De Obesitas Paradox

De Obesitas Paradox

Het obesitas-epidemie is niet alleen een kwestie van obesitas alleen. In werkelijkheid is het een epidemie van te weinig spiermassa, oftewel obesogene sarcopenie: Het verminderen of kwijtraken van spierweefsel.

Het komt misschien als een verrassing als ik je vertel dat onze spiermassa eigenlijk een orgaan is en een essentiële rol speelt bij het ondersteunen van een sterk metabolisme. Verlies van spiermassa en kracht naarmate we ouder worden, is gelinkt aan veel chronische ziekten.

De Obesitas Paradox

We gaan het hebben over waarom een strak en sterk spierkorset de sleutel is tot een lang leven en waarom het eten van voldoende eiwitten naarmate we ouder worden belangrijk is om grotere problemen in de toekomst te voorkomen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Geneeskunde gericht op spieren: Onze spiermassa is ons grootste orgaan en cruciaal voor een lang en gezond leven. Er is momenteel een stille epidemie van spiermassaverlies, iets dat we vaak over het hoofd zien bij de focus op vet en obesitas.

  2. Ontstekingen en spiermassa: Spieren zijn de grootste opslagplek voor glucose in ons lichaam. Veel gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en Alzheimer, zijn gekoppeld aan stofwisselingsregulatie, die sterk beïnvloed wordt door onze spiermassa.

  3. Sarcopenie – verlies van spiermassa: Sarcopenie, het verlies van spiermassa, is minder bekend dan obesitas, maar is een even groot probleem. Naarmate we ouder worden, kunnen we meer vet en minder spiermassa hebben, zelfs als ons gewicht gelijk blijft.

  4. Het belang van eiwitten: Onze spieren reguleren veel van onze hormonen en biologische processen. Het verliezen van spiermassa heeft negatieve gevolgen voor onze hormoonbalans en bloedsuikerspiegel. Om onze spieren te voeden en te herstellen, is het essentieel dat we voldoende van het juiste soort eiwit eten.

  5. Aanbevelingen voor eiwitinname: Het is een misvatting dat te veel eiwit slecht voor je zou zijn. Niet alle eiwitten zijn gelijk – dierlijke eiwitten bevatten bijvoorbeeld meer essentiële aminozuren en zijn beter voor spieropbouw. De combinatie van eiwitinname en lichaamsbeweging is cruciaal voor onze gezondheid.

Geneeskunde gericht op spieren

Laat ik beginnen met het idee van geneeskunde die gericht is op spieren. Het klinkt misschien vreemd, maar onze spiermassa is eigenlijk ons grootste orgaan en draagt enorm bij aan een lang en gezond leven. Wat veel mensen niet beseffen, is dat er een stille epidemie gaande is: een massaal verlies van spiermassa bij mensen. We hebben het vaak over overgewicht en obesitas, en concentreren ons op vet, maar vergeten hierbij de spieren.

Ontstekingen en spiermassa

Onze spiermassa is de grootste opslagplaats voor glucose in ons lichaam. We hebben het vaak over diabetes, hart- en vaatgezondheid, Alzheimer – stuk voor stuk gezondheidskwesties gerelateerd aan stofwisseling. Deze worden in grote mate bepaald en beïnvloed door de hoeveelheid spiermassa die we hebben.

De Obesitas Paradox

Sarcopenie – verlies van spiermassa

De term sarcopenie is onbekend voor veel mensen. Iedereen kent de term obesitas, maar sarcopenie is de keerzijde daarvan. Het betekent het verlies van spiermassa. Naarmate we ouder worden, kan ons gewicht gelijk blijven, maar kunnen we toch meer vet en minder spiermassa hebben dan toen we jong waren.

Het belang van eiwitten

Het blijkt dat onze hormonen en biologie grotendeels worden gereguleerd door onze spieren. Als je spiermassa verliest, stijgen je cortisol- en stresshormoonniveaus, terwijl je groeihormoon en testosteron dalen – dat is geen goed nieuws.

Toch praten we hier zelden over.

Het lijkt erop dat de oplossing voor al deze problemen te vinden is in onze spiermassa. We moeten niet alleen de juiste soort training doen, zoals krachttraining, maar ook genoeg van het juiste soort eiwit eten. Eiwit voedt en herstelt onze spieren.

