zorgen maakt over het gebruik van menselijke genen voor het maken van het vaccin, maakte de overeenkomst van JT met de biotechnologie bedrijven deze week bekend.

De anti-tabakslobby vreest dat een vaccin tegen longkanker in handen van de marketingafdeling van een tabaksproducent rokers zou aanmoedigen door te blijven roken omdat zij in de veronderstelling zouden kunnen zijn dat er een behandeling is voor eventuele ziektes die door roken worden veroorzaakt.

87% van alle longkanker sterfgevallen wordt veroorzaakt door het roken. Deze vrouw (44 jaar) begon zoals zoveel mensen al in haar tienerjaren met roken. Zie je die witte massa op de long? Dat is de kanker waardoor ze is gestorven. Om het gezwel heen zie je duidelijk de teer die de long bedekt. Want ook al zou er een succesvol vaccin tegen longkanker gevonden worden dan kunnen rokers nog net zo hard aan andere aan roken gerelateerde ziektes zoals hartproblemen en longemfyseem overlijden.

De beste manier om longkanker te voorkomen is door de verslavende grip van de tabaksindustrie te breken en mensen te overtuigen dat ze moeten stoppen met roken en er al helemaal niet aan beginnen, zegt Derek Yach, directeur niet-overdraagbare ziektes bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Het laatste bedrijf dat de beschikking over een longkanker vaccin zou mogen hebben, is een die gigantische winsten maakt met de veroorzaker van de ziekte.

De tabaksindustrie ligt al jaren onder vuur vanwege de kwalijke gevolgen van het verslavende roken. Zo zou de industrie onder andere gratis sigaretten uitdelen aan jongeren in arme landen die nog geen strenge anti-tabakswetgeving hebben. De anti-tabakslobby vreest nu dat het longkanker vaccin voor inwoners van ontwikkelingslanden waarschijnlijk onbetaalbaar is.

Een woordvoerder van Japanse Tobacco legde aan de Britse krant The Guardian uit dat zijn bedrijf de activiteiten aan het uitbreiden is vanwege de beperkte groeivooruitzichten voor tabak door de steeds strengere wetgeving.

Bron: Trouw 2001-11-17

Update 2022:

Klinisch onderzoek met nieuw vaccin tegen longkanker van start

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken