Durf te gaan, zelfs als je twijfelt

Durf te gaan, zelfs als je twijfelt367 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
367 keer gelezen sinds

0
(0)

Soms staat het leven vol uitdagingen en ongemakken. We worden geconfronteerd met angst, twijfel en onzekerheid. Maar juist op die momenten is het belangrijk om moedig voorwaarts te blijven gaan. Durf de sprong te wagen, ook al voelt het eng. Durf een stap voorwaarts te zetten, zelfs als je bang bent.

Onlangs had ik een inspirerend gesprek met een vriend over het verschil tussen twee emoties: de angst die opkomt wanneer we groeien en vooruitgaan, en de emoties die ontstaan wanneer we voelen dat iets niet goed voor ons is. Hoewel beide gevoelens ongemak met zich meebrengen, zijn ze niet hetzelfde.

De angst die we voelen wanneer we groeien, zoals de zenuwen voor een belangrijk evenement of een grote levensverandering, is een natuurlijk onderdeel van het proces. Het is een teken dat we uit onze comfortzone treden en onszelf ontwikkelen. Maar er is ook een andere vorm van ongemak, die ontstaat wanneer we diep van binnen voelen dat iets niet goed voor ons is. Dit gevoel van misalignement is belangrijk om naar te luisteren.

Durf te gaan, zelfs als je twijfelt

Stel jezelf de volgende vraag wanneer je aan de rand van de figuurlijke afgrond staat, je hart bonst, je geest racet en de angst toeslaat: “Zal ik teleurgesteld zijn in mezelf als ik niet doorga met deze stap?” Vraag jezelf af of je jezelf tekort zou doen door terug te keren.

Om deze vraag te beantwoorden, probeer je jezelf voor te stellen als toekomstige versie van jezelf, die aan tafel zit en reflecteert op dit moment. Zie je jezelf met spijt, wensend dat je doorgezet had? Als het antwoord ja is, dan is het geen kwestie van uitlijning, maar een kwestie van moed.

Vaak lijkt het achteraf duidelijk welke keuzes in overeenstemming waren met wie we willen zijn en welke niet. Wanneer we stoppen met het doen van dingen die niet overeenkomen met onze waarden en doelen, voelt het als een opluchting. Het is een stap terug om uiteindelijk vooruit te kunnen springen. Deze beslissingen leiden tot een vervuld leven.

Maar we kennen allemaal die momenten waarop we gestopt zijn omdat de angst de overhand nam. We lieten het tijdelijke ongemak onze eindbestemming overschaduwen. We twijfelden en gaven toe. Achteraf gezien voelen die momenten niet goed. Het is een ander soort gevoel, een gevoel van teleurstelling.

Jim Rohn zegt: “Er is een pijn van discipline en een pijn van spijt. Choose youre pain.” Het leven vraagt om een zekere mate van ongemak. Het is onvermijdelijk voor groei en verandering. Maar het is aan ons om te bepalen welke vorm van pijn we toelaten en wat het voor ons betekent.

Vaak stoppen we niet omdat de weg verkeerd voor ons is, maar omdat we ergens onderweg vergeten zijn dat de beste ervaringen in het leven een prijs met zich meebrengen. Ze vragen veel van ons. In die momenten waarop de druk het grootst is en we het gevoel hebben dat de wereld op ons afkomt, is het gemakkelijk om het ongemak te interpreteren als een stopbord.

Maar laten we ons realiseren dat dit ongemak geen teken is dat er iets mis is. Integendeel, het laat zien dat er meer mogelijk is, dat we precies zijn waar we moeten zijn. Het vraagt om verandering, om een sprong in de toekomst waar we het leven volledig omarmen.

Leven betekent niet nee zeggen. Leven vraagt om moed. Het vraagt om durf om jezelf te zijn, om de standaard voor je leven te verhogen. Joe Polish zei: “Wees bereid om alles in je leven te vernietigen dat uitmuntend is.” Dat betekent niet dat we perfect moeten zijn. We zijn allemaal gebrekkig en groeien voortdurend. Maar het betekent wel dat we onszelf een nieuwe standaard gunnen, dat we streven naar uitmuntendheid in alles wat we doen.

Durf te gaan, zelfs als je twijfelt

Als we naar de wereld om ons heen kijken, kunnen we ons afvragen: zal deze keuze, deze actie, deze beslissing de boot sneller laten gaan? Als het antwoord ja is, dan is het de moeite waard om er vol voor te gaan. Het is een bewuste keuze om te streven naar het beste, om onszelf uit te dagen en te groeien.

Laten we ons niet laten beperken door het verleden. Onze paden worden niet bepaald door wat is geweest, maar door onze bereidheid om bewust te zijn en de vragen te stellen die ons naar onze levensbestemming leiden. Laten we elke minuut zien als een nieuwe kans om alles om te draaien en te veranderen.

Uitmuntendheid is een reis, geen eindbestemming. Het gaat er niet om je huidige realiteit roekeloos te vernietigen, maar om een brug te bouwen naar wat kan zijn. Het gaat erom van jezelf te houden en te geloven dat je beter kunt zijn. Het vraagt om bereidheid om alles te vernietigen dat uitmuntend is, om ruimte te maken voor groei en verandering.

Durf te gaan, zelfs als je twijfelt. Durf een leven te leiden dat waar is aan jezelf, niet aan wat anderen van je verwachten. Durf uit te blinken en te streven naar uitmuntendheid in alles wat je doet. Durf een nieuw hoofdstuk te schrijven, een hoofdstuk vol moed en groei.

Het leven is een avontuur. Durf het aan.

YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views