Aanbevelingen voor eiwitinname

Het is een misvatting dat te veel eiwit eten slecht voor je zou zijn. Dat is absoluut niet waar. Ook is het onjuist te denken dat alle eiwitten hetzelfde zijn. Dierlijke eiwitten bevatten bijvoorbeeld meer essentiële aminozuren en zijn beter voor de opbouw van spieren.

Het belang van eiwitten en lichaamsbeweging

Dat betekent overigens niet dat je niet voldoende eiwitten kunt krijgen uit plantaardige bronnen, vooral als je regelmatig traint. De combinatie van eiwitten en lichaamsbeweging blijkt cruciaal. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor groei en ontwikkeling, maar ook voor het onderhoud van onze spieren, onze immuunfunctie, en zelfs onze gemoedstoestand en cognitieve functie.

Het is duidelijk dat genoeg eiwitten eten uit de juiste bronnen, samen met de juiste vorm van lichaamsbeweging, een van de sleutels is om gezond te blijven naarmate we ouder worden. Of je nu vlees eet of een plantaardig dieet volgt, een eiwitrijk dieet is essentieel voor een goede gezondheid.

Conclusie

Het behoud en het opbouwen van spiermassa is cruciaal voor onze algehele gezondheid en welzijn, vooral naarmate we ouder worden. Aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer zijn nauw verbonden met onze stofwisseling, die sterk wordt beïnvloed door de hoeveelheid spiermassa die we hebben.

Het verlies van spiermassa, ook wel sarcopenie genoemd, wordt vaak over het hoofd gezien, maar is een ernstig gezondheidsprobleem. Daarom is het essentieel om voldoende eiwitten binnen te krijgen die spieren voeden en herstellen, en om regelmatig te bewegen.

Het consumeren van voldoende eiwitten en het beoefenen van de juiste soort oefening, krachttraining, is de sleutel tot het behouden van onze gezondheid naarmate we ouder worden.

Geraadpleegde bronnen:

The role of muscle mass in maintaining a strong metabolism and preventing chronic diseases.

  • Srikanthan P, Karlamangla AS. Muscle mass index as a predictor of longevity in older adults. Am J Med. 2014 Jun;127(6):547-53. doi: 10.1016/j.amjmed.2014.02.007. Epub 2014 Feb 14. PMID: 24561114. Link to the study
  • Wolfe RR. The underappreciated role of muscle in health and disease. Am J Clin Nutr. 2006 Sep;84(3):475-82. doi: 10.1093/ajcn/84.3.475. PMID: 16960159. Link to the study

The importance of proteins in nourishing and repairing muscles.

  • Paddon-Jones D, Rasmussen BB. Dietary protein recommendations and the prevention of sarcopenia. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2009 Jan;12(1):86-90. doi: 10.1097/MCO.0b013e32831cef8b. PMID: 19057193; PMCID: PMC2760315. Link to the study
  • Moore DR, Churchward-Venne TA, Witard O, Breen L, Burd NA, Tipton KD, Phillips SM. Protein ingestion to stimulate myofibrillar protein synthesis requires greater relative protein intakes in healthy older versus younger men. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2015 Jan;70(1):57-62. doi: 10.1093/gerona/glu103. Epub 2014 Aug 28. PMID: 25165057. Link to the study

The significance of regular exercise in maintaining muscle mass and overall health.

  • Peterson MD, Rhea MR, Sen A, Gordon PM. Resistance exercise for muscular strength in older adults: a meta-analysis. Ageing Res Rev. 2010 Jul;9(3):226-37. doi: 10.1016/j.arr.2010.03.004. Epub 2010 Mar 29. PMID: 20385254. Link to the study
  • Laddu DR, Cawthon PM, Parimi N, Hoffman AR, Orwoll E, Miljkovic I, Stefanick ML, Barrett-Connor E, Cawthon PM. Physical Activity and the Trajectory of Leanness and Frailty: The MrOS Study. J Aging Phys Act. 2020 Jan 1;28(1):41-49. doi: 10.1123/japa.2018-0373. PMID: 31221001; PMCID: PMC6954300. Link to the study